Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΠΥΡΟΣ ΡΕΚΚΑΣ /ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρώτη δοκιμή Renault Megane 1.5 dCI 110

Η νέα άφιξη στη κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων έχει γαλλικό διαβατήριο. Ο λόγος για τη νέα γενιά του Renault Megane.

Το αναβαθμισμένο σε πολλά σημεία γαλλικό μοντέλο, σε σχέση με την απερχόμενη γενιά, θα βρει στο δρόμο του τα γνωστά και δημοφιλή μοντέλα: Opel Astra, Toyota Auris, VW Golf, Ford Focus, Peugeot 308, Seat Leon κ.α. Η μικρομεσαία κατηγορία το 2016 απέσπασε το 28,7% της ελληνικής αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων. Συνολικά το 2016 πουλήθηκαν 22.613 μικρομεσαία αυτοκίνητα στη τοπική αγορά.
Κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής παρουσίασης, ο υπογράφων που εκπροσωπεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οδήγησε τη πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.5 dCI απόδοσης 110 ίππων. Οι αναλογίες του νέου Renault Megane είναι ακόμα πιο ισορροπημένες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Αποτέλεσμα είναι μια πιο δυναμική και στιβαρή σιλουέτα: Μεγαλύτερο μήκος 4.359 χιλ.(+64 χιλ.). Χαμηλότερο ύψος 1.447 χιλ. (+25 χιλ.). Φαρδύτερα (τα μεγαλύτερα στην κατηγορία) μετατρόχια εμπρός και πίσω – εμπρός 1.591 χιλ. (+47 χιλ.) / πίσω 1.586 χιλ. (+39 χιλ.). Μεγαλύτερο μεταξόνιο 2.669 χιλ. (+28 χιλ.). Μικρότερος πίσω πρόβολος 771 χιλ. (-21 χιλ.). Γκάμα τροχών με διάμετρο έως 18 ίντσες.
Το γαλλικό μοτέρ που καταναλώνει ντίζελ είναι ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του και γι αυτό χρησιμοποιείται και από άλλες μάρκες όπως η premium Mercedes. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του είναι, η υψηλή απόδοση, το περιορισμένο βάρος, η χαμηλή κατανάλωση, οι περιορισμένοι ρύποι, η αξιοπιστία και το χαμηλό επίπεδο θορύβου.
Το πρόγραμμα της πρώτης δοκιμής περιλάμβανε τη διαδρομή που οδηγεί σε μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Στον αυτοκινητόδρομο, το γαλλικό αυτοκίνητο με την κομψή σχεδίαση, ανέπτυξε υψηλές ταχύτητες, χωρίς να πιεστεί το μοτέρ. Ο ντίζελ με τις καλές περγαμηνές αποδίδει από χαμηλά και προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας για να κινηθεί γρήγορα το αυτοκίνητο βάρους 1.205 κιλών.
Η ισχύς των 110 ίππων συνεπικουρείται από την υψηλή ποσότητα ροπής που καθορίστηκε στα 26,4 χλγμ. Η παροχή της ροπής είναι σχεδόν γραμμική και η θετική συμβολή της έρχεται από χαμηλά. Συγκεκριμένα κάνει την εμφάνιση της στην εξίσωση της παρεχόμενης ενέργειας από τις 1.750 σ.α.λ. Ο οδηγός μόλις πατήσει το γκάζι έχει σύμμαχο και την ροπή.
Οι επιδόσεις είναι ανταγωνιστικές για την κατηγορία και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της ασφαλούς κίνησης. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3΄΄ και τελική ταχυτητα 187 χλμ./ώρα. Το μοτέρ που συνδυάζεται με εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο στη δοκιμή είχε μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα/100χλμ. Η επίσημη εργοστασιακή τιμή της μέσης κατανάλωσης είναι 3,4 λίτρα/100χλμ. Οι εκπομπές C02, κυμαίνονται από 95-100 γραμ./χλμ. ανάλογα με την διάσταση των ζαντών και των ελαστικών.
Η οδική συμπεριφορά είναι προσαρμοσμένη στις επιταγές της γαλλικής σχολής. Η άνεση είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσλαμβάνουν οδηγός και επιβάτες. Οι κατάλληλες ρυθμίσεις εξασφάλισαν άνετο και ήσυχο ταξίδι. Μικρές είναι οι κλίσεις στις στροφές.
Οι παρατηρήσεις όσον αφορά την οδική συμπεριφορά εστιάζονται στην ικανότητα των αναρτήσεων να αντιμετωπίσουν τις ανωμαλίες του δρόμου σε σημεία που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα(π.χ. σε επαρχιακό δίκτυο με ελλιπή συντήρηση).
Ισχυρό στοιχείο που θα ικανοποιήσει τον οικογενειάρχη που κάνει συχνά ταξίδια είναι και η καλή ποιότητα κύλισης.
Η μοντέρνα σχεδίαση του αμαξώματος συνδυάζεται με μια επίσης μοντέρνα σχεδιαστική μελέτη για το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Όλα τα τμήματα είναι καινούργια και η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο οδηγός είναι θετική.
Σημείο αναφοράς η κάθετα τοποθετημένη έγχρωμη οθόνη αφής – τάμπλετ των 8,7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων R-Link 2.
Αξιοσημείωτα στοιχεία που αναβαθμίζουν την θέση του μοντέλου στην αγορά είναι η χρήση μαλακών υλικών και το προσεγμένο φινίρισμα.
Η γκάμα των ντιζελοκινητήρων ξεκινά από τα 18.800 ευρώ(1.5 dCI 90 ίππων).
Η τιμή της βασικής έκδοσης του νέου Renault Megane με κινητήρα 1.5 dCI 110 θα κυμαίνεται γύρω στα 20.000 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα