Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Επιτυχία σημείωσε το τριακοστό Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας που άρχισε να πάλλεται σε κρητικούς ρυθμούς.
Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα ακόλουθα Κρητικά Σωματεία: Παγκρήτιος Ενωση Μελβούρνης, Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, Η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας και Περιχώρων, Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, Ένωση Κρητών της Νέας Ζηλανδίας, Κρητική Αδελφότητα Ντάργουιν, η Κρητική Αδελφότητα της Δυτικής Αυστραλίας, Κρητική Αδελφότητα της Νοτίου Αυστραλίας και την Κρητική Αδελφότητα Τασμανίας.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησε τη Συνέλευσή της, με τους αντιπροσώπους από όλες τις πολιτείες παρόντες. Στη Συνέλευσή τους η νεολαία απασχολήθηκε με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Πάρθηκε η απόφαση για παραγωγή και παρουσίαση ενός νέου ψηφιακού δίσκου, που θα περιέχει τις ασχολίες και τα επιτεύγματα της κρητικής νεολαίας στην Αυστραλίας, για ενημέρωση του κόσμου αλλα και προσέλκυση και άλλων μελών.
Την παραμονή του Συνεδρίου η οργανώτρια και φιλοξενούσα Κρητική Αδελφότητα της Καμπέρας παρέθεσε κοκτέιλ γνωριμίας στο Hellenic Club, όπου με τη βοήθεια τριών καλλιτεχνών, στη λύρα και τραγούδι ο Ανδρέας Παρλιάρος μαζί με τον Άγγελο Γκούτσιο στο λαούτο από το Σύδνεϋ και τον Νίκο Αλυγιζάκη στο λαγούτο από τη Μελβούρνη, παιδιά δεύτερης γενιάς, με τους μερακλήδικους σκοπούς, άγγιξαν τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων φέρνοντας παλιές θύμησες και νοσταλγία διαλαλώντας ότι οι Κρήτες ξέρουν να γλεντίζουν όπου κι αν βρεθούν, το γλέντι και τούτη τη βραδιά κράτησε μέχρι και τις 2 η ώρα το πρωί.
Την επόμενη το πρωί, αφού έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον πάτερα Γεώργιο Καπρή οι χαιρετισμοί και με τις ευχές των επισήμων για την ευόδωση των εργασιών προς τους Συνέδρους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Ασσαργιώτης, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και κήρυξε την έναρξη των εργασιών, σύμφωνα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ακολούθησε συζήτηση, όπου έγιναν προτάσεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
(α) Αποφασίστηκε φέτος, όπως κάθε χρόνο, να καλεστούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παραστούν στους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης την Αυστραλία.
(β) Να προσκαλέσει στους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης να παραβρεθούν το 2010 μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.
(γ) Αποφασίστηκε όπως συμμετέχει η Ομοσπονδία ενεργά στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.
(δ) Αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η προετοιμασία για την εκμάθηση τις Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, σε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της Αυστραλίας.
(ε) Αποφασίστηκε  φέτος πως οι καλλιτέχνες που έρχονται από το εξωτερικό να μπορούν να παίζουν σε ιδιωτικές γιορτές και άλλες, εφόσον δεν επηρεάζεται η συμμετοχή τους με τους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης.
(στ) Επιλογή καινούργιου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τα επόμενα δυο χρόνια από τη Μελβούρνη με πρόεδρο τον Γιάννη Νικολακάκη.
Όσοι από τη συνεπαρσιά δεν έλαβαν μέρος στο συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να δουν αξιοθέατα γύρω από την πόλη της Καμπέρας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου τελείωσαν το απόγευμα του Σαββάτου και το βράδυ παρετάθη μεγάλη χοροεσπερίδα, σε πολυτελή αίθουσα του Hellenic Club. Τη βραδιά ζωντάνεψαν οι νεαροί καλλιτέχνες που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε ολόκληρο το ελληνικό στοιχείο που είχε παραβρεθεί.
Μεταξύ άλλων οι παραβρισκόμενοι θαύμασαν νιάτα, πολλά νιάτα, με τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου της Παγκρητίου Ενώσεως Μελβούρνης και των Κρητικών Αδελφοτήτων Σύδνεϋ και Μελβούρνης όπου και τα τρία με τη σειρά τους παρουσίασαν πατροπαράδοτους ξεχασμένους κρητικούς χορούς. Που στην κυριολεξία πετούσαν στον αέρα. Στο τέλος της παρουσίασης όλα τα παιδία μαζί αφού ανακατεύτηκαν, χόρεψαν μια σούστα δείχνοντας συμφιλίωση, αγάπη και αρμονία και γενικότερα το πνεύμα που επικρατούσε στο 30ο συνέδριο των Κρητών. Το γλέντι κράτησε μέχρι και τις δυο η ώρα το πρωί.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, έγινε ο εκκλησιασμός των συνέδρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Kingston.
 Αρκετοί σύνεδροι παρακολούθησαν τους αγώνες ποδοσφαίρου (Indoor Soccer) της νεολαίας της Ομοσπονδίας.
Στον γυρισμό όλοι οι σύνεδροι συζητούσαν τις ωραίες στιγμές του Συνεδρίου δίνοντας όλοι ραντεβού και υπόσχεση να σμίξουν πάλι τον Ιανουάριο του 2011 στο Hobart της Τασμάνιας. Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας είναι www.cretanfederation.com.au και το email για επικοινωνία cretanfederation@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα