Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αθήνα
Απέκλεισε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ζητήσει εξωτερική βοήθεια και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Την ίδια ώρα, το Δημόσιο «βγαίνει» στις διεθνείς αγορές, για νέο δανεισμό. «Οι εικασίες για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ είναι ασαφείς. Αποκλείω κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ», επισήμανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα.
Ο ίδιος φάνηκε αισιόδος για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. «Θα βελτιώσουμε εμείς οι ίδιοι τα προβλήματα του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε ζητήσει την οικονομική στήριξη κανενός και δεν περιμένουμε καμιά εξωτερική βοήθεια», τόνισε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση πως το σχέδιο λιτότητας θα έχει αποτελέσματα. «Δεν πιστεύω πως το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλέσει ύφεση ή κοινωνικά προβλήματα» επισήμανε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ημέρα που το Ελληνικό Δημόσιο «βγαίνει» στις διεθνείς αγορές να δανειστεί -έστω και και με πολύ υψηλό επιτόκιο. Πρόκειται για την κοινοπρακτική έκδοση του 5ετούς ομολόγου, στην οποία στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ότι η Ελλάδα, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση θα πρέπει “να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Είναι θέμα κάθε χώρας της ζώνης του ευρώ να δείξει σταθερότητα απέναντι στους εταίρους της και να διορθώσει τις ανισότητες”, δήλωσε ο Τρισέ.
“Ποτέ πια δεν θα δεχτούμε στοιχεία προϋπολογισμού που δεν θα αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
“Δεν υπάρχει κίνδυνος”
Την ίδια ώρα, «εντυπωσιοθηρικό», που δεν αντανακλά την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», το οποίο αναφέρεται σε έκθεση κοινοτικών υπηρεσιών όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία».
Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, η Αμ. Τόρες τόνισε ότι «για την Επιτροπή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ευρωζώνη», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα προβλήματα, που παρατηρούνται, θα διορθωθούν.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της έκθεσης των κοινοτικών υπηρεσιών, η Αμ. Τόρες ανέφερε ότι το θέμα των διαφορών, που παρατηρούνται στην ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει συντάξει πολλές εκθέσεις για το θέμα αυτό, μία εκ των οποίων συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, η συζήτηση, που διεξάγεται σε κοινοτικό επίπεδο, αφορά τη διεύρυνση της παρακολούθησης των οικονομιών της ευρωζώνης, όχι μόνο σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και σε πτυχές που αφορούν την παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και τις διαφορές, που διαπιστώνονται στην ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών.
Δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η επίδραση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, που προκαλεί ανησυχίες για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται  ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι χώρες της ευρωζώνης “ασκούν πολυάριθμες πιέσεις” στην Αθήνα για να την υποχρεώσουν να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της, υπογραμμίζει ο Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” στο Ίντερνετ.
Όμως η επίδραση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, δήλωσε. “Πρόκειται μάλλον για ένα ζήτημα αρχής. Είναι σημαντικό στην περίπτωση αυτή να γίνονονται σεβαστοί οι κανόνες του παιγνιδιού”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επαναλαμβάνει εξάλλου στο  τεύχος του περιοδικού Focus ότι η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πρέπει “να κάνουν τα πάντα για να ξαναβάλουν σε τάξη τον προϋπολογισμό τους”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα