Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
Η  κυβέρνηση θα ανοίξει το διάλογο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα εντός του 2010, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στα εκρηκτικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων.
Την έναρξη του διαλόγου προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Δύο είναι τα κυριότερα θέματα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση μέσα στο νέο έτος:
Το πρώτο είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, καθώς τους προσεχείς μήνες η Κομισιόν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το δεύτερο είναι τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία. Το ΙΚΑ χρειάζεται ως το τέλος του έτους 1,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων, ενώ άγνωστο είναι ακόμη το ποσό που θα χρειασθεί το 2010.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί το 2010, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταβάλλονται οι συντάξεις εντός τριμήνου από την υποβολή αίτησης, κάτι που σημαίνει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να καταβληθούν ταχύτερα.
Έτσι, τα περιθώρια αλλαγών στο Ασφαλιστικό, όπως οι αλλαγές στον νόμο Πετραλιά (για μητέρες και επικουρικά ταμεία) και στο νόμο Αλογοσκούφη για τα Ταμεία των τραπεζών, θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα