Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Καμπανάκι από τις Βρυξέλλες
Οι φόροι δεν θα λύσουν το πρόβλημα
Εντονα δοκιμάζεται η χώρα από την τραγική κατάσταση εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, την οποία άλλωστε περιέγραψε με τα πιο μαύρα νούμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, κατά το 2009, που δεν είναι απόρροια μόνο της διεθνούς κρίσης αλλά και των περσινών αισιόδοξων προβλέψεων της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αφορούν στην υστέρηση 10 δισ. ευρώ των εσόδων, στην υπέρβαση 4,3 δισ. ευρώ των δαπανών, στο έλλειμμα των 21 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα μέτρα είχε απόδοση μόνο 2 δισ. ευρώ) και του δημόσιου χρέους πλέον των 300 δισ. ευρώ.
 Την ίδια ώρα, την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει θετική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία και ένα επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα κρατήσει το χρέος στα τρέχοντα επίπεδα, αμφισβητεί η Moody’s, η οποία έχει θέσει υπό παρακολούθηση την Ελλάδα για πιθανή υποβάθμιση.
Επιφυλάξεις βέβαια εκφράζει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης λέγοντας ότι διαμορφώνεται μια εύθραυστη σταθεροποίηση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους.
Ειδικότερα όπως είπε χθες ο Pierre Cailleteau, επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Moody’s, στο Reuters: «Έχουμε κάποιες ανησυχίες για την ικανότητα (της Ελλάδας) να επιτύχει κάποιον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα δέκα χρόνια και ένα επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα κρατήσει το χρέος στα τρέχοντα επίπεδα».
«Νομίζουμε ότι οι πιθανότητες είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα τα επόμενα πέντε χρόνια. Το εξετάζουμε και θα γίνει μάλλον γρήγορα», πρόσθεσε.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται όμως και σε ότι αφορά το σύνολο της ευρωζώνης.
«Μια εύθραστη σταθεροποίηση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώνεται ύστερα από μια δύσκολη χρονιά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», είπε ο επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Moody’s.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση, αλλά για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, για τις (αξιολογήσεις) ΑΑΑ, υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», είπε ο Cailleteau.
“Νοικοκύρεμα” ο στόχος
του νέου προϋπολογισμού
«Ρεαλιστικό» και «σοβαρό» χαρακτήρισε στο μεταξύ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «περιέχει, συγχρόνως, και σημεία ανατροπών, όπως αρμόζει στις διακηρύξεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «κατανοούμε πλήρως ότι ήταν δύσκολο εγχείρημα, μέσα σε λίγες μόνο μέρες διακυβέρνησης και με τις συγκεκριμένες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που να προσπαθεί να περισώσει, έστω και τελευταία στιγμή, τα δύσκολα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας» και σημείωσε:
«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σταθερό βήμα προς το αύριο, κυρίως δίνοντας προοπτική στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, θέματα απασχόλησης, στήριξης εισοδήματος, καταπολέμησης της ακρίβειας, να αναθερμάνουμε την αγορά με συγκεκριμένες στοχεύσεις και κυρίως να κάνουμε εξορθολογισμό των δαπανών».
Επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής ξεκινά η διαδικασία για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Ερωτηθείς δε, για το αν θα υπάρξει άνοιγμα του Ασφαλιστικού, ο κ. Πεταλωτής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και είπε ότι «το Ασφαλιστικό της χώρας είναι γνωστό» και ότι «όταν θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, δημόσιος διάλογος και διαβούλευση, θα γίνουν γνωστές».
Γ.Παπακωνσταντίνου: Τετραγωνισμός του κύκλου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο συνάντησης στην ΕΣΥΕ, είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός «αποτελεί άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου» και ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες για τα μέτρα που λαμβάνονται.
Παράλληλα, ανέφερε, πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας και δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι στο τελευταίο Ecofin έγινε πρόταση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ανεξαρτητοποιηθεί και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο παρέχει στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής επιστημονικής γραμματείας από τη Βουλή, ώστε οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε συνεχή βάση και την πορεία των δαπανών, αλλά και την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Για «προσχέδιο προϋπολογισμού αδιεξόδων» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε, «δεν αντιμετωπίζει τα ελλείμματα αλλά τα κατανέμει στην κοινωνία, δεν αναδιανέμει τον πλούτο, αφήνει ανέγγιχτους όλους όσοι κερδίζουν και έχουν μια κερδοφορία ιλιγγιώδη και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της απασχόλησης».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και συνεπάγεται 4 δισ. πρόσθετους φόρους για τους μη έχοντες, 1.000 ευρώ περισσότερο φόρο για κάθε Έλληνα, 4.000 ευρώ περισσότερη φορολογία για κάθε οικογένεια, άλλους 100.000 ανέργους, έλλειμμα 30 δισ. και χρέος 300 δισ. Πλούσια, δυστυχώς, τα πράσινα φορολογικά ελέη».
Να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να παρουσιάσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιθετικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, «πριν μας το επιβάλλουν με σκληρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές», κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.
Νέα μορφή κατάρτισης
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει και να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή του Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης αλλά και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα και με την ισχύουσα πρακτική στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν ο προϋπολογισμός «θα πάψει να είναι η εξέλιξη του ελλείμματος προϊόν αυθαιρεσίας, κάτι σαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών» και προσέθεσε:
«Το 2009 ψηφίσαμε εδώ έναν προϋπολογισμό που έλεγε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,7%. Παραμονές των εκλογών ο κ. Παπαθανασίου έλεγε ότι θα είναι 6% και το πολύ – πολύ να πάει 8% αν δεν εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα έκτακτα μέτρα. Ο κ. Προβόπουλος αφού εξασφάλισε την παραμονή του από τη δική σας κυβέρνηση, είπε μετά τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 12,5. Στη Βουλή δεν είπε τίποτα. Πώς θα σταματήσει αυτό το μαγικό που τετραπλασιάζει το έλλειμμα;».
Στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη αγγίζει ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα και υπογράμμισε ότι ταυτίζεται σε πολλά από τα ζητούμενα της ερώτησης. και τόνισε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει πλέον από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προϋπολογισμών όπου κάθε υπουργείο, κάθε χρόνο προχωρά σε μία αύξηση των κονδυλίων που δικαιούνται στη βάση των κονδυλίων του προηγούμενου έτους, σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού, μιλάμε πλέον για το μετασχηματισμό του κρατικού προϋπολογισμού σε προϋπολογισμό προγραμμάτων».
«Στόχος μας», προσέθεσε, «είναι ο προϋπολογισμός να αποτυπώνει τους πόρους που διατίθενται για κάθε δραστηριότητα, τους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται, με τρόπο που θα μπορούμε να τους αξιολογήσουμε. Προτιθέμεθα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, έγκρισης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που να συμβαδίζουν με το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που επικαλέστηκε ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης».
Τέλος, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι θα εξετασθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπό τον έλεγχο της Βουλής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα