Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΜΕΑ

Στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ διεξήχθη το ανοικτό πανελλήνιο
πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, στο οποίο ο χανιώτης αθλητής Αντώνης Τσαπατάκης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, ενώ πολύ καλά τα πήγε και η αποστολή του Αρίωνα Χανίων, με τις επιδόσεις του Γιώργου Πετράκη να είναι αυτές που ξεχώρισαν.

Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία του, στο -τριήμερης διάρκειας- πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ) πήραν μέρος και ομάδες από το εξωτερικό, με αυτές της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να είναι οι πολυπληθέστερες.
Ο Αντώνης Τσαπατάκης έπεσε σε 5 αγωνίσματα, έχοντας απολογισμό δυο χρυσά μετάλλια, δυο ασημένια και ένα χάλκινο, ενώ σε δυο από αυτά βελτίωσε τα δικά του πανελλήνια ρεκόρ.
Αναδείχθηκε νικητής στα 50μ ύπτιο και 50μ πεταλούδα κατηγορίας S5, σημειώνοντας χρόνους 1.01.01 και 50.15, αντίστοιχα. Ο δεύτερος χρόνος είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντας κατά πολύ το προηγούμενο (54.95) που είχε σημειώσει πριν τρεις περίπου μήνες, στο 5ο ανοικτό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρώτος αποτελεί ατομικό ρεκόρ.
Ακόμη, στα 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4 τερμάτισε 2ος (πίσω από τον παραολυμπιονίκη, βραζιλιάνο Ντανιέλ Ντίαζ), με χρόνο 1.49.15 βελτιώνοντας επίσης αρκετά το -δικό του- πανελλήνιο ρεκόρ (1.53.11 -το είχε πετύχει και αυτό στη Θεσ/νικη, τον περασμένο Μάρτιο), επιβεβαιώνοντας ξανά το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ, που θα γίνει 15-23 Αυγούστου στην πόλη Αϊντχόβεν της Ολλανδίας (αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή είναι μέσα στις 8 καλύτερες που σημειώθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα). Δεύτερη θέση πήρε ο Τσαπατάκης και στα 200μ μικτή ατομική κατηγορίας S5 (νικητής και στο αγώνισμα αυτό ήταν ο Ντάνιελ Ντίαζ) με 4.05.19, ενώ 3ος τερμάτισε στα 50μ ελεύθερο κατηγορίας S5, με 50.35 (νέο ατομικό ρεκόρ).
Τόσο ο 23χρονος κολυμβητής του Α.Σ. “Μεγαλόνησος” Ηρακλείου, όσο και ο προπονητής του Κώστας Νικολαντωνάκης (υπό τις οδηγίες του οποίου γυμνάζεται στα Χανιά και τον συνόδευε στο ΟΑΚΑ), εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πολύ καλή παρουσία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και την αισιοδοξία για ανάλογη εμφάνιση στο παγκόσμιο της Ολλανδίας, εν όψει του οποίου συνεχίζεται μ’ εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία, δίνοντας πολύ μεγαλύτερο βάρος στα δυο “καλά του” αγωνίσματα, δηλαδή τα 100μ πρόσθιο και τα 50μ πεταλούδα.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Αντώνης Τσαπατάκης εξέφρασε για μια ακόμη φορά ευχαριστίες προς τον προπονητή του Κ. Νικολαντωνάκη, τον διατροφολόγο Αιμίλιο Τσεπέτη και τους υπεύθυνους (Δημήτρη Σκαράκη, Προκόπη Κιμινουλάκη, Γιώργο Φραγκιέδη και Νεκτάριο Ξεκουκουλωτάκη) του γυμναστηρίου “Body & Soul”, για τις διευκολύνσεις που του παρέχουν.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τσαπατάκης (κολυμβητής -τότε- του Αρίωνα Χανίων) είχε πάρει μέρος για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση με την εθνική μας ομάδας. Ηταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ που έγινε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και ο χανιώτης αθλητής είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4.
* Κατά τη διάρκεια του ακοικτού πανελληνίου πρωταθλήματος, ο 33χρονος Χρήστος Ταμπαξής σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο κατηγορίας S1, με χρόνο 1.20.01. Ο Ταμπαξής θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές του Παραολυμπιακού Κινήματος στη χώρα μας, έχοντας πάρει μέρος σε τέσσερις Παραολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα, Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο) και μέχρι τώρα έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια σε Παραολυμπιακούς (2 χρυσά και 2 ασημένια), έξι σε παγκόσμια πρωταθλήματα (5 χρυσά και 1 χάλκινο) και επίσης έξι σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά (4 χρυσά-2 ασημένια).
ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ -ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΩΝΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στο ανοικτό πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ πήρε μέρος και το χανιώτικο σωματείο αθλητών-αθλητριών με αναπηρία “Αρίων”, έχοντας πολύ καλό απολογισμό.
Εκπροσωπήθηκε με συνολικά τέσσερα παιδιά (2 με διαταραχές όρασης και 2 με κινητική αναπηρία – εγκεφαλική παράλυση) και ο νεαρός Γιώργος Πετράκης (κατηγορία S 11 – αθλητές με ολική απώλεια όρασης), τερμάτισε 2ος στα 100μ ύπτιο, πίσω από ξένο αθλητή, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ (2.59.10) στην ηλικιακή κατηγορία των παίδων. Δεύτερη θέση (και ξανά καλύτερος έλληνας) πήρε ο Πετράκης και στα 50μ ελεύθερο κατηγορία S 11.
Ακόμη, η Γεωργία Νταουκάκη (κατηγορία S4, αθλητές-τριες με περιορισμένη λειτουργική κινητικότητα) πήρε την 5η θέση τόσο στα 50μ ελεύθερο, όσο και 50μ ύπτιο (και στα δυο αγωνίσματα ήταν η 3η καλύτερη από τη χώρα μας).
Τέλος, δυο παιδιά τα οποία μετείχαν για πρώτη φορά σε πανελλήνιους αγώνες κολύμβησης, κατέκτησαν την 4η θέση στο αγώνισμα που έπεσαν, τα 50μ ελεύθερο. Πρόκειται για τον Θεοχάρη Μετζιδάκη (κατηγορία S3- αθλητές με περιορισμένη λειτουργική κινητικότητα) και τον Πάρη Γιαννουλάκη (κατηγορία S12- αθλητές με περιορισμένη όραση).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα