Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύμβουλοι με? το σπαθί τους

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ – ΚΟΥΤΣΑΚΗ
nanok@otenet.gr

Αν ρωτήσετε τι πέτυχε η, πραγματικά εξαιρετική, διημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/ΤΔΚ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να απαριθμήσουμε και μία και δύο και τρεις και πολλές επιτυχίες. Και όλες για -αληθινή- ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.
? Εξ αιτίας, τόσο της πρωτοβουλίας του ΤΕΕ/ΤΔΚ και του? εργασιομανή προέδρου του κ. Α. Πιταριδάκη, της Διοικούσας και των επιτροπών και ομάδων δουλειάς του ΤΕΕ/ΤΔΚ, των μηχανικών – στελεχών των φορέων και οργανισμών που εργάστηκαν για την πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης ετοιμότητας των έργων υποδομών του νομού όσο και της συνεργασίας της Νομαρχίας Χανίων και του κ. Γρ. Αρχοντάκη και των στελεχών της Νομαρχίας. Η Νομαρχία, πάντως, όπως φάνηκε από την καταγραφή σε ορισμένους τομείς έχει έργα σε ετοιμότητα μελετών για ένταξη στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΕΣΠΑ που αναλογούν στον νομό (οι απαλλοτριώσεις βέβαια ορισμένων απ? αυτά, είναι? δημοσίων επενδύσεων ευαγγέλιον και επομένως? άλλου παπά).
Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
? Η συνεργασία ΤΕΕ/ΤΔΚ -Νομαρχίας κινητοποίησε τοπικούς φορείς και οργανισμούς και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ απέδωσε πίνακες που καταγράφουν, αντικειμενικά και υπεύθυνα την πραγματική κατάσταση ωριμότητας ή όχι των αναγκαίων έργων για τον νομό -τουλάχιστον- σε ό,τι αφορά στις υποδομές. Έτσι, τώρα πλέον, υπάρχει καθαρή εικόνα που δεν μπορεί να αμφισβητείται από καμιά πλευρά.
? Η διημερίδα αυτή -σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία- προσδίδει στον νομό τα αναγκαία «εργαλεία» καταγραφής, ώστε, ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας των βασικών έργων, να ακολουθήσουν: Πρώτον η επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης όπου απαιτείται και δεύτερον, που είναι και το κυριότερο ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, οι πολιτικές παρεμβάσεις σε έργα που είναι ΩΡΙΜΑ από πλευράς αυτοδιοικητικής και Ο.Α.Δ.Υ.Κ.
? Έτσι, ώστε να χρηματοδοτηθούν ιεραρχικά οι επικαιροποιήσεις μελετών, οι περιβαλλοντικές μελέτες (μια μεγάλη πληγή, που όπως είπε ο και ο κ. Καρούντζος εάν η αρμοδιότητα αυτή δεν αποκεντρωθεί από το υπ. Υποδομών στην Περιφέρεια πολλά έργα θα βαλτώσουν και θα χαθεί το ΕΣΠΑ γι? αυτά τα έργα) και βέβαια οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, ώστε τα έργα αυτά να ενταχθούν στο ΠΕΠ και σε τομεακά του ΕΣΠΑ.
Ο κόμπος της συγκυρίας
? Ως προς τη χρηματοδότηση βέβαια των απαλλοτριώσεων αλλά ακόμα και την ένταξη στο ΕΣΠΑ υπάρχουν ερωτηματικά:
?? Πώς θα προχωρήσουν όλα αυτά, και μάλιστα στο εξάμηνο που έρχεται ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» το ΕΣΠΑ, αφού δεν υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο κορβανά; Διότι το ΕΣΠΑ, ελάχιστα ποσοστά απ? αυτές τις δαπάνες, χρηματοδοτεί. Και επίσης, το δημόσιο συγχρηματοδοτεί τα έργα που προκηρύσσονται. Πού θα βρεθούν τα λεφτά;
??Εδώ είναι ένας πρώτος ΚΟΜΠΟΣ. Που τον αφήνουμε προς το παρόν? άλυτο. Γιατί δεν έχει -άμεση- σχέση με την πανθομολογούμενη επιτυχία της διημερίδας.
Σύμβουλοι
με το… σπαθί τους
? Μια από τις σημαντικότερες πάντως επιτυχίες (μαζί και? είδηση) είναι -πιστεύουμε- ότι ο γγ Περιφέρειας κ. Αθαν. Καρούντζος ανακοίνωσε προχθές στα Χανιά, ότι προτίθεται να έχει ως βασικούς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ συμβούλους του τα δύο ΤΕΕ της Κρήτης.
? Κάτι που -σε μεγάλο βαθμό- όπως απέδειξε και η διημερίδα οφείλεται και στις προτάσεις που τα τελευταία χρόνια καταθέτει το ΤΕΕ/ΤΔΚ για το ΕΣΠΑ και στην εντυπωσιακή δουλειά της διημερίδας σε συνεργασία με την Νομαρχία και τα στελέχη των φορέων και οργανισμών του νομού.
? Θα πείτε, μα, τα επιμελητήρια δεν είναι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας και επομένως και της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών;
? Ε, και πώς είναι; Μέχρι σήμερα, είχαν αυτό τον ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ρόλο τα ΤΕΕ του νησιού; Δεν τον είχαν. Και οφείλουμε να πούμε ότι το ΤΕΕ/ΤΔΚ, ο πρόεδρός του κ. Αντ. Πιταριδάκης η διοικούσα και οι πολλές επιτροπές του ΤΕΕ/ΤΔΚ, με πολλή εθελοντική εργασία που έκαναν και τα τελευταία χρόνια αλλά και ειδικά ΤΩΡΑ εν όψει του ΕΣΠΑ, αναΚΑΤAΚΤΗΣΑΝ…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα