Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γοητευτικά και άλλα

Πήρε, λοιπόν, σάρκα και οστά το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Θα ‘ναι το καμάρι των Χανίων, της Κρήτης, της εκτός Αθηνών Ελλάδας! Και για να υλοποιήσει τους στόχους που ΄θεσε στα εγκαίνια το προεδρεύον διοικητικό συμβούλιο, χρειάζεται όχι μόνο την αρωγή των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και τη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας μας. Και τούτο, διότι ο Τύπος είναι η εικόνα και η φωνή της κοινωνίας μας στους δύσκολους καιρούς μας. Η εικόνα, καθώς οι εφημερίδες “απεικονίζουν” στιγμές του καθημερινού δημόσιου βίου των πολιτών, του οικονομικού, του κοινωνικού, του πνευματικού.
Και η φωνή της, εφόσον μέσα από τις δημοσιογραφικές πένες και τις συνεργασίες τους οι εφημερίδες βοηθούν τον κόσμο, σε μιαν εποχή που είδωλα καταρρέουν και αρχές και αξίες μεταβάλλονται (ο χρόνος θα δείξει εάν είναι υπέρ ή σε βάρος μας;) γρήγορα, εύκολα και ριζικά,  να εκφραστεί και να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του για όλα όσα γίνονται ή επιβάλλονται, με το δίκαιο της πυγμής ή του χρήματος, από τους οικονομικά και πολιτικά δυνατούς προς τους πένητες και τους αδύναμους…
Καλή δύναμη, λοιπόν, και θερμά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του Ινστιτούτου και από τούτη τη “γωνιά”!

“Αποπαίδι” η βιολογική γεωργία στα Χανιά;
Αξιοπρόσεκτη και αξιομίμητη η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να διενεργήσει τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με τη συνδρομή του μόνιμου γεωπονικού προσωπικού της. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η ενημέρωση του κοινού για τα εντομοκτόνα που είναι εγκεκριμένα για τη συμβατική δακοπροστασία.
Δυστυχώς, όμως, παρόλο που λειτουργεί Γραφείο βιολογικής γεωργίας δεν διαφαίνεται καμία προσπάθεια ενημέρωσης των βιοελαιοκαλλιεργητών για την αντιμετώπιση του επάρατου αυτού εχθρού. Κι όμως και στο Νομό μας η βιολογική ελαιοκαλλιέργεια καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση στο σύνολο των βιοκαλλιεργειών. Οι μέχρι τώρα δημοσιεύσεις και οι ελάχιστες εκδηλώσεις είναι γενικού περιεχομένου και κρίνονται από το σύνολο των ασχολουμένων με τη βιολογική γεωργία Χανιωτών πως γίνονται για το «θεαθήναι».
Δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η βιολογική γεωργία για τη διηνεκή ανάπτυξη του Νομού μας και της Κρήτης είναι επιτακτική ανάγκη το αρμόδιο Γραφείο να «στρωθεί» στη δουλειά και σε συνεργασία με άλλα αρμόδια ιδρύματα και ντόπιους ειδικούς επιστήμονες να συγκεντρώσει την υπάρχουσα τεχνογνωσία, να την εκλαϊκεύσει και να τη μεταφέρει στους άμεσα ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Ένα καλό ξεκίνημα μπορεί να γίνει με τη δακοπροστασία. Κι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα». Οι Χανιώτες βιοκαλλιεργητές είναι κι αυτοί πολίτες που συνεισφέρουν στα οικονομικά βάρη της Πολιτείας. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους συμβατικούς παραγωγούς, επωμίζονται και το επιπλέον κόστος της προστασίας του περιβάλλοντος. Δικαιούνται κατά συνέπεια και αυτοί, ισόνομα και ισοδίκαια, να ενημερώνονται και να βοηθούνται. Η βιολογική γεωργία μπορεί να συνεισφέρει στην «πράσινη ανάπτυξη» που η σημερινή Κυβέρνηση κατέστησε έμβλημα κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Αρκεί να μη θεωρείται το «αποπαίδι» κάθε φορά που συντάσσονται τα προγράμματα και οι στρατηγικές ανάπτυξης.
ΕΑΜ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα