Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε η πόλη της Ιεράπετρας, χάρη στη σαλάτα-γίγας που παρασκεύασαν οι κάτοικοι, με αφορμή το παλιό έθιμο του ντοματοπόλεμου που αναβίωσε φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια.
“Σε περίοδο που οι άσχημες ειδήσεις μάς βομβαρδίζουν καθημερινά, αφού πολλοί “αρμόδιοι” τα έχουν κάνει “σαλάτα” και το “λάδωμα” για κάποιους ακούγεται πολύ συχνά, εμείς, από την Ιεράπετρα, απαντούμε, ακριβώς, με σαλάτα και λάδι», αναφέρει στο διαδικτυακό του μήνυμα ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Μαστοράκης.
«Σαλάτα φτιαγμένη από τα πεντα-νόστιμα κηπευτικά μας και με λάδι εξαιρετικό, Γεραπετρίτικο! Και τι σαλάτα! Τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο!», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Για την παρασκευή της σαλάτας χρειάστηκαν, 1.440 κιλά Φέτα, 6.300 κιλά ντομάτες, 2.160 κιλά αγγούρια, 1200 κιλά πιπεριές, 1.200 κιλά κρεμμύδια, 10 κιλά ρίγανη και 500 κιλά ελαιόλαδο. Τα υλικά προσέφεραν ομάδες παραγωγών, δημοπρατήρια, καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής.
Για τη… γιγαντιαία σαλάτα δημιουργήθηκε ειδικά κατασκευασμένο σκεύος επιφάνειας 80 τ. μέτρων και στην παρασκευή της συμμετείχαν 300 εθελοντές. Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με τη μεταφορά των προϊόντων από τα δημοπρατήρια στον χώρο παρασκευής. Για την πιστοποίηση του ρεκόρ χρησιμοποιήθηκαν 5 ζυγαριές, που συνδέονταν σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Μόλις ο στόχος επετεύχθη η σαλάτα καταναλώθηκε από τους παρευρισκόμενους, ενώ 2.000 μερίδες θα διατεθούν σε ιδρύματα και απόρους.
Με την επίτευξη του ρεκόρ, ο ουρανός της πόλης φωτίστηκε από πυροτεχνήματα ο δήμαρχος παρέλαβε το βραβείο παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δήμος είχε φροντίσει να μεταδίδει ζωντανά μέσω Διαδικτύου την προσπάθεια για την κατάρριψη του ρεκόρ. Οι Ιεραπετρίτες έπρεπε να ξεπεράσουν το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχαν οι Ισραηλινοί με μια σαλάτα 12 τόνων.
ΑΝΑΒΙΩΣΕ Ο ΝΤΟΜΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
Την είσοδο στο ρεκόρ Γκίνες, οι Ιεραπετρίτες την γιόρτασαν χθες με την αναβίωση του ντοματοπόλεμου.
Πριν από πολλά χρόνια στον οικισμό Γρα Λυγιά της Ιεράπετρας, η ολοκλήρωση της περιόδου καλλιέργειας της ντομάτας, στην καρδιά του καλοκαιριού, σηματοδοτούσε την έναρξη ενός ιδιότυπου εθίμου με περιπαικτική διάθεση και έντονο χρώμα…
Οι παραγωγοί που είχαν πουλήσει ήδη τις περισσότερες ντομάτες τους, κρατούσαν εκείνες που περίσσευαν και όταν τύχαινε να περάσει κάποιος από την περιοχή εξαπέλυαν εναντίον του τα «κόκκινα» πυρά τους.
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
