Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ντραγκινιάν
Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 αγνοούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην περιοχή Βαρ μέσα σε λίγες ώρες προχθές. Περισσότερο επλήγη η πόλη Ντραγκινιάν, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και αρκετές συνοικίες πλημμύρισαν, ανέφερε ο νομάρχης της περιοχής Ιγκ Παράν προς τον ραδιοσταθμό France Bleu Provence, ενώ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.
Πάνω από χίλια άτομα κατέφυγαν σε σχολεία και άλλα κτήρια όταν πλημμύρισαν τα σπίτια τους, ενώ ελικόπτερα πραγματοποίησαν περίπου 450 αποστολές διάσωσης. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν περί τα εκατό χιλιάδες νοικοκυριά.
Η τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα με δεκάδες άτομα ανεβασμένα στη στέγη κτηρίου ενός κάμπινγκ και τη γύρω περιοχή να έχει καλυφθεί από τα νερά. Κάτοικοι της περιοχής αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία ανέβηκε η στάθμη των υδάτων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρρους και να παρασύρουν τα αυτοκίνητα.
«Η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε ο δήμαρχος της Ντραγκινιάν, που έχει πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκους, προσθέτοντας πως βράχοι, πέτρες, λάσπη και αυτοκίνητα έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Το αεροδρόμιο της Τουλόν έκλεισε προχθές το βράδυ επειδή οι πίστες του πλημμύρισαν και επαναλειτούργησε χθες το πρωί. Η κίνηση των σιδηροδρόμων κατά μήκος των ακτών αναμένεται να εξομαλυνθεί σήμερα, ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας σιδηροδρόμων.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για “εξαιρετικό” φαινόμενο, που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1827, ενώ ο δήμαρχος της Αρκς, μίας από τις πόλεις που επλήγησαν ιδιαίτερα, ο Αλέν Παρλαντί, δήλωσε ότι “από τους παλιούς κατοίκους κανένας δεν θυμάται μία κατάσταση όπως αυτή”.
Στις 23 Φεβρουαρίου, από την κακοκαιρία που είχε πλήξει την νοτιοδυτική Γαλλία είχαν χάσει τη ζωή τους 53 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα