Ουάσιγκτον
Μεσοβέζικη λύση προσπάθησε να δώσει ο Μπάρακ Ομπάμα, αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Δαλάι Λάμα και τις αντιδράσεις της Κίνας για την επίσκεψη στις Η.Π.Α. του εξόριστου θιβετιανού θρησκευτικού ηγέτη. Ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχτηκε τον 74χρονο Δαλάι Λάμα στην αίθουσα των Χαρτών στον Λευκό Οίκο και όχι στο Οβάλ Γραφείο, κίνηση που σηματοδοτεί την ανεπίσημη φύση της συνάντησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα συζήτησαν για την ανάγκη προώθησης της ειρήνης, των ανθρωπιστικών αξιών και της θρησκευτικής αρμονίας, όπως ανέφερε στον Τύπο ο 74χρονος θρησκευτικός ηγέτης, μετά το πέρας των συνομιλιών. Σε λακωνική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ – Κίνας, ενώ ο κ. Ομπάμα προέτρεψε για απευθείας διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Θιβέτ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τις “προειδοποιήσεις” της Κίνας για επιδείνωση περισσότερο των σινοαμερικανικών σχέσεων, καθώς οι προγραμματισμένες συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ έχουν πυροδοτήσει την οργή της Κίνας, σε μία περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων με φόντο ζητήματα από την ισοτιμία του γουάν και το εμπόριο έως τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Πολυτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα, ήταν απάντηση στις φωνές εντός ΗΠΑ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμπεριφέρεται “υποχωρητικά” απέναντι στο Πεκίνο. Τηρώντας όμως τις ισορροπίες και προσέχοντας να μην προκαλέσει τις ευαισθησίες των Κινέζων, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Δαλάι Λάμα στην Αίθουσα των Χαρτών και όχι στο Οβάλ Γραφείο, το οποίο κατά παράδοση θεωρείται χώρος υποδοχής πολιτικών ηγετών.
Την πραγματοποίηση της συνάντησης, πάντως, “τίμησαν” με πυροτεχνήματα κάτοικοι του Θιβέτ σύμφωνα με το Reuters, κίνηση ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη από τους συμπατριώτες του.
Προγραμματισμένη είναι επίσης συνάντηση του εξόριστου ηγέτη και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.