Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η δακοκτονία στον Νομό Χανίων λόγω περικοπών, εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις πιστώσεις και καθυστερήσεων τόσο στις προσλήψεις συμβασιούχων γεωπόνων όσο και στην προμήθεια φαρμάκων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι -σε σχέση με πέρυσι- στη “μάχη” κατά του δάκου έχουν ριχτεί σε πρώτη φάση λιγότεροι από τους μισούς παγιδοθέτες, ενώ όλο τον Νομό καλύπτουν μόλις 3 γεωπόνοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων!
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Κολυμπαρίου και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντινομάρχης, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ιστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, ιδιοκτήτες ψεκαστικών συγκροτημάτων και γεωτεχνικοί τομεάρχες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί ξεκίνησαν στον Νομό Χανίων στις 2 Ιουνίου (έπειτα από πρωτοβουλία του αρμόδιου αντινομάρχη Χαράλαμπου Κουκιανάκη) με τη συνδρομή 3 γεωπόνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό διότι ο σχετικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 21 γεωπόνων – τομεαρχών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.
Παράλληλα, λόγω των περικοπών στις πιστώσεις από το αρμόδιο υπουργείο οι 92 παγιδοθέτες που εργάζονται για τον δολωματικό ψεκασμό καλούνται να καλύψουν ολόκληρη την έκταση που πέρυσι κάλυπταν 190 εργαζόμενοι.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για τη δακοκτονία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πραγματοποίησε – όπως κάθε χρόνο – διεθνή διαγωνισμό “πετώντας το μπαλάκι” τελευταία στιγμή στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με συνέπεια ο σχετικός διαγωνισμός να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
“Η δακοκτονία του 2010 εκτελείται μετ’ εμποδίων”, σημείωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης τονίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, βλέποντας τις καθυστερήσεις, πήρε την ευθύνη να ξεκινήσει μόνη της τους δολωματικούς ψεκασμούς προκειμένου να σωθεί η φετινή σοδειά: “Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός. Είμαστε δε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τον δεύτερο – όποτε αυτός απαιτηθεί – προκειμένου να προστατέψουμε τη σοδειά των ελαιοπαραγωγών μας. Μια σοδειά που κατά κοινή ομολογία είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας”.
Αναφερόμενος δε στις αιτίες των προβλημάτων ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες περικοπές από μέρους του υπουργείου τόσο στο θέμα του προσωπικού όσο και στις πιστώσεις που προορίζονται για τους παγιδοθέτες: “Καλούνται δηλαδή 92 άτομα παγιδοθέτες να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού και μόλις 3 γεωπόνοι να καλύψουν τον πρώτο και δεύτερο ενδεχομένως δολωματικό ψεκασμό, όταν για τη δουλειά αυτή απαιτούνται 25 τουλάχιστον τομεάρχες γεωπόνοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Δεν μπορεί πάγιες διαδικασίες – που είναι τυφλοσούρτης – να φτάνουμε στο παρά πέντε και να προσπαθούμε να καλύψουμε διαχρονικές αδυναμίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων… Θα πρέπει όλοι κάποια στιγμή υπεύθυνα να αντιμετωπίσουμε τον αγροτικό κόσμο και τους ελαιοπαραγωγούς”.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έχει πάρει το θέμα της δακοκτονίας και πρόσθεσε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων: “Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος και απαιτείται συντονισμός των πάντων”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυχρονίδης και εξέφρασε την προσδοκία οι καθυστερήσεις να μην αποβούν μοιραίες.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί καλύψεως διότι – όπως είπε – υποθηκεύουν τις επόμενες καταπολεμήσεις: “Όποιοι κάνουν τώρα ψεκασμούς καλύψεως δεν ωφελούνται και κάνουν ζημιά στον εαυτό τους και στο όλο σύστημα της καταπολέμησης”, ανέφερε ο κ. Πολυχρονίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα