Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ

"Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων" ζητά μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων με χθεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σύσκεψη αγροτών που έγινε στους Αρμένους την περασμένη Πέμπτη.
Παράλληλα επισημαίνει: "Δεν είναι μυστικό, ΕΕ – ελληνικές κυβερνήσεις μιλάνε για δυνατές, βιώσιμες αγροτικές  εκμεταλλεύσεις σε όλους τους κλάδους. Οι μικρομεσαίοι (μ-μ) αγρότες στα μέτρα της χώρας μας για αυτούς δεν είναι βιώσιμοι. Και πραγματικά με μόνο το αγροτικό εισόδημα  πολύ δύσκολα ο μ-μ αγρότης μπορεί να ζήσει την οικογένεια του. Ένα παραπάνω σήμερα με την οικονομική κρίση που πάνε να την ρίξουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων για να διατηρήσουν αμείωτη την κερδοφορία τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης αγοράς (το μεγάλο ψάρι τρώει ελεύθερα το μικρό) ο μ-μ αγρότης ξεκληρίζεται(20.000 το χρόνο)".
Ακόμα υποστηρίζει: "Μόνο οι μεγαλοπαραγωγοί –μεγαλοεπιχειρηματίες μπορεί να  ζήσουν μόνο από αγροτική παραγωγή. Όμως όταν κοπεί η επιδότηση από όλους αυτούς τους μ-μ  παραγωγούς, θα εγκαταλείψουν την παραγωγή αφού δεν θα συμφέρει καθόλου να παράγουν. Τα μετρά της ΚΑΠ και του ΠΟΕ  που οδηγούν  τους μ-μ στο ξεκλήρισμα είναι, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού της απελευθερωμένης αγοράς από την συνθήκη του Μααστριχτ και η αύξηση του κόστους παραγωγής. Για το λαδί  όταν η τιμή στο εξάρα παρθένο ξεπεράσει τα 2,84 επιτρέπεται η αθρόα αδασμολόγητη εισαγωγή από τρίτες χώρες ώστε να πέσει η τιμή. Μείωση επιδότησης από το πάγωμα στα επίπεδα μέσου όρου 1999-2002 οπότε μεχρι σημερα έχει χασει την αξία της λόγω πληθωρισμού,ενώ οι παρακρατήσεις φτάνουν μεχρι και 20% συνολικά. Συνολικά το αγροτικό εισόδημα από 2000-2007 μειώθηκε 20% με επίσημα στοιχεία".
Και συνεχίζει μεταξύ άλλων:
"Το λεγόμενο Πράσινο Βιβλίο της ΕΕ προωθεί τις συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις της ασφάλισης. Σχετικά  με τον ΟΓΑ έχομε αύξηση 1 ευρώ τη μέρα  στις συντάξεις και προβλέπεται μεταρρύθμιση  όπως και τα αλλά ταμεία  δηλαδή προς το χειρότερο. Για το αγροτικό πετρέλαιο  ζητάμε αφορολόγητο όπως στους εφοπλιστές. Για την δημιουργία ΤΕΜΠΕ  στους αγρότες για δανεισμό όπως οι άλλες μ-μ επιχειρήσεις αυτό τελικά  αφορά μονό βιώσιμες –δυναμικές επιχειρήσεις .Για τις κοινωνικές , προνοιακες υπηρεσίες στην ύπαιθρο είναι ενταγμένες σε προγράμματα της ΕΕ που όταν τελειώνουν, αφήνονται στους Δήμους που είτε συρρικνώνονται, είτε συνεχίζουν με χαράτσια. Για τα προγράμματα νέων αγροτών αυτοί που μπήκαν καταχρεώθηκαν αφού δεν εξασφαλίζεται διάθεση της παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές με χαμηλό κόστος. Για τους ελέγχους στην αγορά και τα καρτέλ, η πείρα έχει δείξει, δεν θίγονται τα μονοπώλια που κυριαρχούν στην αγορά, αφού η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει όλες τις συνθήκες  της ελεύθερης αγοράς".
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Καταλήγοντας διατυπώνει τα παρακάτω αιτήματα:
Καμία κατάργηση επιδοτήσεων μέχρι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ετήσιο συνολικό εισόδημα.
3,5 ευρώ το λάδι ο ένας βαθμός, 1,40 ευρω το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ το γίδινο, 8 ευρώ το αρνί.
Πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
Κατώτερες ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας.
Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση  επιτοκίων ΑΤΕ, επιδότηση βασικών εφοδίων ( λιπάσματα, ζωοτροφές, κλπ)
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων.
Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή πανωτοκίων.
Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος της συνεταιριστικής περιουσίας.
Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες – κτηνοτρόφους.
Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή – αύξηση της παραγωγικότητας με έργα υποδομής.
Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων
Δωρεάν επιστημονική στήριξη από το κράτος.
Δημόσια δωρεάν παιδεία – υγεία – αθλητισμός – πολιτισμός
Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων- στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα