Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα
Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα, όμως μορφές κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο δρόμων, δεν ωφελούν ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία ούτε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.
Πονάμε τους αγρότες, αλλά λέμε όχι σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
«Για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου» τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλος.
«Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτό», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης και κατέθεσαν υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. Όπως είπε σε δηλώσεις του ο Βασίλης Πιλάφης από την Επιτροπή, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κα Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας. «Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας» είπε ο κ. Πιλάφης, προσθέτοντας οτι θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στον διάλογο που αρχίζει στο Ζάππειο, τόνισε ότι η συμμετοχή των αγροτών σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες του. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν τελικά στο Ζάππειο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, «όχι για να συμμετάσχουν στον “προσχηματικό διάλογο” της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν» άφησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την προώθηση «κοινωνικού αυτοματισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε σε ενίσχυση των μπλόκων.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είχε επαναλάβει ότι η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα. Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συνακτών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η πρόταση είναι έτοιμη προς διαβούλευση, ώστε να υπάρξει ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα που θα εκφράσει τους νέους αγρότες και την αγροτική και γεωργική παραγωγή με σύγχρονα πρότυπα, πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι θα κληθούν οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Σημείωσε, πάντως, ότι «μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ? όλα τους ίδιους τους αγρότες, συνολικά την κοινωνία και, τελικά, την ίδια την Ελλάδα». Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ, ο κ. Πεταλωτής τη χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτική», καθώς, όπως εξήγησε, «αφενός λέει ότι είναι κατά των μπλόκων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα». Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν αποδίδουμε τίποτα». Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί είναι άλλο ζήτημα».
Ερωτηθείς εάν υπήρξε «κυβερνητική αδράνεια» με αποτέλεσμα η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή να βρεθεί «μόνη της με τα μπλόκα», καθώς επίσης, και εάν στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο ζητήθηκε να υπάρξει καθολική στήριξη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα».
Τα μεγάλα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών, που βεβαίως κατανοούμε ως δίκαια, δεν μπορούν να καθιστούν αιχμάλωτη μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις, οι οποίες έχουν πληγεί πολλαπλάσια από την οικονομική κρίση», επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και ζητά να ανοίξουν οι δρόμοι και να γίνει διάλογος.
Kαμία κοινωνική ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα σύνορα, όσο δίκαια και αν είναι τα αιτήματά της, καθώς αυτό «αποτελεί διασυρμό» για τη χώρα, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, ανέφερε ότι οι αγρότες «αφού έσπειραν και τελείωσαν τη δουλειά τους για το χειμώνα, βαρέθηκαν να κάθονται στα καφενεία και βγήκαν στους δρόμους, αλλά αυτό θα το πληρώσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες με ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών».
Οι αγρότες είναι σε απόγνωση δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να πάψει να υποτιμά τις κινητοποιήσεις.
«Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί» κατέληξε.
ΕρΩτηση ΒουλγαρΙας στην ΚομισΙόν
Ερώτηση την Κομισιόν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στον Προμαχώνα υπέβαλαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, καθώς, όπως αναφέρουν, τα τελευταία χρόνια Έλληνες αγρότες έχουν κλείσει επανειλημμένα τα σύνορα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα