Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

Χρώμα και “ψυχή” σε αντικείμενα που θα βρίσκονταν στα σκουπίδια, δίνουν με τη φαντασία και το πάθος τους τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν στην εικαστική ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού τού Δήμου Νέας Κυδωνίας.
Περισσότερα από 80 παιδιά μετατρέπουν τα φαινομενικά “άχρηστα” πράγματα σε παιγνίδια, διακοσμητικά, μάσκες στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος αισθητικής ανακύκλωσης
απορριμάτων που υλοποιείται με τη συμβολή τής εικαστικού κας Φωτεινής Παπαβασιλείου.
Μια ιδέα, λίγες συμβουλές για τη χρησιμοποίηση των
υλικών και τα παιδιά ξεκινούν δουλειά. Μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά στα μάτια μας λίγες γάζες, εφημερίδες, μια φούσκα και ένα κουτί, αρκούν για να δημιυργηθεί ένα διακοσμητικό αερόστατο, χαρτί και μια φόρμα για να κατασκευαστεί μια μάσκα, χρώματα και μπογιές για να αλλάξουν εικόνα δεκάδες αντικείμενα.
“Στην καταναλωτική εποχή που ζούμε, είναι πολύ σπουδαίο τα παιδιά όχι μόνο να μάθουν να μην πετάνε
εύκολα τα διάφορα αντικείμενα που πέφτουν στα χέρια τους, επιβαρύνοντας τη γη, αλλά να δημιουργούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να αγοράσουν” δηλώνει η εικαστικός κα Φωτεινή Παπαβασιλείου που έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα της ανάγκης επαναχρησιμοποίησης πολλών πραγμάτων της καθημερινότητάς τους. “Τα παιδιά βιώνουν μέσα από αυτό το κοινωνικό σύστημα, την ανάγκη όλων εμάς των γονιών να δουλεύουμε για να καταναλώνουμε, να έχουμε ξεχάσει βασικά πράγματα της ζωής, να έχουμε στερηθεί τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τις αξίες μας. Μέσα από
τέτοιες βιωματικές δράσεις συνειδητοποιούνται, σκέπτονται, προβληματίζονται. Τα παιδιά όχι μόνο εισπράττουν το μήνυμα αλλά μάς δημιουργούν ελπίδες για έναν κόσμο καλύτερο από αυτό που τους παραδίδουμε εμείς” εξηγεί η κα Παπαβασιλείου.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλη. Τα 80 παιδιά δουλεύουν σε
ομάδες των 6-8 ατόμων, ενώ υπάρχουν άλλες 60 αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αν υπάρξει
κάποια αποχώρηση. Ενα από τα παιδιά είναι και ο 10χρονος Γιάννης Κουτουλάκης. “Στην αρχή δεν πιστεύαμε ότι μπορούν άχρηστα πράγματα να μεταμορφωθούν σε αντικείμενα αξίας. Τώρα ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε και οι ίδιοι” αναφέρει καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει το αερόστατο που κατασκευάζει. Χαρούμενη και η Eλενα Καραχάλιου μαθήτρια της Δ΄ Δημοτικού, καθώς διαπιστώνει ότι και η δική της δημιουργία αποκτά σάρκα και οστά. Στους στόχους της
εκπαιδευτικού είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος, όπως επισημαίνει: “Θα ήθελα να ανοίξει
ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα να μπουν περισσότερα παιδιά, επίσης να απευθυνθούμε μέσω του Στεκιού Μεταναστών σε παιδιά μεταναστών που και αυτά έχουν την ανάγκη από ανάλογες δράσεις. Είναι σημαντικό που έχουμε τη στήριξη του Δήμου που μας παρέχει τα υλικά και προσφέρει το πρόγραμμα δωρεάν” καταλήγει η κα Παπαβασιλείου.
“Η προσπάθεια αυτή καταγίνεται με δράσεις και παρεμβάσεις που έχουν
συγκεκριμένη στόχευση και οδηγούν τον Δήμο σε ένα άλλο επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς” δηλώνει η κα Δήμητρα Γραμβουσάκη, υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Στεκιού
εντάσσονται και τα μαθήματα ζωγραφικής και ελεύθερου σχεδίου, η λειτουργία μουσικής μπάντας και χορωδίας, τα μαθήματα θεατρικής παιδείας και σκακιού.
Ολες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα