Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι τέσσερις συλληφθέντες – Στην Ιταλία έχει διαφύγει ο δεύτερος Αμερικανός

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται και ο ένας εκ των δύο Αμερικανών που κατηγορούνται για τους εμπρησμούς στην Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων. Ο Αμερικανός, ο οποίος είναι 24 ετών, συνελήφθη χθες τα ξημερώματα από την Αστυνομία Χανίων και μαζί με τους άλλους τρεις συλληφθέντες, δηλαδή τους δύο Βρετανούς 32 και 22 χρόνων και τον 23χρονο Ελληνα, οδηγήθηκαν στον ανακριτή Χανίων.
Και οι τέσσερις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.
Σήμερα, Τρίτη, στις 9 το πρωί θα απολογηθούν οι Βρετανοί και ο Ελληνας και την Πέμπτη ο Αμερικανός. Υπενθυμίζεται ότι μόνο ο Ελληνας έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην υπόθεση των εμπρησμών.
Για την ίδια υπόθεση αναζητείται και ένας ακόμη Αμερικανός 22 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας έχει διαφύγει στην Ιταλία. Ολοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Αμερικανός που συνελήφθη ήρθε στα Χανιά πριν από τρεις περίπου μήνες, διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης και έψαχνε δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών. Οι δύο Βρετανοί όπως και ο Ελληνας εργάζονταν περιστασιακά ως “κράχτες” σε καταστήματα του παλιού λιμανιού των Χανίων.
Από τους συλληφθέντες ο 24χρονος Αμερικανός φέρεται ότι είναι αυτός ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου στη 1.15 τα ξημερώματα, προκάλεσε τον πρώτο εμπρησμό στη Συναγωγή ενώ κρατούσαν “τσίλιες” οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικάνος, ο οποίος αναζητείται.
Ο δε 32χρονος Βρετανός ο οποίος θεωρείται και ο “εγκέφαλος” της ομάδας, φέρεται ότι προκάλεσε τον δεύτερο και σοβαρότερο εμπρησμό της Συναγωγής στις 16 Ιανουαρίου στις 4 τα ξημερώματα, οπότε κάηκαν σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό ενώ κρατούσαν “τσίλιες” ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.
Σε χθεσινά ρεπορτάζ – άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ, οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρετανοί φέρεται ότι εργάζονταν στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις της Σούδας, όμως οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από αρμόδιες Αρχές. Αντίθετα, οι αστυνομικές αρχές τονίζουν ότι οι Βρετανοί και ο Ελληνας δούλευαν στο παλιό λιμάνι, οι δε Αμερικανοί εμφανίζονταν ως καθηγητές Αγγλικής γλώσσας.
Πάντως, οι διωκτικές αρχές ερευνούν τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και κυρίως των Βρετανών σε οργανώσεις του εξωτερικού.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων για τον Αμερικανό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 8 χθες το πρωί συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων ο ένας εκ των δύο υπηκόων ΗΠΑ ως δράστης του εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής στις 5 Ιανουαρίου, διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης και εισήλθε προ τριμήνου στην Ελλάδα για να διδάξει την Αγγλική γλώσσα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι και ο άλλος Αμερικανός είχε εισέλθει προ μηνός στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να διδάξει την Αγγλική γλώσσα.
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η Αστυνομία Χανίων εξέφρασε ο διευθυντής της Εβραϊκής Συναγωγής των Χανίων Νίκος Χαναάν Σταυρουλάκης. Οπως είπε, “και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ για την υπόθεση. Τους έπιασαν μέσα σε μία εβδομάδα και αυτό είναι σημαντικό διότι έξω, π.χ. στην Αγγλία ή στην Γαλλία θα μπορούσε να είχαν χαθεί για πέντε χρόνια”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι “συνελήφθησαν άτομα που προσέβαλαν τις δημοκρατικές παραδόσεις του τόπου, το σεβασμό των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων, βεβηλώνοντας ένα χώρο πολιτισμού και ιστορίας της πόλης μας, όπως είναι η συναγωγή των Χανίων”. Ωστόσο προσθέτει ότι “χρειάζεται να διευκρινιστούν περισσότερο και να πέσει άπλετο φως από την αστυνομία και την πολιτική της ηγεσία, του Υπουργείου, για το ποιοί είναι οι δράστες των εμπρησμών στη συναγωγή αφού πρόκειται για υπηκόους ξένων χωρών στην πλειοψηφία τους, ποιες οι διασυνδέσεις τους με ξένες ή άλλες υπηρεσίες”. Και συμπληρώνει ότι “ακόμα περιμένουμε να συλληφθούν οι υπαίτιοι των επιθέσεων ενάντια στους μετανάστες στην Πλατεία 1866, οι υπαίτιοι για τη φωτιά στο στέκι μεταναστών και γενικά οι υπαίτιοι για τα τελευταία περιστατικά, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στα Χανιά και φέρουν τη σφραγίδα φασιστικών ομάδων.
Ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για την ύπαρξη αστυνομικών με κουκούλα δίπλα σε ένστολους κατά τη διαδήλωση στις 7 του Δεκέμβρη στα Χανιά. Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα περιμένουμε, 2 χρόνια μετά, να αποκαλυφθούν και να συλληφθούν οι δράστες της εγκληματικής τοποθέτησης και πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία μας στη Νεάρχου 36″.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ
Εξάλλου, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή τονίζει: “Η σύλληψη των δραστών της φασιστικής επίθεσης, κατά της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά, που είχε ως συνέπεια τον εμπρησμό της, είναι ένα θετικό γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της οργής του κόσμου απέναντι στους φασίστες που το τελευταίο διάστημα, έχουν εξαπολύσει παρόμοιας έμπνευσης επιθέσεις, ενάντια σε μετανάστες, αγωνιστές και χώρους λατρείας, συναγωγές και τζαμιά, στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αποτελεί διάψευση όσων αρχικά προσπάθησαν να συνδέσουν την επίθεση αυτή με τους μετανάστες μουσουλμάνους που ζουν στην πόλη μας”.
Και καταλήγει: “Από την άλλη πλευρά χρειάζεται να θυμίσουμε ότι παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι οι δράστες των εννέα άλλων επιθέσεων, που έγιναν στην πόλη μας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Ας μας εξηγήσουν, γιατί αυτοί παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι;”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα