Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ

Κλειστή θα παραμείνει η εθνική οδός, στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, και σήμερα, Παρασκευή, από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, την οποία διοργανώνουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας, αποφάσισαν χθες το απόγευμα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» τόνισαν ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», επισημαίνοντας ότι δεν παλεύει για την ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.
«Θα συνεχίσουμε. Συντονιζόμαστε με τους άλλους συναδέλφους και ειδικά με αυτούς του μπλόκου της Νίκαιας, που εκφράζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι? αυτό, λοιπόν, καλούμε τους αγρότες, ύστερα από το “άδειασμα” που έγινε από την ψευτο-Ομοσπονδία, να πυκνώσουν τις γραμμές μας για να διεκδικήσουμε τα δίκια μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μηθύμνης, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαδεμένη τράπουλα» τη συνάντηση βουλευτών, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και τοπικών φορέων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Καρχιμάκη.
Βολές στην Ομοσπονδία εξαπέλυσε και το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός. «Αναστείλανε τις κινητοποιήσεις. Ποιες κινητοποιήσεις; Αυτές που δεν είχαν οργανώσει; Εμείς λέμε καθαρά ότι είναι υπάλληλοι της κυβέρνησης. Δεν οργανώσανε κανέναν αγώνα για να τον αναστείλουν. Ποιον αγώνα; Εμείς είμαστε εδώ. Η ΠΑΣΥ είναι εδώ. Οι αγροτικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους είναι εδώ και αγωνιζόμαστε. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλη την Ελλάδα. Γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια», τόνισε ο κ. Κατσαρός.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Γιώργος Βενετάκης, ο οποίος βρέθηκε και χθες στο σημείο συγκέντρωσης στην εθνική οδό, δήλωσε στα «Χ.Ν.» πως «οι κτηνοτρόφοι λένε ότι είναι αδιανόητο όλη η Ελλάδα να είναι στα μπλόκα και η Κρήτη, που έχει ένα λόγο παραπάνω, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο απ? ό,τι είναι στην υπόλοιπη χώρα λόγω των μεταφορικών, να απουσιάζει από τα μπλόκα. Εμείς είμαστε εδώ και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Δεν μας ενδιαφέρει τι απόφασισε και τι δεν αποφάσισε η Ομοσπονδία. Δεν εμπλεκόμαστε σε αυτές τις διαδικασίες “φουσκώματος” και “ξεφουσκώματος” του αγροτικού κόσμου. Παραμένουμε εδώ και δεν πρόκειται να σταματήσει ο αγώνας αν δεν δούμε φως».
Από την πλευρά του, το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Βαγγέλης Καβρουλάκης ανέφερε ότι «η Ομοσπονδία είναι αυτοδιορισμένη στη μεγάλη της πλειοψηφία και γι? αυτό ακριβώς δεν θα κάνει εκλογές, απ? ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Από την άλλη μεριά, επί προηγούμενης κυβέρνησης, μαζί και οι βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης, πήγαν να διεκδικήσουν, υποτίθεται, τα αιτήματα των αγροτών. Σήμερα που είναι κυβέρνηση δεν προσπαθούν για την επίλυση κανενός εκ των προβλημάτων αυτών», υποστήριξε ο κ. Καβρουλάκης.
Δύο από τα καίρια προβλήματα που θέτουν αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι το πρόβλημα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων και ο επικείμενος διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη. Για το πρώτο θέμα ρωτήσαμε αγρότες για το αν θεωρούν ότι ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι, από τη στιγμή που επέτρεψαν, ουσιαστικά, τη διάλυση του Συνεταιριστικού Κινήματος στα Χανιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, τυποποιημένα και με «όνομα», στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να είναι έρμαιο σήμερα των μεσαζόντων, των πολυεθνικών και των καρτέλ.
«Υπάρχει το άλλο σενάριο που πιστεύουμε εμείς: οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, με τη στήριξη του κράτους, που θα μπουν σε αυτή τη διακίνηση. Αλλά αυτό προϋποθέτει άλλα πράγματα. Σήμερα ζούμε στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών, που είναι ασύδοτες. Στο γάλα, για παράδειγμα, ελέγχουν όλο το κύκλωμα τρεις εταιρείες. Στο λάδι έχουν καθυστερήσει, αλλά θα πάνε κι εκεί. Και όσο γίνεται συγκεντροποίηση της παραγωγής οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τη μεγάλη μάζα των αγροτών», ανέφερε ο κ. Τσουρουνάκης.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Καβρουλάκη. «Εμείς λέμε, μεταξύ των άλλων αιτημάτων, ότι πρέπει να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι θα παλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων και θα μπορούν να εφοδιάζουν τους παραγωγούς με φτηνά αγροτικά εφόδια και να διακινούν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές, γεγονός που θα λειτουργήσει προστατευτικά και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή. Διότι σήμερα υπάρχει τεράστια εκμετάλλευση παραγωγών και καταναλώτών από τα διάφορα καρτέλ, από διάφορες βιομηχανίες που τυποποιούν ή επεξεργάζονται τα αγροτικά προϊόντα κι έτσι και ο καταναλωτής δεν μπορεί να τα αγοράσει εύκολα και ο παραγωγός να τα πουλήσει».

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Απάντηση Μπατζελή
για την καρπόπτωση

“Σε μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια” οφείλεται, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, η καρπόπτωση σε ελαιοκαλλιέργειες του Νομού Χανίων. Αυτό απαντά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Ειδικότερα, η κα Μπατζελή αναφέρει στην απάντησή της τα εξής:
«H ένταξη ζημιών στις κατ? εξαίρεση καλύψεις, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ, υλοποιείται δε από τον ΕΛΓΑ μόνο σε εφαρμογή Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όσον αφορά την καρπόπτωση που παρατηρείται σε ελαιοκαλλιέργειες του Νομού Χανίων, υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ δηλώσεις ζημιάς και διενεργήθηκαν επισημάνσεις από τους γεωπόνους του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η καρπόπτωση οφείλεται σε μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.
Επί του παρόντος, διενεργούνται δειγματοληπτικές εκτιμήσεις από το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 18 του παραπάνω Κανονισμού, το οποίο ορίζει ότι:
“Σε περίπτωση κατά την οποία, από την προεκτίμηση που διενεργήθηκε, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, στις ζημιές που δηλώθηκαν σε ορισμένες τοπικές περιοχές πιθανολογείται ότι η ζημιά που δηλώθηκε δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις 1 έως 6 του Κανονισμού, μπορεί για τον προσδιορισμό είτε τους είδους του ζημιογόνου αιτίου, είτε του ποσοστού ζημιάς, να διενεργούνται δειγματοληπτικές εκτιμήσεις αντί των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τις δειγματοληπτικές εκτιμήσεις ότι η πιθανή ζημιά δεν καλύπτεται ασφαλιστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 6, το αποτέλεσμα αυτών των δειγματοληπτικών εκτιμήσεων θεωρείται σαν πόρισμα εκτίμησης των ζημιών όλων των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην τοπική περιοχή”.
Όσον αφορά την κατ? εξαίρεση ένταξη των ζημιών από την προσβολή του πυρηνοτρήτη σε ελαιοκαλλιέργειες διαφόρων Νομών της χώρας (Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Μαγνησίας κ.λπ.), από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους ανωτέρω Νομούς, παρατηρήθηκε εντονότατη προσβολή και, μάλιστα, στα πρώτα στάδια του καρπού, που ήταν αδύνατον να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί με τα συνήθη μέτρα φυτοπροστασίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα