Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ

Στάση αναμονής έως το τέλος Φεβρουαρίου αποφάσισε να τηρήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) προκειμένου η κυβέρνηση να καταβάλει τα οφειλόμενα για το 2009 και το 2010 (συνολικού ύψους 545.500.000 ευρώ), αλλά και να καταθέσει τις τελικές προτάσεις της για τη χωροθέτηση των νέων Ο.Τ.Α. και το οικονομικό πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Παράλληλα -σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στο ετήσιο τακτικό της συνέδριο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα- η ΚΕΔΚΕ “θα συμμετάσχει και θα παρακολουθήσει ενδελεχώς την εκπόνηση του σχεδίου νόμου (σ.σ. για τη διοικητική μεταρρύθμιση) άρθρο – άρθρο, ώστε να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις απαιτήσεις που αποφάσισαν τα συνέδρια της Ρόδου, της Κυλλήνης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας”.
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, αναφερόμενος στις αποφάσεις του συνεδρίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “αυτά που ζητάμε θα πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί και υλοποιηθεί (σ.σ. από την κυβέρνηση) στην πράξη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου” και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο ακόμα και πριν το τέλος Φεβρουαρίου: “Διευκρινίζω ότι το έκτακτο συνέδριο δεν θα περιμένει έως τέλος Φεβρουαρίου αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν αμέσως θα κάνουμε συνέδριο και νωρίτερα από τέλος Φεβρουαρίου”, τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης.
Επίσης δήλωσε ότι, στην απόφαση γίνεται αναφορά στο θέμα της καθαριότητας, το οποίο έθεσε ο ίδιος μαζί με άλλους δημάρχους: “Είναι τελείως αδιανότητο να αλλάζει η νομοθεσία τον τελευταίο χρόνο της θητείας κάποιων δήμων κι όταν επίκειται η διοικητική μεταρρύθμιση”, τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης και πρόθεσε ότι υπάρχει ήδη ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου όλες οι προθεσμίες που λήγουν 31-12-2010 να παραταθούν εν όψει της δημιουργίας των νέων δήμων από την 1-1-2011.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της μείωσης της επιχορήγησης προς τις ΔΕΥΑ αλλά και των δυνατοτήτων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες με έκπτωση 10%. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή δεν αφορά την Κρήτη.
Τέλος ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι για τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) -με ολομέλεια των δημάρχων- για να γίνει αναλυτική ενημέρωση και να υπάρξουν τοποθετήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ
“Ψήφο”… μόνο στους ομογενείς
Για “πρόχειρη, αποσπασματική και ευκαιριακή” αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θέματος κατηγορεί την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Στο ψήφισμα που εξέδωσε -στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της- χαρακτηρίζει άκαιρη την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, ενώ τάσσεται υπέρ να δοθούν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους ομογενείς μετανάστες.
Συγκεκριμένα το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ έχει ως εξής: “Διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στρατηγική για μια εθνική μεταναστευτική πολιτική και:
– επειδή το μεταναστευτικό θέμα δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί πρόχειρα, αποσπασματικά και ευκαιριακά,
– επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, αλλά και η πολιτική που έχουν εφαρμόσει χώρες της Ε.Ε. με μακρά μεταναστευτική παράδοση.
Θεωρούμε άκαιρο και πρόχειρο, να γίνεται προσπάθεια, να θεωρείται κοινωνική ένταξη του μετανάστη μόνο το δικαίωμα συμμετοχής του στις εκλογές της Τ.Α., όπου ελλείπει κάθε άλλη κρατική πολιτική, που θα οδηγήσει πρώτα στην κοινωνική ένταξη και μετά στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου”.
Συνεχίζοντας τονίζει: “Σε κάθε περίπτωση μας βρίσκει αντίθετους, η αιφνιδιαστική και με τρόπο επείγοντος, προσπάθεια της κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές, παραχώρησης δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες με διαδικασία εξπρές. Αντίθετα πιστεύουμε, ότι πρέπει με ταχύτατες διαδικασίες, να δοθούν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους ομογενείς μετανάστες”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα