Την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, καθώς και τη συγκρότηση Επιτροπής, που θα εξετάσει από νομικής πλευράς τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση -στο Πάνορμο Ρεθύμνου- το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση του γενικού γραμματέα τη Περιφέρειας, Θανάση Καρούντζου.
Η συνεδρίαση, πάντως, σημαδεύτηκε από την «έκρηξη» του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πλασιέ τεχνολογιών», που «απορρίπτουν την όποια άλλη πρόταση ή τη δαιμονοποιούν», επειδή «πιθανά εξυπηρετούν και κάποια συμφέροντα»!
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΕΣΔΑΚ αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το επόμενο διάστημα.
«Αν δεν μας ενδιαφέρει ο περιφερειακός σχεδιασμός να το πούμε καθαρά», σημείωσε ο κ. Κουράκης. «Τέρμα τα καλαμπούρια, η Κρήτη βουλιάζει, μεγάλο το πρόβλημα. Πάνω από 400.000 τόνους είναι τα απορρίμματα στην Κρήτη ετησίως», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο περιφερειακός σχεδιασμός; Γιατί κάποιοι συνάδελφοι πήραν τα χρήματα έκαναν τους ΧΥΤΑ και στη συνέχεια δεν υποδέχονται τα απορρίμματα, για τα οποία πήραν τα χρήματα;», ρώτησε ο κ. Κουράκης, υπογραμμίζοντας ότι Δήμοι «δεν πληρώνουν, νομίζουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αέρα πατέρα. Ε, δεν είναι».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα η μελέτη για τα απορρίμματα. Προβλέπονται όλα με βάση τον Καλλικράτη. Τέρμα η θεωρία, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Κουράκης, ο οποίος στη δευτερολογία του έκανε λόγο για «μη εφαρμογή αποφάσεων» και για «μαγκιές», σημειώνοντας ότι «σε λίγο καιρό θα είναι αργά».
Ο Θ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ
Η βασική αρχή στον περιφερειακό σχεδιασμό που γίνεται στην Κρήτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Καρούντζος, ο οποίος πρότεινε την τροποποίηση και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο ίδιος ανάφερε ότι γίνεται μια «σοβαρή προσπάθεια με τη μελέτη του ΕΣΔΑΚ. Είναι ευπρόσδεκτη, να τη δούμε σε μία επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να ενσωματώσουμε τα στοιχεία αυτής της μελέτης σε άλλη μελέτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός».
Ο κ. Καρούντζος εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες που δίνουν λύση στο πρόβλημα, ενώ, αναφερόμενος σε θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, υπογράμμισε ότι «γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από τη ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά. Να πάτε όλοι να τη δείτε, αξίζει».
«Βλέπουμε όλο μελέτες και τίποτα στην πράξη. Συμπαρατάσσομαι με τον περιφερειάρχη, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΔΑΚ
Στην εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης επεσήμανε ότι «οι παραγόμενες ποσότητες των αποβλήτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικά υπολογιζόμενες. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει για την ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης, διότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι κίνδυνοι για την υγεία είναι μεγαλύτεροι από όσο νομίζαμε».
Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι ολοκληρωμένο, αφού μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων (το 73%) οδηγούνται σε ΧΥΤΑ χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία αυτών. Τα βήματα στην ανακύκλωση δεν είναι επαρκή (μόλις 37% των στόχων) και απαιτείται άμεσα ένα άλμα στις εκτρεπόμενες ποσότητες. Επιπλέον, απαιτείται και η υιοθέτηση προγραμμάτων διαλογής οργανικού στην πηγή, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της νέας οδηγίας – πλαίσιο 98/2008».
Ο κ. Κουράκης τόνισε, ακόμη, ότι «μπορεί μέχρι σήμερα να έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ της περιφέρειας, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει σε τίποτα τη μελλοντική ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων. Με τον ρυθμό που αυξάνονται τα απόβλητα στην Κρήτη, όποιες υποδομές και να κατασκευαστούν θα αποδειχθούν ανεπαρκείς αν δεν δρομολογηθούν δραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης αυτών. Οι άμεσα απαιτούμενες υποδομές θα δώσουν τον αναγκαίο χρόνο και την απαιτούμενη ασφάλεια για να προχωρήσουν οι σημαντικές αλλαγές της κοινωνικής συμπεριφοράς που απαιτούνται. Και το σημερινό στοίχημα είναι να προχωρήσει παράλληλα μια ολόκληρη δέσμη μέτρων και προγραμμάτων που θα συνδυάζει στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αλλάζουν συνειδήσεις και συμπεριφορές με δημόσιες υποδομές που θα εξασφαλίζουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «η χωρητικότητα που απομένει στους υφιστάμενους ΧΥΤΑ για την ταφή των απορριμμάτων έχει μειωθεί δραματικά. Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, σε 1,5 με 2,5 έτη το σύνολο των ΧΥΤΑ θα έχει κορεστεί με τον κίνδυνο, ελλείψει άλλου τρόπου διαχείρισης, να επανέλθει η απαράδεκτη κατάσταση των ΧΑΔΑ. Συγχρόνως», πρόσθεσε, «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΧΥΤΑ επιβάλλεται να μειωθούν, με τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ».
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στις σελίδες 8 – 9.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
