Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Αθήνα
Καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων απασχόλησαν κυρίως τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας το 2009, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού που υποβλήθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Το υπ? αριθμόν ένα αδίκημα μεταξύ των αστυνομικών είναι η παράβαση καθήκοντος και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων η δωροδοκία.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού, το 2009 η?διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίσθηκε συνολικά 495 υποθέσεις. Από αυτές, οι 427 αφορούσαν αστυνομικούς, οι 35 υπαλλήλους του ευρύτερου δη?όσιου το?έα, ενώ στις υπόλοιπες είτε υπήρχε συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων είτε αφορούσαν ιδιώτες.
Από το σύνολο των υποθέσεων, οι 389 ήταν καταγγελίες πολιτών, κάτι που η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρεί πολύ σημαντικό, καθώς (όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης) αποδεικνύει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι σχηματίστηκαν 207 δικογραφίες, ασκήθηκαν 148 ποινικές διώξεις, εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 26 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 50 άτομα.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικούς κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα το 2006 έγιναν 401 καταγγελίες, το 2007 κατεγράφησαν 379, το 2008 ήταν 361 και το 2009 έγιναν 337 καταγγελίες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικούς εντάσσονται στην κατηγορία «καταστήματα», με ποσοστό 12,13% και ακολουθούν οι κατηγορίες «αλλοδαποί» με ποσοστό 9,15% και «ναρκωτικά» με ποσοστό 8,95%.
Όσον αφορά στις καταγγελίες για υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πρωταθλητές» είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα τελωνεία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες