Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ 25η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΑΝΟΥ

Για 25η χρονιά γιορτάστηκε προχθές στα Καράνου η “γιορτή κερασιού”, την οποία διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καράνου. Οπως κάθε χρόνο η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού και στο εκεί μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Αγρότισσα, έγιναν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνου.
Στη συνέχεια και στον χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου, παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, ακολούθησε γλέντι με πλούσιο γεύμα και παραδοσιακή μουσική, ενώ χόρεψαν παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Ρόδον” και χορευτές από τον παραδοσιακό Σύλλογο “Βιγλάτορες”. Στη διάρκεια της γιορτής οι διοργανωτές βράβευσαν την καλύτερη μαντινάδα με θέμα το κεράσι, ενώ 8 επίδοξοι κερασοφάγοι διαγωνίστηκαν για το ποιος θα καταφέρει να καταναλώσει τα περισσότερα κεράσια. Στους νικητές των διαγωνισμών δόθηκαν σταφύλια από κεράσια.
Η γιορτή κράτησε μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου, Μανώλης Φραγγεδάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι και φέτος τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή, ενώ τόνισε ότι “χάρη στη δικιά σας στήριξη συνεχίζουμε αυτή τη γιορτή για 25 συναπτά έτη”.
Νωρίτερα, στην τιμητική εκδήλωση για την Αγρότισσα, η κύρια ομιλήτρια Αμαλία Μπασιά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η εργασία της Ελληνίδας αγρότισσας δεν έχει αποτιμηθεί ούτε έχει αναγνωρισθεί στον βαθμό που θα της άξιζε, ίσως επειδή κινείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και η εργασία αυτή θεωρείται συμπληρωματική και δευτερεύουσα. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα του ελληνικού αγροτικού νοικοκυριού, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και είναι σημαντικό μέγεθος της αγροτικής οικονομίας”.
Η κα Μπασιά πρόσθεσε ακόμα ότι “παρά τη συμβολή της όμως στην αγροτική και όχι μόνο οικονομία, παρά το γεγονός ότι δουλεύει περισσότερες ώρες και σκληρότερα από την πλειονότητα των ανδρών παραμένει «αόρατη». Η προσφορά της δεν αναγνωρίζεται και πολλοί νομίζουν ότι είναι αδρανής και εξαρτώμενη. Η εργασία της δεν καταχωρείται σε στατιστικούς πίνακες ούτε αναφέρεται σε εκθέσεις”.
Η ίδια επίσης ανέφερε: “Είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία, εν όψει και του «Καλλικράτη», να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν ποια ανάπτυξη θέλουν για την ύπαιθρο. Και η αγρότισσα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο για τη μη ερημοποίηση της περιοχής της. Αρκεί να της δοθούν τα κίνητρα. Το εύχομαι και θα είμαι δίπλα σας. Δε θέλω να φανώ απαισιόδοξη για το μέλλον της αγρότισσας και κατ? επέκταση της αναπτυξιακής πορείας της υπαίθρου”.
Στη γιορτή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης, ο τέως βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης, ο δήμαρχος Μουσούρων Ξενοφών Αρναντωνάκης, ο αντινομάρχης Μανώλης Φραγκάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Βαγγέλης Σαματάς, η πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου Αμαλία Μπασιά, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ Νίκος Παπαντωνάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης.
Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών τους έγινε αναφορά στα νέα μέτρα και στο κατά πόσο θίγεται η αγροτική οικονομία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα