Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας κατέγραψε η έρευνα για την έλλειψη ταλέντων 2010 της “Manpower”, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικού δείγματος 750 Ελλήνων εργοδοτών τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 29% των εργοδοτών στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό, αν και μειωμένο κατά 8 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, καταδεικνύει το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.
Στο πλαίσιο αυτό, η “Manpower”, μέσα από τη μελέτη της με τίτλο “Teachable Fit: A new approach for easing the talent mismatch”, προτείνει μία νέα προσέγγιση κατά την επιλογή των εργαζομένων, η οποία δίνει έμφαση στο κατά πόσον οι υποψήφιοι είναι σε θέση να αποκτήσουν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης (κυρίως βιωματικής), τις απαιτούμενες για την κάθε θέση δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις και προσωπικά χαρακτηριστικά.
ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΟΙ?
Η ετήσια έρευνα της “Manpower” με θέμα την έλλειψη ταλέντων πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε 36 χώρες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 35.000 εργοδοτών. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότι το ποσοστό αυτό, στη χώρα μας, για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, υπερβαίνει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο δείκτη της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), ο οποίος για το 2010 φτάνει το 23%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία (76%) καταλαμβάνει τη πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους. Ακολουθούν οι: Βραζιλία (64%), Αργεντινή (53%), Πολωνία (51%), Αυστραλία (45%), Χονγκ Κονγκ (44%) και Μεξικό (42%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη στην Ιρλανδία (4%), στη Μεγάλη Βρετανία (9%), στη Νορβηγία (11%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%). Οι μεγαλύτερες διαφορές στα αποτελέσματα της έρευνας το 2010 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2009 παρατηρούνται στη Ρουμανία (μείωση κατά 26%), στην Ταϊβάν (μείωση κατά 21%) και στη Νότιο Αφρική (μείωση κατά 19%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα