Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διάλογο από μηδενική βάση για το θέμα της κατανομής των υπηρεσιών σε επίπεδο Κρήτης ζητούν οι δικηγόροι των Χανίων.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η αποχή από τα καθήκοντά τους για το θέμα του Εφετείου -η οποία ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή- έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικότερες κινητοποιήσεις στο μέλλον.
Να θυμίσουμε ότι η αποχή των δικηγόρων αποφασίστηκε ομόφωνα κατά την προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση και έχει τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας “για τη διαφαινόμενη διάσπαση του Εφετείου Κρήτης”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης σε δηλώσεις του προς τα “Χ.Ν.” χθες, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει περιέλθει η υπόθεση του Εφετείου “συγκεχυμένη”. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του νομάρχη αλλά και του δημάρχου Χανίων – που έγιναν μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο πριν από λίγες ημέρες – σχολίασε ότι “δεν ήταν τόσο καλές”, ενώ για τις αντίστοιχες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των Χανίων τόνισε ότι “δεν ήταν ξεκάθαρες”: “Επειδή δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη κατάσταση – αλλά και οι δηλώσεις των νομάρχη και δημάρχου δεν είναι και τόσο καλές και οι δηλώσεις των βουλευτών επίσης δεν είναι ξεκάθαρες – αποφασίσαμε προειδοποιητικά να κατεβούμε σε μια τετραήμερη αποχή από τα καθήκοντά μας οι δικηγόροι των Χανίων και με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουμε την αντίθεσή μας εμπράκτως – διότι δεν φτάνουν μόνο οι φραστικές δηλώσεις – προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, όχι μόνο οι δικηγόροι των Χανίων αλλά και όλοι οι φορείς, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην διάσπαση του σημερινού Εφετείου και την ίδρυση νέου στο Ηράκλειο”, σημείωσε ο κ. Ποντικάκης, ενώ συνεχίζοντας έκανε λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου κατανομής των υπηρεσιών σε επίπεδο Κρήτης.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ…
ΑΝΤΙ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Ειδικότερα ο κ. Ποντικάκης επεσήμανε ότι το θέμα ίδρυσης μεταβατικής έδρας στο Ηράκλειο μπορεί να συζητηθεί στη λογική ότι θα τεθεί παράλληλα το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας στα Χανιά, όπως ήταν πριν τη δικτατορία: “Επί χούντας μεταφέρθηκαν όλες οι υπηρεσίες (σ.σ από τα Χανιά στο Ηράκλειο). Δυστυχώς το ’74 δεν ζητήθηκε από κανένα να ανακληθούν τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας με αποτέλεσμα να παραμένει η Περιφέρεια στο Ηράκλειο και σιγά σιγά το Ηράκλειο να γίνει μια υδροκέφαλη πόλη”, ανέφερε ο κ. Ποντικάκης και πρόσθεσε ότι τα επιχειρήματα από μέρους του Ηρακλείου περί ταλαιπωρίας των πολιτών του όταν πρόκειται να μετακινηθούν για το Εφετείο δεν ευσταθούν διότι πολλαπλάσια ταλαιπωρία υφίστανται οι πολίτες των άλλων νομών για υποθέσεις τους που πρέπει να διευθετήσουν στις υπηρεσίες του Ηρακλείου: “Θα πρέπει να τα δούμε εξαρχής και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία κίνηση εν όψει και του “Καλλικράτη”. Να γίνει μια εξ αρχής ανακατανομή όλων των υπηρεσιών της Κρήτης και να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες της Κρήτης. Και αν μεταφερθεί η Περιφέρεια στα Χανιά και γίνει αυτή η σωστή ανακατανομή δεν έχουμε εμείς αντίρρηση να ιδρυθεί και εκεί Εφετείο. Δεν είναι συντεχνιακό το πρόβλημα είναι πρόβλημα όλης της πόλης και των πολιτών των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Λασιθίου και πρέπει η κυβέρνηση έτσι να το δει κι όχι αποσπασματικά”, επεσήμανε σχετικά ο κ. Ποντικάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα