Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ικανοποιητική κρίνεται η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας των χειμερινών εκπτώσεων στα Χανιά που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή. Οι έμποροι των Χανίων εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κίνηση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες μετά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών που εμπόδισε τους περισσότερους καταναλωτές να επισκεφθούν τα καταστήματα της πόλης.
“Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων στα Χανιά κύλησε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι μεγάλα και σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται μέχρι και το 50%. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο κόσμος στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Οι εκπτώσεις αυτές είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσει ποιοτικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές”, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μαργαρώνης.
“Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα βελτιωθεί παρά την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί αλλά και τις κακές καιρικές συνθήκες. Πιστεύουμε ότι και ο μήνας Φεβρουάριος θα κυμανθεί σε ακόμη καλύτερα επίπεδα φέτος από πέρυσι παρά το γενικότερο πλαίσιο οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα”, τόνισε ο κ. Μαργαρώνης.
Και πρόσθεσε ότι: “Το λιανεμπόριο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι ένας κλάδος που δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις από διάφορες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα αντέξει. Θα αντέξουν οι έμποροι που προσέχουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους αλλά και τους καταναλωτές. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουν οι περισσότεροι συνάδελφοι”, επεσήμανε.
Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι στα γραφεία του συλλόγου υπήρξαν καταγγελίες καταναλωτών για μία πολυεθνική επιχείρηση και για μία ακόμη τοπική επιχείρηση της πόλης.
“Η μία καταγγελία αφορά μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση που μόλις άνοιξε στην πόλη μας, η οποία απέσυρε κάποια προϊόντα της περασμένης σεζόν και τα τοποθέτησε ως νέα προϊόντα, ενώ θα έπρεπε να έχουν εκπτωτική τιμή.
Η δεύτερη καταγγελία αφορά τοπικό κατάστημα που έχει απασχολήσει τον Εμπορικό Σύλλογο και στο παρελθόν. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας παίρνει συνεχώς άδειες εκποίησης και υπάρχουν καταγγελίες εναντίον του. Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, δεν μας επιτρέπει να του επιβάλλουμε κυρώσεις. Πάντως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν”, τόνισε.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Εν τω μεταξύ υπόμνημα προς τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυπλίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με προτάσεις για τη βελτίωση και προώθηση της επιχειρηματικότητας κατέθεσαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Χανίων και Ρεθύμνης.
Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρεται στους εξής τομείς:
1. Αύξηση της βιωσιμότητας και ελκυστικότητας πόλεων στο ΠΕΠ Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.
Ενίσχυση των ιστορικών εμπορικών κέντρων και των αγορών των πόλεων για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργικότητά τους, μη αποκλείοντας κοινούς αποθηκευτικούς χώρους, stock outlet, μετά από διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων κ.ά.
2. Προώθηση επιχειρηματικότητας μέσω των ΠΕΠ και ενίσχυση εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσπευση των επόμενων προσκλήσεων και εξειδίκευση στην ενίσχυση εφαρμογών πράσινης οικονομίας.
3. Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και ενίσχυση μικροεμπορίου.
Αξιοποίηση προγράμματος Leader και για το εμπόριο με ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.
4. Νέος επενδυτικός νόμος – ενισχύσεις για επιχειρηματικά πάρκα.
Εξασφάλιση προϋποθέσεων συμμετοχής του εμπορίου στις παραπάνω ενισχύσεις.
5. Περιφερειακές αναδιαρθρώσεις εμπορίου και οργάνωση παραγωγής και εργασίας.
Αξιοποίηση πόρων ΕΠΑΝΑΔ και ΠΕΠ, μέσα εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων ανά περιφέρεια.
6. Αξιοποίηση της νησιώτικης πολιτικής και της εδαφικής χωρικής συνεργασίας της Ε.Ε. από το ελληνικό εμπόριο.
Ανάπτυξη της μικρο-επιχειρηματικότητας σε εφαρμογές της πράσινης οικονομίας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου.
7. Συνεργασίες με στόχο την αξία και την ποιότητα.
α. Οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία και στην εστίαση να είναι συνάρτηση όσων προωθούν προϊόντα όπως: κρέας, ελαιόλαδο, τυρί, μέλι, φρούτα, λαχανικά κ.ά.
β. Προγράμματα ενίσχυσης για τη δημιουργία, εταιρικών συνεργιών, παραγωγοί, βιοτεχνίες – βιομηχανίες, έμποροι – διακινητές. Στοχεύοντας στη γνώση και εμπειρία των συμβαλλόμενων μελών για ποιότητα και συμφέροντα προϊόντα για τους καταναλωτές από τη μια αλλά και μεγιστοποίηση προστιθέμενης αξίας για τους συμβαλλόμενους από την άλλη.Έτσι, θα έχουμε μια παραγωγή του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα και θα αμείβονται όλοι για την εισφορά του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα