Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βρυξέλλες
Το αυτονομιστικό κόμμα των Φλαμανδών N-VA, που υποστηρίζει τη σταδιακή διαίρεση της χώρας στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα και τη γαλλόφωνη Βαλονία, είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι αυτονομιστές κερδίζουν τις εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου, εξέλιξη η οποία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης. Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA), υπό τον 39χρονο Μπαρτ ντε Βέβερ, θα καταστεί η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Φλάνδρα, στον βελγικό βορρά, και πιθανώς σε όλη τη χώρα κατακτώντας τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή.
Ο αρχηγός του N-VA έσπευσε χθες να διακηρύξει τη νίκη του κόμματος σε πανηγυρικό κλίμα. «Η Νέα Συμμαχία Φλαμανδών κέρδισε τις εκλογές. Στεκόμαστε ενώπιόν σας με ένα κόμμα που έχει περίπου το 30% [της φλαμανδικής ψήφου]» δήλωσε ο Μπαρτ ντε Βέβερ υπό τις ιαχές των υποστηρικτών του.
Τα μερικά αποτελέσματα της κρατικής τηλεόρασης, έδειξαν χθες επικράτηση του NVA (που διεκδικεί την ανεξαρτησία της Φλάνδρας) με ποσοστό 29%. Οι Χριστιανοδημοκράτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ συγκεντρώνουν μόνο το 17,5% των ψήφων. Το φλαμανδικό κόμμα Open VLD φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang κερδίζει 12,5%.
Στη Βαλονία τα αρχικά αποτελέσματα κατέγραψαν καλή εικόνα για τους Σοσιαλιστές του Έλιο Ντι Ρούπο, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία και εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για τον πρώτο γαλλόφωνο πρωθυπουργό του Βελγίου από το 1974.
Όμως εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και οι Φλαμανδοί αυτονομιστές καταστούν πρώτη δύναμη, το Βέλγιο οδεύει ολοταχώς προς μείζονα πολιτική κρίση και θα καταστεί πολύ δύσκολη η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλόνους.
Πάντως, ανεξαρτήτως της έκβασης ο αρχηγός του N-VA Μπαρτ Ντε Βέβερ δεν θα μπορέσει να κινήσει άμεσα διαδικασίες για τη μεταβίβαση δυνάμεων στις περιφέρειες.
Το εκλογικό σύστημα ορίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού (ουσιαστικά διεξήχθησαν δύο αναμετρήσεις με διαφορετικά κόμματα να ζητούν την ψήφο των Φλαμανδών στο βορρά και των φτωχότερων Βαλλόνων στο νότο, οι οποίοι και αντιδρούν στη διάλυση του Βελγίου. Πολλοί φοβούνται ότι η πολιτική κρίση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προεργασίες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιούλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα