32.8 C
Chania
Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

3ο CHANIA PHOTODAYS: Φωτογραφικά “κλικ” σε ό,τι χάνεται

«Η επιτάχυνση των ρυθµών ζωής στις µέρες µας, σε συνδυασµό µε την απώλεια των τελευταίων ελεύθερων αστικών χώρων και τον περιορισµό πρόσβασης στα δηµόσια αγαθά στην χώρα µας, δηµιουργεί µία αλλόκοτη µεταµόρφωση της κανονικότητας. Σε αυτές τις ακραίες µεταβολές, συνήθως υπάρχει µία ενστικτώδης αντίσταση στην άνευ όρων αποδοχή. Πολλές φορές το όχηµα αυτής της αντίδρασης είναι η τέχνη».

Τα µέλη της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηµατογράφου Χανίων (ΛΕ.Φ.ΚΙ.) εστιάζουν σε ό,τι χάνεται και µας χαρίζουν απρόσµενα φωτογραφικά “κλικ”. Φωτογραφίες (ορισµένες από τις οποίες παρουσιάζουν σήµερα οι “διαδροµές”) οι οποίες θα εκτεθούν στο 3ο Chania Photodays ως µέρος του προγράµµατος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, που θα εγκαινιαστεί την ερχόµενη ∆ευτέρα 26 Μαϊου στις 20:00 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (πλατεία Κατεχάκη, παλιό λιµάνι).

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Η φετινή διοργάνωση είναι η τρίτη του Chania Photodays κι έχει ως βασικό κορµό δύο εκθέσεις: την έκθεση φωτογραφίας των νέων µαθητών µας µε τίτλο “Lost” και την έκθεση των φωτογραφικών βιβλίων των πιο προχωρηµένων µαθητών – µελών µας», σηµειώνει µιλώντας στις “διαδροµές”, ο πρόεδρος της ΛΕ.Φ.ΚΙ., ο Σπύρος Ζερβουδάκης. Όπως εξηγεί σπάνια σε φεστιβάλ συµβαίνει ο “πυρήνας” τους να αφορά έκθεση νέων µαθητών κι αυτό είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το Chania Photodays από άλλα φεστιβάλ.
Η φετινή, όµως, διοργάνωση διαφοροποιείται κι από τις προηγούµενες δύο καθώς περιλαµβάνει κι άλλες 3 παράλληλες εκθέσεις µε έντονο τοπικό χαρακτήρα, που επιµελείται η γκαλερί esp+ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εκθέσεις “Παρακαλώ κάντε ησυχία” του Σάββα Κόη, “Στις παρυφές” του Κωνσταντίνου Γδοντάκη και “Γιατί έτσι µας αρέσει”, της Μαρίας Πατεράκη.

ΥΠΕΡ-ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Ρωτάµε τον συνοµιλητή µας αν το φεστιβάλ µετά από 3 χρόνια “πατάει” πιο καλά στα πόδια του: «Σίγουρα, απλώς χρόνο µε τον χρόνο αυξάνεται η πίεση και η κούραση καθώς όλα γίνονται σε εθελοντική βάση. Για εµάς θα ήταν πολύ σηµαντικό αν υπήρχε µια πιο µεγάλη υποστήριξη, όχι οικονοµική αλλά υλικοτεχνική, από τοπικούς φορείς. Από την άλλη µεριά, είναι πολύ ενθαρρυντικό για εµάς και µας δίνει δύναµη το γεγονός ότι το Φεστιβάλ αναγνωρίζεται όλο και πιο πολύ στην Ελλάδα», σηµειώνει ο κ. Ζερβουδάκης και συµπληρώνει: «∆εχόµαστε πάρα πολλές προτάσεις από όλη τη χώρα για να φιλοξενήσουµε στο Φεστιβάλ µας τη δουλειά τους, το βιβλίο τους, την παρουσίασή τους κ.λπ. Επίσης, είναι η τρίτη χρονιά που συνεργαζόµαστε µε το Φεστιβάλ Photometria. Όλα αυτά δείχνουν ότι παρότι είµαστε ερασιτέχνες έχουµε πλέον ένα πολύ καλό όνοµα έξω».
Μέσα από το Chania Photodays και την υπερ-τοπική αναγνώριση του Φεστιβάλ, τα Χανιά ενδυναµώνουν τη θέση τους στον “φωτογραφικό χάρτη” της Ελλάδας: «Πιστεύουµε ότι Φεστιβάλ σίγουρα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και τα Χανιά “µπαίνουν” πιο έντονα στον χάρτη. Αξίζει να αναφέρουµε το εξής ως προς αυτό. Πριν µερικούς µήνες το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, οργάνωσε µια έκθεση φωτογραφίας τοπίου και από τα 30 άτοµα που συµµετείχαν 4 ή 5 ήταν από τα Χανιά. Υπήρχε δηλαδή µια µεγάλη εκπροσώπηση των Χανίων κι αν λάβεις υπόψη του ότι οι σχολές φωτογραφίας είναι Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι εδώ κάτι καλό γίνεται σε σχέση µε τη φωτογραφία κι ότι η ΛΕ.Φ.ΚΙ. διαδραµατίζει ένα σηµαντικό ρόλο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί κι από το Τµήµα Φωτογραφίας του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής στην Αθήνα και από το Μουσείο Φωτογραφίας και τον διευθυντή του Ηρακλή Παπαϊωάννου µε τους οποίους συνεργαζόµαστε. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι το εκπαιδευτικό µας πρόγραµµα έχει αποδώσει πάρα πάρα πολλούς καρπούς. Σκεφτείτε ότι καθηγητές από Σχολές Φωτογραφίας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης επικοινωνούν µαζί µας και µας ρωτάνε τη γνώµη µας για φοιτητές τους, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει µαθήµατα στη ΛΕ.Φ.ΚΙ. Ακόµα και από µεταπτυχιακά µας ρωτάνε να τούς πούµε γνώµη κι αυτό έχει µεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είµαστε επίσηµος εκπαιδευτικός φορέας. ∆είχνει όµως το κύρος που έχει η ΛΕ.Φ.ΚΙ.».

“ΚΑΡΠΟΙ” ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Η συµβολή της ΛΕ.Φ.ΚΙ. στην καλλιέργεια φωτογραφικής παιδείας στα Χανιά είναι αναµφισβήτητη. ∆ίνοντας το “παρών” στα καλλιτεχνικά δρώµενα της πόλης από το 1981 και αναπτύσσοντας εκπαιδευτική δράση τώρα και πάνω από 15 χρόνια, προσφέροντας µαθήµατα φωτογραφίας, έχει συµβάλλει καθοριστικά να γνωρίσει, να αγαπήσει και να ασχοληθεί µε τη φωτογραφία ένας µεγάλος αριθµός ατόµων.
«Πράγµατι υπάρχει µεγάλη ανταπόκριση στις εκπαιδευτικές δράσεις µας. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί φοιτητές από το Πολυτεχνείο που έρχονται στα µαθήµατα», επισηµαίνει ο κ. Ζερβουδάκης και προσθέτει πως κατά µέσο όρο κάθε χρόνο η ΛΕ.Φ.ΚΙ. έχει περίπου 50 µαθητές.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα µαθήµατα της τελευταίας “φουρνιάς” εκπαιδευτών της Λέσχης έχουν περάσει περίπου 1000 άτοµα όλα αυτά τα χρόνια: «1000 άτοµα που εκπαιδεύτηκαν να βλέπουν και να διαβάζουν µία έκθεση φωτογραφίας!
Απέκτησαν, δηλαδή, οπτικό εγγραµµατισµό κι αυτό είναι πολύ σηµαντικό, ανεξάρτητα και πέρα από το πόσοι από αυτούς συνέχισαν να έχουν µια καλλιτεχνική σχέση µε τη φωτογραφία κ.λπ.», υπογράµµισε καταλήγοντας ο κ. Ζερβουδάκης.

Οι εκθέσεις

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηµατογράφου Χανίων (ΛΕΦΚΙ) µε την υποστήριξη του ∆ήµου Χανίων, διοργανώνει το 3o Chania Photodays από τις 26 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2025.
Στο πλαίσιο αυτών των ηµερών δράσεων για την φωτογραφία και την θέση της στο φωτογραφικό βιβλίο, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας µε θέµα “LOST” από τους µαθητές της, έκθεση φωτογραφικών βιβλίων και 3 ακόµα παράλληλες εκθέσεις από τα µέλη της.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ LOST
«…Χαµένες αξίες, συναισθήµατα και επιθυµίες. Χαµένος χρόνος, χαµένες ευκαιρίες, χαµένες πατρίδες. Χαµένοι στις σκέψεις µας και στον ίδιο µας τον εαυτό.
Σπουδαστές της ΛΕ.Φ.ΚΙ. εξερευνούν το µυστήριο του χαµένου, χρησιµοποιώντας το µέσο της φωτογραφίας, και να µας κάνουν συνταξιδιώτες σε αυτή την εµπειρία.
Κάθε εικόνα τους είναι και ένα ταξίδι στην επιφάνεια του χαµένου, µία προσπάθεια να αποτυπώσει το αόρατο, και να ανασύρει αναµνήσεις. Χαµένοι τόποι και εγκαταλελειµµένες στιγµές επαναφέρονται στη ζωή…».
Συµµετέχοντες: Αθηνά Σταυρουλάκη, Αλεξάνδρα Βογιατζάκη, Άλκηστη Μαχαιρίδου, Αννα Μαρκαντωνάκη, ΠΑΠ, Γεωργία Μανουσογιαννάκη, Γιώργος Γναφάκης, Έλενα Παπαδάκη, Έλενα Σγουράκη, Ελευθερία Γναφάκη, Ελευθερία Περουλάκη, Έλσα Παπαχαραλάµπους, Ελισάβετ Πολυχρονάκη, Εµµανουήλ Μουσουράκης, Ηλίας Νικολαράκης, Κυριάκος Χαννίδης, Κώστας Χαριτάκης, Λίνα Ανεζάκη, Μαρία Λεδάκη, Νίνα Θεοδωρίδου, Παναγιώτης Βαρβαντάκης, Παναγιώτης Τσιτσανός, Σταύρος Αδαµάκης.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Στην έκθεση φωτογραφικών βιβλίων συµµετέχουν οι:
– Αθανασία Μαρία ∆ούρου / Somewhere between the sacred silence and sleep
– ∆ηµήτρης Μπαρούνης / Tilo’s Diary
– Ελένη Μπαρουλάκη / Walk with me
– Ερωφίλη Γαγάνη / Sun and Sea
– Ευαγγελία Καλεβέα / Μια ιστορία που αλλάζει αριθµητή
– Λίνα Ανεζάκη / Apotypoma
– Ιωάννης Μοριανός / Urban blossoms
– Ιωάννης Τσιβουράκης / Elements of life
– Ισαβέλλα Βούρου / Starting point
– Μαρία Λεδάκη / Η τέχνη του τέλους
– Μαρία Πατεράκη / Γιατί έτσι µας αρέσει
– Μαριέττα Καστρινάκη / Νήµατα
– Μπάµπης Μαρουλάκης / The gate to Neverland
– Νέλια Μανωλάκη / Femininities
– Σάββας Κόης / The stone
– Σπύρος Ζερβουδάκης / Here be Dragons
– Σταύρος Αδαµάκης / Lost
– Χρήστος Κυράνας / Leave the kids alone

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Οι παράλληλες εκθέσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:
– “Στις παρυφές”, του Κωνσταντίνου Γδοντάκη.
Η σειρά απεικονίζει χώρους στις παρυφές του ενδιαφέροντος, του αξιοθέατου και αξιοµνηµόνευτου, που δεν θα πρόσεχε ποτέ ο θεατής αν δεν ήταν φωτογραφηµένοι. Η δουλειά αυτή αποτελεί µία διεισδυτική αναφορά στον τόπο, την ψυχοσύνθεση και τον πολιτισµό του παρόντος χρόνου.
– “Γιατί έτσι µας αρέσει”, της Μαρίας Πατεράκη.
Μια καταγραφική περιπλάνηση στα όρια της πόλης των Χανίων, την περίοδο της καραντίνας.
– “Παρακαλώ κάντε ησυχία”, του Σάββα Κόη.
Η αίσθηση του χρόνου παραµονής µέσα σε νοσοκοµείο, συνήθως αποκτά µία υποκειµενική σχέση αντίληψής του, είτε πρόκειται για ασθενείς είτε για εργαζόµενους σε αυτό.

Οµιλίες, παρουσιάσεις, διαλέξεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθούν, µεταξύ άλλων, δράσεις, οµιλίες, παρουσιάσεις και διαλέξεις. Ειδικότερα:
– ∆ευτέρα 26 Μαΐου 2025, 20.00, εγκαίνια των εκθέσεων φωτογραφίας/βιβλίων.
– Τρίτη 27 Μαΐου 2025, 20.00, παρουσίαση έργου Χαραλάµπη Κυδωνάκη.
– Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, 19.00, δράσει Selected Photobooks.
– Σάββατο 31 Μαΐου 2025, 20.00, παρουσίαση έργου ∆ηµήτρη Μυτά.
– Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, 20.00, διάλεξη του Μανώλη Σκούφια.
– Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, 20.00, δράση Dummies Presentation.
Πέµπτη 5 Ιουνίου 2025, 20.00, closing, Θρι o’clock sangria party.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα