Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Επιστολή στους πρυτάνεις
για το ακαδημαϊκό άσυλο

Αθήνα
Επιστολή στους πρυτάνεις απέστειλε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου εν όψει της επόμενης Συνόδου των Πρυτάνεων. Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου ζητά από κάθε πανεπιστήμιο να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, προκειμένου όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του».
Η υπουργός Παιδείας ζητά ακόμη από τους πρυτάνεις να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των πανεπιστημίων, ώστε να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις τους.
Τονίζει, μάλιστα, ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και «με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές».
Ζητά ακόμη από κάθε Ίδρυμα να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των χώρων που τελούν υπό μακροχρόνια κατάληψη αλλά και να λαμβάνει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί. Η κ. Διαμαντοπούλου καλεί τους πρυτάνεις να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Συνάντηση Σ. Κουβέλη με
τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Αθήνα
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση του έργου που επιτελεί, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε: “Είχαμε με τον μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τους συνεργάτες του μία εξαιρετική συζήτηση που μας παρείχε πολύ καλή και λεπτομερή ενημέρωση για το πως πηγαίνουν τα πράγματα, ποιο είναι το έργο που επιτελεί σε μία πολύ σημαντική και ευαίσθητη περιοχή” δήλωσε ο κ. Κουβέλης εξηγώντας ότι ο ίδιος δίνει “πολύ μεγάλη σημασία σε μία στενή συνεργασία ώστε να υπάρχει απόλυτη ενημέρωση τόσο για τις προσπάθειες που γίνονται όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο”. Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων χαρακτήρισε ως πολύ καλή τη συνάντησή του με τον υφυπουργό, τονίζοντας: “Αναφερθήκαμε στον ρόλο τον οποίο καλείται να διαδραματίσει το Πατριαρχείο, όχι μόνο τον θρησκευτικό και τον κοινωνικό αλλά και τον πολιτικό όσον αφορά στο θέμα των Ιεροσολύμων, το μέλλον του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και γενικότερα των Αγίων Τόπων. Το Πατριαρχείο έχει αναλάβει σήμερα ένα μεγάλο κοινωνικό και ποιμαντικό έργο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήταν, είναι και παραμένει συμπαραστάτης και αρωγός”.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
“Παρών” στην εκλογή
Προέδρου της Δημοκρατίας
Αθήνα
Παρών στην εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε να ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη διαφορετική άποψη των βουλευτών που πρόσκεινται στην ανανεωτική πτέρυγα η απόφαση είναι ομόφωνη. Σήμερα, στις 2 και μισή το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει τόσο για το σκεπτικό της απόφασης όσο και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις μετά την εικόνα που ο ίδιος αποκόμισε περιοδεύοντας στα αγροτικά μπλόκα.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Κοινή συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ
με Χριστόφια και Ταλάτ
Αθήνα
Από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν στην Κύπρο. Στόχος της επίσκεψης είναι να δείξει, προσωπικά, την υποστήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να «βοηθήσει τους ηγέτες» των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει πρώτα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, εν συνεχεία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αμέσως μετά θα διεξαχθεί κοινή συνάντηση και με τους δυο, παρουσία αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Μπαν, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε προχθές το βράδυ με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ «σχετικά με τις εντατικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη», όπως τονίζεται, σημειώνοντας ότι «ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους ηγέτες να βρουν λύση».

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Για λύτρα η κλοπή της σορού
του Τάσσου Παπαδόπουλου
Λευκωσία
Στο ενδεχόμενο πίσω από την κλοπή της σορού του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της βεβήλωσης του τάφου του να κρύβεται σπείρα ή άλλα πρόσωπα με σκοπό τα λύτρα καταλήγει η αστυνομία, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού της Μιχάλη Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, δεν αποκλείεται οτιδήποτε, ωστόσο φαίνεται πως το πλέον πιθανό σενάριο να είναι αυτό των λύτρων.
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, η αστυνομία έχει ζητήσει από όλες τις χώρες πληροφορίες σε σχέση με παρόμοιες υποθέσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα