Ρώμη
Στην παρουσίαση μέτρων κατά της διαφθοράς πάνω στη γραμμή ότι “όποιος διαπράττει αδικήματα, δεν μπορεί να παραμείνει σε κανένα πολιτικό σχηματισμό” προανήγγειλλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη στιγμή που η Ιταλία στροβιλίζεται γύρω από νέα σκάνδαλα. Επάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό της δεξιάς έχουν συγκεντρωθεί “μαύρα σύννεφα” εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Μαρτίου, εξαιτίας σκανδάλου με δόσεις σεξ και διαφθοράς και πρωταγωνιστή τον Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και δεξί χέρι του Ιταλού πρωθυπουργού.
Μιλώντας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ansa και Apcom από τη βίλα του στη Ρώμη ο Μπερλουσκόνι προανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο μέτρα κατά της διαφθοράς. Αρνήθηκε να μιλήσει καθαρά για το σκάνδαλο Μπερτολάζο ούτε και παρείχε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που θα καταθέσει, είπε όμως ότι όποιος διαπράττει αδικήματα πρέπει να εκδιώκεται από την πολιτική.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής στις έρευνες της εποχής “Καθαρά Χέρια”, τη δικαστική επιχείρηση που «εξαφάνισε» πριν από 18 χρόνια ολόκληρη την πολιτική τάξη της Ιταλίας αποκαλύπτοντας παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και το κύκλωμα χρηματισμού που συνέδεε πολιτικούς και επιχειρηματίες.
“Δεν υπάρχει επιστροφή στα «Καθαρά Χέρια», όπως κάποιοι έχουν υπαινιχθεί, διότι τα πολιτικά κόμματα, όλα τους, έχουν δημόσια χρηματοδότηση που δεν υπήρχε τα χρόνια 1992 – 1993 και που φαίνεται ότι έχει περιορίσει τα κόμματα από την αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης” δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.
Σχετικά με τα τελευταία σκάνδαλα ανέφερε ότι “πρόκειται για προσωπικές λανθασμένες συμπεριφορές, καθώς σε εκατό άτομα, μπορεί να υπάρχουν τρία, τέσσερα ή πέντε που ως κατεργάρηδες επωφελούνται της θέσης τους για προσωπικό συμφέρον”.
“Όποιος κάνει λάθος και διαπράττει αδικήματα, δεν μπορεί να απαιτεί με κανέναν τρόπο να παραμείνει εντός οποιουδήποτε πολιτικού κινήματος” είπε ο Μπερλουσκόνι -ο ίδιος αντιμέτωπος με δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στο Μιλάνο, και τα οποία αποδίδει παγίως σε δικαστική εκστρατεία πολιτικής του εξόντωσης.
Απαντώντας, δε, σε διευκρινιστική ερώτηση “αν για να ισχύσει κάτι τέτοιο, οι καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι οριστικές”, ο Μπερλουσκόνι λέει ότι εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.
“Αποφασίσαμε ότι τα άτομα σε βάρος των οποίων έχουν ξεκινήσει έρευνες ή δίκες δεν πρέπει, για λόγους αρχής, να συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια. Αλλά και στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη χρηστή συμπεριφορά κάποιων ατόμων, θα πρέπει να αποφασίζει το προεδρείο του κόμματός μας” αναφέρει.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι ανακοινώθηκε η παραίτηση του συντονιστή του κυβερνώντος Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας για την περιοχή της Νάπολης. Ο Νικόλα Κοσεντίνο αποχώρησε και από τη θέση του ως υφυπουργός Οικονομικών μετά από πληροφορίες που έχουν δει το φως για διασυνδέσεις του με την Καμόρα.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει δεκτή την παραίτηση λέγοντας ότι ο Κοσεντίνο “χαίρει της εκτίμησής του”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.