Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Αθήνα
Κρίσιμο στοίχημα για τις δυνατότητες του Ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, έστω και με πολύ υψηλό επιτόκιο, είναι η κοινοπρακτική έκδοση του 5ετούς ομολόγου, στην οποία στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται σε μία περίοδο όπου το spread στα 10ετή ομόλογα έχει ξεπεράσει τις 300 μονάδες βάσης και πλέον κυμαίνεται στα επίπεδα πριν την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, το 2001.
Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε έως το 6,32% την Παρασκευή, υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2000, σύμφωνα με το Bloomberg. 
Στα 5ετή ομόλογα, το περιθώριο ανήλθε μέχρι τις 407 μονάδες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 380 μονάδες, από 323 την Πέμπτη.
Το κόστος των ασφαλίστρων έναντι αθέτησης πληρωμών του ελληνικού Δημόσιου εκτοξεύθηκε την Παρασκευή στις 361.200 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου της CMA DataVision.
Το κόστος αυξήθηκε πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 360.000 ευρώ την Πέμπτη. Το CDS του ελληνικού ομολόγου διάρκειας 1 έτους αυξήθηκε στις 452,8 μονάδες βάσης. Με αυτή την έκδοση το Δημόσιο θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να βγει ανοικτά στις αγορές και να δανειστεί, παρά τα κινδυνολογικά σενάρια για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Εφόσον καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά υψηλότερο ποσό από τα 3 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, ώστε να περιορισθεί η κερδοσκοπική επίθεση και να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ορίσθηκαν 6 τράπεζες ως ανάδοχοι για την επικείμενη έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου αναφοράς, λήξης 20 Αυγούστου 2015.
Οι τράπεζες είναι οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank.
«Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί και θα τιμολογηθεί στο προσεχές μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές», είπε ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το απόγευμα της Παρασκεύης και εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει μέχρι αύριο. Η μέθοδος έκδοσης του δανείου είναι κοινοπρακτική, μια ενδιάμεση διαδικασία μεταξύ της ανοιχτής δημοπρασίας, όπου τα επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα από τις προσφορές των βασικών διαπραγματευτών και της μεθόδου της ιδιωτικής τοποθέτησης, όπου οι όροι έκδοσης του δανείου συμφωνούνται με τις εκδότριες τράπεζες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος είναι να αντληθεί από την έκδοση ποσό τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ είχε πει ότι θα επιδιώξει την άντληση 3 – 5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα δανειστεί συνολικά 53,3 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα μισά περίπου στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα