28.7 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΒΑ

Μετά τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), που ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα νερού επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο, σειρά πήρε χθες η Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) Νομού Χανίων, η οποία έκρουσε καμπανάκι κινδύνου.
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση “η ΔΕΥΑΒΑ Ν. Χανίων μετά την παρατηρούμενη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων που καταγράφεται εξαιτίας του θερμού χειμώνα και των μειωμένων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση νερού, προβαίνει σε άμεσες ενέργειες που αφορούν στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου:
α) να περιοριστούν -κατά το δυνατόν- οι απώλειες νερού από διαρροές και σπασίματα και
β) να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες – καταναλωτές για την προστασία, εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού”.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη:
“Η ΔΕΥΑΒΑ υλοποιεί ήδη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αφορούν στο πρόβλημα, όπως η διαρκής επαγρύπνηση των υπηρεσιών της για την πρόληψη και αντιμετώπιση σπασιμάτων και διαρροών και η αντικατάσταση πολλών χιλιομέτρων παλαιών και φθαρμένων τμημάτων αγωγών ύδρευσης, όπως και παροχή νερού από γεωτρήσεις.
Για να εξασφαλιστεί όμως η επάρκεια του νερού και να μην το στερηθεί κανένας καταναλωτής πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί και κυρίως στα εξής σημεία:
Προτιμήστε να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αφού τότε η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
Φροντίστε να καθαρίζετε τις αυλές και τα μπαλκόνια με σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο. Πολύ περισσότερο μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων.
Αποφύγετε να πλένετε το αυτοκίνητό σας συχνά και όταν το κάνετε χρησιμοποιείστε κουβά και σφουγγάρι και όχι το λάστιχο.
Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει ?έχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
Μην κρατάτε συνέχεια ανοιχτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή σαπουνίζετε τα πιάτα.
Εποπτεύετε τα παιδιά και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοιχτές τις βρύσες του σπιτιού σας.
Προτιμήστε το ντους από το να γεμίσετε την μπανιέρα.
Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες να συστήσουν στο υπαλληλικό προσωπικό τους να αποφεύγουν τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων με λάστιχα χρησιμοποιώντας την πίεση του νερού για διευκόλυνσή τους.
Εκτιμούμε ότι με τη συστράτευση όλων μας και με κοινή προσπάθεια των πολιτών, των επιχειρηματιών, της ΔΕΥΑΒΑ και των λοιπών εμπλεκομένων στο θέμα της διαχείρισης του νερού φορέων του Νομού μας, θα εξοικονομήσουμε μεγάλες ποσότητες νερού ώστε να μη στερηθεί κανένας το πολύτιμο αυτό κοινωνικό αγαθό και μην υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή υδροδότησή όλων των περιοχών ευθύνης μας”.
Η ΔΕΥΑ
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Για τις διακοπές του νερού το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου συνεδρίασε εκτάκτως την 17-6-2010 και όπως ανακοίνωσε χθες, “ομόφωνα αποφάσισε:
1. Ζητά από τον ΟΑΔΥΚ προσεκτική διαχείριση νερού και κατανομή του ελλείμματος στις περιοχές που εξυπηρετεί, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης και της λογικής. Οι οποιεσδήποτε επιβαλλόμενες διακοπές στην υδροδότηση από τον ΟΑΔΥΚ πρέπει να γίνονται βάση σχεδίου γνωστού εκ των προτέρων, σε όλους τους Δήμους.
2. Επειδή φέτος το νερό είναι λίγο στην περιοχή των Χανίων, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να εξαφανίσουν τις σπατάλες.
3.Επεξεργάσθηκε πρόγραμμα περικοπών του νερού στους οικισμούς του Ακρωτηρίου που θα εφαρμόζεται όταν παρουσιάζεται ανάγκη.
4.Το φαινόμενο κάποιοι οικισμοί του Ακρωτηρίου να μην έχουν νερό π.χ. Κορακιές, Αγ. Γεώργιος, Οικισμός Πισσαδάκη κ.λπ., ενώ άλλοι να έχουν, οφείλεται σε τεχνικούς λόγους (υψομετρικές διαφορές, οικισμοί στο τέλος των δικτύων κ.λπ.) και όχι σε παρεμβάσεις της ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου, η οποία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό του όπου τεχνικά είναι δυνατόν”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα