Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
“Tέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση”
Αθήνα
Μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση κουπονιού το οποίο θα αυξάνει την αγοραστική αξία, σε πρώτη φάση στους επιδοτόμενους ανέργους. Ο Ανδρέας Λοβέδρος μιλώντας στην εκπομπή “Συμβαίνει τώρα” εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση και στις εθελούσεις εξόδους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας δεν μπορεί “αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων να συνταξιοδοτείται στα 48 του χρόνια”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν απο κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία. Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι από το 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Χθες το πρωί, στη Βουλή σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ για τη διαχείριση των οικονομικών του οργανισμού, έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε πως πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΟΑΕΔ μένει χωρίς αποθεματικά εξ αιτίας μιας απερίσκεπτης και πελατειακής αντίληψης.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προανήγγειλε, μέσω της τηλεόρασης της ΝΕΤ τη δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία που θα παρέχουν πληροφορίες για οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό θέμα, αλλά και τη χορήγηση ειδικής κάρτας σε χαμηλόμισθους και άνεργους προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.

ΤΟ 2009
Απώλεια 70 εκατ. ευρώ από
εισαγωγές προϊόντων “μαϊμού”
Αθήνα
Ακόμη και… φάρμακα-“μαϊμού”, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, επιχειρούν να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά οι επιτήδειοι, ενώ συνολικά το 2009, τα ελληνικά τελωνεία εντόπισαν και κατάσχεσαν 446.823 τεμάχια διάφορων παραποιημένων προϊόντων (ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα, φάρμακα) και 239.960.945 τσιγάρα (τεμάχια, όχι πακέτα).
Μόνο από τα τσιγάρα, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί
υπολογίζονται σε 35 εκατ. ευρώ για την περσινή χρήση, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα προϊόντα, το ποσό εκτιμάται ότι αυξάνεται στα 70 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Νίκος Βερναδάκης, κατά την ομιλία του σε σεμινάριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Κυριότερη πύλη εισόδου για τα παραποιημένα προϊόντα είναι, κατά τον κ. Βερναδάκη, ο Πειραιάς και δευτερευόντως η Θεσσαλονίκη (το 90% των ειδών “μπαίνουν” Ελλάδα από τις συγκεκριμένες δύο περιοχές, μέσω θαλάσσης κι όχι τόσο από μεθοριακούς σταθμούς). Πάνω από οκτώ στα δέκα παραποιημένα προϊόντα προέρχονται από την Κίνα.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων το 2009, 57,3% ήταν ρούχα και υποδύματα, 33,9% διάφορα προσωπικά αξεσουάρ, 2,5% κινητά τηλέφωνα, 1,28% καλλυντικά, 1,79% παιχνίδια, 1,51% φάρμακα, 0,9% ρολόγια και 0,16% βιβλία. Το 82,22% των παραποιημένων προϊόντων προέρχονται από την Κίνα και ακολουθούν Μαλαισία (14,8%) και Τουρκία (2,63%). Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα φάρμακα, ο κ. Βερναδάκης υπογράμμισε ότι το 50% των σκευασμάτων, που αγοράζονται μέσω “κρυμμένων” (σ.σ. με συγκαλυμμένη ηλεκτρονική διεύθυνση) σελίδων στο Διαδίκτυο, είναι παραποιημένα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και, άρα, μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και θανάσιμους κινδύνους για την υγεία.
Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας μόνο
στην Ευρώπη, λόγω “μαϊμούδων”
Κατά τον κ. Βερναδάκη, η αξία όλων των παραποιημένων προϊόντων παγκοσμίως εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στην ΕΕ υπολογίζεται ότι οι “μαϊμούδες” στοιχίζουν την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.
Στο μεταξύ, περισσότερες από 130.000.000 περιπτώσεις κατάσχεσης απομιμήσεων προϊόντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αριθμό αυξημένο κατά 17%, σε σχέση με το 2007, κατέγραψαν το 2008 τα κοινοτικά τελωνεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος.
“Κυρίαρχο ζήτημα”, σημείωσε, “είναι η θεσμοθέτηση από το κράτος των κατάλληλων μηχανισμών, ώστε η κάθε μορφή παραοικονομίας, που προέρχεται από την πώληση προϊόντων αντιγραφής, να μειωθεί στο ελάχιστο”. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι τα προϊόντα αυτά, “εκτός από τη σημαντική οικονομική ζημία που συνεπάγονται για τις νόμιμες επιχειρήσεις, συνδέονται άμεσα με το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή”.

ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ
Προτεραιότητα στην ανεργία

Αθήνα
Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και όχι στην αύξηση των μισθών, υποστηρίζει ότι δίνει ο ΣΕΒ και ουσιαστικά απορρίπτει το αίτημα των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ.
Το «μήνυμα» αυτό προκύπτει από το κείμενο θέσεων που κατέθεσε προχθές ο ΣΕΒ στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ολοένα στενεύουν, ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων εργάζεται σε επιχειρήσεις που πάσχουν και ότι «δύσκολα θα βγούμε από την ύφεση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ, από το 1993 μέχρι σήμερα οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 29% ενώ με την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση (2008 – 2009) η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών βελτιώθηκε κατά 7,41%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι στο ίδιο μέσο αντίστοιχο επίπεδο των 6 πλουσιοτέρων χωρών της ΕΕ, οι οποίες επιπλέον έχουν πολύ υψηλότερη ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον αυτών, ο Σύνδεσμος επισημαίνει και την έκτακτη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης που δόθηκε στα τέλη του 2009 και χρηματοδοτήθηκε από έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και την ακίνητη περιουσία. Το συμπέρασμα του ΣΕΒ είναι ότι «το επίπεδο των πραγματικών αποδοχών του 2009 είναι το υψηλότερο της τελευταίας τριακονταετίας και υπερκαλύπτει την όποια αναπλήρωση εισοδήματος αιτείται η ΓΣΕΕ με την αναφορά της στο 1984 ως έτος βάσης». Ο ΣΕΒ επικαλείται και υπενθυμίζει το παράδειγμα της δεκαετίας του 1980, οπότε λέει ότι δόθηκαν «υπερβολικές αυξήσεις» στους μισθούς, με συνέπεια να ακολουθήσει μια δεκαετία μείωσης των πραγματικών αποδοχών. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το 1982 καταγράφεται μια απότομη αύξηση των πραγματικών αποδοχών κατά 27,5% ύστερα από προσαύξησή τους με ένα γενναίο διορθωτικό ποσό».

ΕΩΣ ΚΑΙ 25%
Μειώσεις σε επιδόματα του Δημοσίου

Αθήνα
Σε μειώσεις από 3% στα χαμηλά έως και 25% στα υψηλά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές 10% κατά μέσο όρο στο κονδύλι των επιδομάτων, η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε οι αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική και οι φορολογικές αλλαγές που θα γίνουν νόμος τον Μάρτιο θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010. Η εισοδηματική πολιτική, με το «πάγωμα» των αποδχών πάνω από τις 2.000 ευρώ, τη μείωση των επιδομάτων και το «ψαλίδι» στις υπερωρίες οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων κατά 4% περίπου, ενώ η μείωση είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν υψηλές αποδοχές.
Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστές από 5% έως και 20%. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση τα επιδόματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, άρα με συντελεστές έως και 40%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα έως 500 ευρώ, 60.000 λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε επιπλέον 60.000 υπαλλήλους υπολογίζονται όσοι λαμβάνουν 1.000 – 1.500 ευρώ τον μήνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα