Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ LSE

Λονδίνο
Οι Πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) φέρεται να έχουν παράσχει κεφάλαια, εκπαίδευση και προστασία στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση του London School of Economics (LSE), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η έκθεση, που βασίζεται σε συνομιλίες με εννέα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζει ότι διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τους στασιαστές.
«Μολονότι οι Ταλιμπάν επωφελούνται από την εσωτερική βοήθεια, σύμφωνα με τους πολέμαρχους των Ταλιμπάν, η ISI ενορχηστρώνει, υποστηρίζει και επηρεάζει σημαντικά το κίνημα», τονίζει ο συγγραφέας της έκθεσης Ματ Ουόλντμαν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Οι κρατούντες των Ταλιμπάν δηλώνουν πως η ISI προσφέρει προστασία τόσο στους Ταλιμπάν, όσο και στο δίκτυο Χακάνι (ριζοσπαστική πτέρυγα των αφγανών στασιαστών) και τους διαθέτει σημαντική υποστήριξη σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την διατροφή και τις άλλες ανάγκες τους», προσθέτει.
Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες Ταλιμπάν τονίζουν πως μέλη της ISI παρίσταντο, είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως παρατηρητές, σε συναντήσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ταλιμπάν (την Σούρα της Κέτα), σύμφωνα με την έκθεση. Ο δε πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι έχει διαβεβαιώσει τους κρατουμένους ηγέτες των Ταλιμπάν πως είναι «δικοί του άνθρωποι» και πως θα μπορούσαν να βασίζονται στη βοήθειά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο ίδιος φέρεται να έχει διατάξει την απελευθέρωση των κρατουμένων αυτών, τονίζει η έκθεση.
Το κείμενο συμπεραίνει πως, εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση των πακιστανικών αρχών, θα είναι απίθανο, τόσο για την αφγανική κυβέρνηση, όσο και για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να θέσουν τέλος στην εξέγερση στο Αφγανιστάν.
«Η φανερή προσήλωση του Πακιστάν σε ένα τέτοιας κλίμακος διπλό παιχνίδι θα μπορούσε να έχει μείζονες γεωπολιτικές επιπτώσεις και ακόμη θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ», τονίζει ο συντάκτης της έκθεσης. Ωστόσο, κάθε πρόοδος εναντίον των στασιαστών στο Αφγανιστάν έχει ανάγκη από την υποστήριξη του πακιστανικού στρατού και της ISI, «και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί μία τέτοια συνεργασία είναι να ληφθούν σοβαρά υπ? όψη οι ουσιώδεις αιτίες για την ανασφάλεια στο Πακιστάν, ιδίως η λανθάνουσα και διαρκής αντιπαράθεσή του με την Ινδία», τονίζει ο ίδιος.
Το περιεχόμενο της έκθεσης διέψευσε μετά βδελυγμίας ο πακιστανικός στρατός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα