Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Μόλις 325 στρέμματα κάηκαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο στον Νομό Χανίων, έναντι 2.464,8 το 2008 και 9.946,19 το 2007. Μείωση -όχι ανάλογη, ωστόσο- υπήρξε και στον αριθμό των πυρκαγιών.

Το 2009 εκδηλώθηκαν 112, έναντι 174 πέρυσι και 168 πρόπερσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τα αποτελέσματα αυτά σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Χανίων (20 από τις 110 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές), ενώ δεν λειτουργούν, αν και έχουν ιδρυθεί, με την υπογραφή σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια στους Λάκκους και στα Σφακιά.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προανακρίσεις που διενήργησε για κάθε πυρκαγιά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπήρξαν «έξι περιπτώσεις κατηγορούμενων για εμπρησμό από πρόθεση και τέσσερις περιπτώσεις για εμπρησμό από αμέλεια, «οι οποίες έχουν σταλεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω», όπως δήλωσε χθες ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, Φραγκιάς Ζουμπουλάκης.
Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Ο έγκαιρος εντοπισμός, ο άριστος συντονισμός των ενεργειών και οι μελετημένες παρεμβάσεις, συντέλεσαν αποφασιστικά στην ελαχιστοποίηση των ζημιών και στον περιορισμό τους, κυρίως σε θαμνώδεις εκτάσεις και βοσκοτόπους», υπογράμμισε χθες ο αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν αποτελεσματικά τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και σε αυτόν της πυρόσβεσης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν αναλύσουμε τα στοιχεία, θα δούμε ότι έχουμε μία κάθετη πτώση των πυρκαγιών ανά έτος. Κάθε χρόνο βλέπαμε τις αδυναμίες της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και ανεβάζαμε τον πήχυ για τον έγκαιρο εντοπισμό, για την άμεση επέμβαση και κινητοποίηση από τους εμπλεκόμενους φορείς. Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και χάρη στην ευαισθητοποίηση του κοινού, είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι «για να έχει συνέχεια η προσπάθεια δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά συνεχής εγρήγορση και επαγρύπνηση. Εάν δούμε τα στατιστικά στοιχεία θα παρατηρήσουμε ότι ενώ έχουμε μεγάλη μείωση των εκτάσεων καμένης γης, δεν είναι ανάλογη η πτώση στα συμβάντα. Άρα, στόχος όλων μας την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα είναι το πώς θα ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας για την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στο περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουκιανάκης στους κτηνοτρόφους, τους οποίους ευχαρίστησε, επειδή, όπως είπε, «ελαχιστοποιήθηκαν τα συμβάντα, αλλά και οι καμένες εκτάσεις σε βοσκοτόπους». Πρόσθεσε, δε, ότι λίγοι, πλέον, κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βάζουν φωτιές σε βοσκοτόπια, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι εμείς να τους πείσουμε ότι τέτοιου είδους πρακτικές θα πρέπει να εκλείψουν παντελώς».
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, Φραγκιάς Ζουμπουλάκης τόνισε ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος για τον Νομό Χανίων ήταν μία από τις καλύτερες αντιπυρικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας. Η αντιπυρική περίοδος είχε αυτά τα αποτελέσματα, χάρη στην άριστη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στους τομείς της πρόληψης και της καταστολής», σημείωσε και ευχαρίστησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για την ενίσχυση της Υπηρεσίας «με υλικά και μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για την Υπηρεσία μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε στο έργο της κατάσβεσης».

Ευχαριστίες

Ο κ. Κουκιανάκης ευχαρίστησε όλες τις Υπηρεσίες που συντέλεσαν στη μεγάλη μείωση των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, οι Υπηρεσίες αυτές είναι: «η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, και Βρυσών, τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Καντάνου, Καμπανού, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Νομού, οι Δημοτικές Αρχές, τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, οι Εθελοντικές Ομάδες, οι Αερολέσχες Χανίων και Σούδας, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, οι χειριστές του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, όλο το προσωπικό των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης και απαράμιλλο ζήλο, μόνιμο και εποχικό, της Αστυνομίας, του Αγρονομικού Τμήματος Χανίων και βεβαίως, εκείνοι οι συμπολίτες μας, που δεν παρέμειναν απλοί θεατές της εξέλιξης των γεγονότων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα