Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

Μόσχα
Σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς της Λευκορωσία, λόγω ανεξόφλητων χρεών, προχώρησε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, ύστερα από εντολή του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα, βλέποντας τις οφειλές των Λευκορώσων να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Οι σχέσεις των δύο χωρών, εξαιρετικά στενές στο παρελθόν, περνούν περίοδο έντασης για οικονομικούς λόγους. Η Λευκορωσία επέμεινε ότι στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης (που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου) η Ρωσία πρέπει να της παρέχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε προνομιακές τιμές, κάτι που αρνήθηκε να πράξει η Μόσχα.
Η Gazprom μείωσε χθες την παροχή φυσικού αερίου κατά 15%, ποσοστό που σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά μέχρι το 85%.
«Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι μία συμμαχική χώρα», δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η χώρα του οποίο επιμένει ότι και η Ρωσία της οφείλει ένα εξίσου μεγάλο ποσό.
Το Μινσκ δεσμεύτηκε χθες ότι θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος εντός δύο εβδομάδων, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να δανειστεί.
Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της Gazprom σύμφωνα με το Ria Novosti, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η εταιρεία δεν θα περιμένει τόσο πολύ» και θα συνεχίζει να περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη ροή διαμέσου της Ουκρανίας (με την οποία είχε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση) για να μην περιοριστεί η ροή προς την Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα