Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Το αυριανό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι: Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μάγκρεπ – Αράμπι, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης αναφερόμενο στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο κάνει λόγο για “ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”, ενώ η Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “παρ? ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση απέχει πολύ από τις ανάγκες των ίδιων των μεταναστών”. Την ίδια στιγμή το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) τονίζει ότι το νομοσχέδιο “δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς από το αντιρατσιστικό κίνημα”.
ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, μεταξύ άλλων, καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο, ενώ για τις αλλαγές που προτείνονται στο νομοσχέδιο σημειώνει αρχικά ότι “είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τα παιδιά που οι γονείς τους ήταν νόμιμοι αλλά δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, τα ανήλικα παιδιά που δεν έχουν γονείς αλλά και τα παιδιά των γονιών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή όλων των μακροχρόνια διαμενόντων αλλοδαπών στην Ελλάδα, στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτει το ερώτημα γιατί να αποκλείονται από τη δυνατότητα εκλογιμότητας στα ανώτερα αξιώματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι “οι ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται, δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί έτσι και αλλιώς μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων από άλλες χώρες που ζουν νόμιμα και μόνιμα για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα”.
Καταλήγοντας το Φόρουμ τονίζει: “Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών (που το σχέδιο νόμου δε λέει κουβέντα, ενώ η νομιμότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα όσα προτείνει το νομοσχέδιο) και να παλεύουμε για απόκτηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται, ζουν και μεγαλώνουν σ’ αυτόν τον τόπο”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα για την αυριανή αντιρατσιστική συγκέντρωση απευθύνει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο επισημαίνει ότι ενώ οι διατάξεις του προτείνουν αυτονόητα μέτρα -για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια- με τις περιοριστικές ρυθμίσεις που τα συνοδεύουν, αποκλείουν από αυτά το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών: “Αν ισχύσουν τα μέτρα ως έχουν σήμερα στο νομοσχέδιο, υπολογίζεται ότι μόνο ο ένας στους είκοσι «νόμιμους» μετανάστες που θεωρητικά αφορούν τα δικαιώματα αυτά, θα είναι σε θέση να τα ασκήσει. Όσο δε για εκείνους «χωρίς χαρτιά», κουβέντα δεν έχει να πει το νέο νομοσχέδιο, αυξάνοντας έτσι τους φόβους για «λαίλαπα» απελάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα”.
Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμα ότι θα σταθεί αρωγός στον αγώνα των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των αντιρατσιστικών οργανώσεων για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη δικαιωματική απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται, μεγαλώνουν και μορφώνονται στον τόπο μας.
ΤΟ ΣΕΚ
Τον κίνδυνο να αποκλειστεί η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών 2ης γενιάς από τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), ενώ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Συγκεκριμένα το ΣΕΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο είναι ελάχιστοι οι μετανάστες που έχουν χαρτιά για 5 συνεχόμενα χρόνια” και προσθέτει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη χώρα μας ζουν 86.528 παιδιά νόμιμων μεταναστών, ενώ οι μετανάστες 2ης γενιάς είναι πάνω από 220.000″.
Επίσης, σημειώνει ότι δικαίωμα ψήφου, εκτός από τους ομογενείς και τους κατόχους δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της Ε.Ε., θα αποκτήσει μόλις 1 στους 20 μετανάστες, “αφού τελικά το κριτήριο χορήγησης δικαιώματος ψήφου θα είναι η «ελληνική καταγωγή» και όχι τα χρόνια παραμονής”. Τέλος, καταλήγοντας, αναφέρει: “Απαιτούμε ιθαγένεια και δικαιώματα για όλα τα παιδιά και όλους τους γονείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες