23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Οικονομική βοήθεια στην Παλαιστίνη

Οσλο
Την καταβολή 240 εκατομμυρίων κορώνων (41 εκ. δολάρια) στην Παλαιστινιακή αρχή, ανακοίνωσε χθες η νορβηγική κυβέρνηση. Το ποσό προορίζεται να βοηθήσει στο “κλείσιμο” του Παλαιστινιακού προϋπολογισμό για το 2010, σύμφωνα με δεσμεύσεις που είχαν υιοθετηθεί από τη Νορβηγία το 2007. Παράλληλα το ‘Οσλο κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς που το εβραϊκό κράτος έχει επιβάλει στην κυκλοφορία ανθρώπων και στη διακίνηση εμπορευμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
“Τα οικονομικά αυτά μέσα θα χρησιμοποιηθούν από τους Παλαιστίνιους για να χρηματοδοτήσουν μεταρρυθμιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα, σύμφωνα με τους όρους της Παγκόσμιας Τράπεζας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ανακοίνωσή του. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μέσα αυτά θα ωφελήσουν τον παλαιστινιακό λαό”, πρόσθεσε.
“Μια προϋπόθεση για την ανάκαμψη μιας ακμαίας παλαιστινιακής οικονομίας είναι το Ισραήλ να χαλαρώσει τους σημερινούς περιορισμούς στην ελευθερία της κυκλοφορίας ανθρώπων και στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών”, επισήμανε ο Στέρε.
“Το Ισραήλ κρατά το κλειδί για μια βιώσιμη και ανεξάρτητη παλαιστινιακή οικονομία” υπογράμμισε ο νορβηγός υπουργός.
Η Νορβηγία προεδρεύει της Επιτροπής Σύνδεσης Οικονομικών Υποστηρικτών για τους Παλαιστίνιους (AHLC).

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ελεύθερος ο αρνητής του ολοκαυτώματος
Βερολινο
Ελεύθερος μετά από πέντε χρόνια, θα είναι από την 1η Μαρτίου ο Γερμανός αρνητής του Ολοκαυτώματος Ερνστ Τσίντελ αφού εξέτισε στις φυλακές του Μανχάιμ της δυτικής Γερμανίας την ποινή πενταετούς φυλάκισης που του είχε επιβληθεί.
Ο 69χρονος Τσίντελ, συγγραφέας του βιβλίου “Ο Χίτλερ που αγαπήσαμε και γιατί” καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2007 σε πενταετή κάθειρξη, τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για ιστορικό ρεβιζιονισμό, κατά την ολοκλήρωση μιας μακροχρόνιας δίκης, στη διάρκεια της οποίας επέμεινε, αμετανόητος, στις απόψεις του. Ο Τσίντελ απελάθηκε το 2005 στον Καναδά, όπου είχε ζήσει πολλές δεκαετίες και τα δύο τελευταία χρόνια που ήταν προφυλακισμένος συνυπολογίστηκαν στην ποινή του. Εκτός από το “ο Χίτλερ που αγαπήσαμε και γιατί”, όπου χαρακτηρίζει τον αρχιτέκτονα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “άνθρωπο της ειρήνης”, ο Τσίντελ έχει εκδώσει και άλλα παρόμοια βιβλία και έχει συμμετοχή και στην έκδοση αντισημιτικών εντύπων.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Αναβολή παράδοσης πυραύλων στο Ιράν

Μοσχα
Την αναβολή της παράδοσης αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν ανακοίνωσε η Ρωσία, λόγω “προβλημάτων τεχνικής φύσεως”. Τα “προβλήματα” προέκυψαν μία ημέρα μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
“Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα. Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μόλις τα προβλήματα επιλυθούν”, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία της Ρωσίας Αλεξάντρ Φομίν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το όργανο αυτό ελέγχει τις εξαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ ζητούν εδώ και μήνες από τη Ρωσία να μην παραδώσει τα αμυντικά αυτά συστήματα στο Ιράν, παρά τη διμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΪ
Επίθεση
στη Χ. Κλίντον

Τεχερανη
Ότι “διέδωσε ψέματα” κατά του Ιράν, κατά την περιοδεία της στις χώρες του Κόλπου, κατηγορεί ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τη Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα ενημέρωσης.
“Αυτοί που μετέτρεψαν τον Περσικό Κόλπο σε αποθήκη όπλων προκειμένου να απομυζήσουν τα χρήματα των χωρών της περιοχής, έστειλαν τώρα τον πράκτορά τους στον Περσικό Κόλπο για να διαδώσουν ψέματα κατά του Ιράν”, δήλωσε ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη.
Η Χίλαρι Κλίντον υπερασπίστηκε σθεναρά, κατά την επίσκεψή της σε Ντόχα και Ριάντ, την πολιτική της άσκησης πιέσεων, ιδιαίτερα μέσω της επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων, εις βάρος του Ιράν. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατήγγειλε επίσης το ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης στις πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας, προειδοποιώντας ότι το Ιράν “οδεύει προς μία στρατιωτική δικτατορία”.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσία

ΟυΑσινγκτον
Σε τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη μείωση των στρατηγικών τους οπλοστασίων, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μία συμφωνία “σε ορισμένες βασικές αρχές και κάποια άλλα στοιχεία” της, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. “Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η γραμμή τερματισμού ήδη είναι ορατή στις διαπραγματεύσεις της συνθήκης η οποία μέλλει να αντικαταστήσει τη START”, τόνισε χθες από την Ουάσιγκτον η Έλεν Τάουσερ, αναπληρωτής ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων και τη διεθνή ασφάλεια. “Υπάρχουν ωστόσο βασικές αρχές και άλλα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να βάλουμε μία τελική πινελιά στις διαπραγματεύσεις, όμως έχω εμπιστοσύνη πως οι δύο ομάδες (των διαπραγματευτών) θα εργασθούν σκληρά και η γραμμή τερματισμού θα γίνει ορατή”, τόνισε. Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, ο οποίος παρενέβη στο ίδιο συνέδριο με την Τάουσερ, δήλωσε πως συμφωνεί “λέξη προς λέξη” με όσα δήλωσε η προλαλήσασα. Στη δε Μόσχα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ δήλωσε πως η νέα συνθήκη είναι έτοιμη “κατά 97%” και πως “παραμένουν μόνον ορισμένα τεχνικά θέματα, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν λίαν συντόμως”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα