Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αθήνα
Δριμύ ψύχος και κατά τόπους ολικός παγετός στα βόρεια, τα χαρακτηριστικά του καιρού χθες.  Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων σε περιοχές της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ακόμα και στην Αττική.
Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, στη Λεωφόρο Τατοΐου από τα Βασιλικά Κτήματα έως το Κατσιμίδι και σε τμήματα του ορεινού και επαρχιακού, αλλά και εθνικού οδικού δικτύου των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Γρεβενών, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Εβρου, Ροδόπης, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Λάρισας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαϊας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, καθώς και στη Θάσο και τη Σαμοθράκη.
Αποκλεισμένα στον νομό της Φθιώτιδας παραμένουν δεκάδες χωριά από τις χιονοπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα της Νομαρχίας και των Δήμων κινήθηκαν έγκαιρα για να καθαρίσουν τους δρόμους, η συνεχής χιονόπτωση δεν επέτρεψε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μέσα στον νομό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιοχές του νομού από υψόμετρο 100 μέτρων και άνω, έχουν καλυφθεί με χιόνι. Το ύψος του χιονιού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τους 30 και 50 πόντους, ενώ στα ορεινά χωριά ξεπερνά το 1 και 1,5 μέτρο. Το θερμόμετρο δείχνει από -2 έως -5 βαθμούς και το κρύο παραμένει τσουχτερό.
Στην εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών, αν και είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, τα ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα δεν χρειάστηκε να παρέμβουν σε κανένα σημείο. Αντίθετα, πολύωρες μάχες με τα χιόνια έδιναν τα μηχανήματα στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού όπου η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία γίνεται μόνο με αλυσίδες, αλλά και στον δρόμο Λαμίας – Άμφισσας στο Μπράλλο και το 51ο χλμ λίγο μετά τη Γραβιά.
Στον δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες από το ύψος του Αγίου Γεωργίου λίγο μετά τη Μακρακώμη. Τα μηχανήματα έριχναν τόνους αλάτι, νύχτα και μέρα, ενώ η χιονόπτωση συνεχιζόταν στον ίδιο ρυθμό.
Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα οδικά σημεία του νομού Τρικάλων. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων, αναγκαία είναι η χρήση αλυσίδων στην Ε.Ε. Τρικάλων-Άρτας από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 75ο χιλιόμετρο (γέφυρα Αλεξίου).
Επίσης στην επαρχιακή οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα). Αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αθηνών και Κλεινοβού, όπως και στη διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας, Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Τυμφαίων. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 25 με 30 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.
Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου Δ. Μακεδονίας.
Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας στο οδόστρωμα.
Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Δ. Μακεδονίας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα, που κινούνται στο τμήμα της εθνικής οδού Γρεβενών – Βασιλίτσας από το 35ο ως το 45ο χιλιόμετρο, αλλά και σε άλλα σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου του νομού Γρεβενών.
Αλυσίδες πρέπει να “φορούν” και τα οχήματα που κινούνται από το 18ο ως το 28ο χιλιόμετρο της οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου. Στην Κοζάνη – Πτολεμαΐδα, οι οδηγοί που επιθυμούν να κινηθούν στο επαρχιακό δίκτυο της Εορδαίας, θα πρέπει να προνοήσουν για αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Φλώρινας.
Στις 11.30 π.μ. χθες, το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά, -5 σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και -9 στη Φλώρινα, ενώ στη Βασιλίτσα ο υδράργυρος βρέθηκε τα ξημερώματα στους -11 C.
Χωρίς προβλήματα και χωρίς να απαιτούνται αλυσίδες διεξαγόταν η κίνηση σε σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, αν και οι οδηγοί συνιστάται να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και να οδηγούν με αυξημένη προσοχή, λόγω του παγετού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα