Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Στα 2,8 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το Νοέμβριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ.
Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.
Η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 650 εκατ. ευρώ προήλθε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 295 εκατ. ευρώ, καθώς και από τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και αγορές πλοίων κατά 260 και 95 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 236 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 188 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) εμφάνισαν σημαντική πτώση (20%). Μείωση (κατά 23 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 194 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 23 εκατ. ευρώ μικρότερο από ό,τι τον Νοέμβριο του 2008, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 8,1 δισ. ευρώ ή 25,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 23,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.
Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 7 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 4,6 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,5 δισ. ευρώ ή 25%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 19,2%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα