Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

36η Ολυμπιάδα Σκάκι

Οι Ουκρανοί νικάνε τους Ρώσους και οι Έλληνες φθάνουν ψηλά

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Στην 36η Σκακιστική Ολυμπιάδα, που φιλοξενήθηκε το 2004 στην Μαγιόρκα, η Ουκρανία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και η Εθνική Ελλάδας την καλύτερη της εμφάνιση!

Από τις 15 έως τις 30 Οκτωβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε στην Κάλβια, στη νήσο Μαγιόρκα της Ισπανίας, η 36η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Πήραν μέρος 129 ομάδες στους άνδρες (ανοιχτό τουρνουά) και 87 στις γυναίκες. Ανάμεσα στους 250 γκραν μετρ δεν βρισκόταν ορισμένοι από τους κορυφαίους της εποχής, όπως ο Γκάρι Κασπάροβ, ο Βλάντιμιρ Κράμνικ (αντιμετώπιζε εκείνες τις μέρες στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Πήτερ Λέκο και κατόρθωσε να διατηρήσει τον τίτλο του), καθώς και η κορυφαία σκακίστρια Τζούντιθ Πόλγκαρ, η οποία μόλις είχε φέρει στο κόσμο το πρώτο της παιδί. Είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Μενόρκα, τη μικρότερη από τις δύο Βαλεαρίδες Νήσους. Ωστόσο, 10 περίπου μήνες πριν από την έναρξη οι εκπρόσωποι της Μενόρκας αποσύρθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το 75ο συνέδριο της FIDE και ένα τεράστιο Φεστιβάλ Σκακιού πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την Ολυμπιάδα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται του δεύτερου μέρους των αφιερωμάτων στις σκακιστικές Ολυμπιάδες επί πολλούς μήνες η σκακιστική κοινότητα περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον την Ολυμπιάδα της Κάλβιας, κάτι που προωθούσαν οι διαφημίσεις σε πολλά περιοδικά όπου περιέγραφαν γλαφυρά τις ομορφιές της Μαγιόρκας, του τουριστικού παραδείσου που θα υποδεχόταν τους σκακιστές. Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης είχε θεωρηθεί από όλους τους συμμετέχοντες ως μια από τις καλύτερες στην ιστορία των Ολυμπιάδων.

Η Ρωσία, με επικεφαλής τον Μορόζεβιτς, ήταν και πάλι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό, ενώ η Ουκρανία, με το υπέροχο δίδυμο Πονομαριόβ και Ίβαντσουκ και έναν 14χρονο πολλά υποσχόμενο Καριάκιν (σήμερα αγωνίζεται με τα χρώματα της Ρωσίας), μαζί με το Ισραήλ φάνταζαν σαν οι άλλοι κύριοι διεκδικητές. Η Ινδία είχε και πάλι τον Ανάντ, η Αρμενία την ίδια ομάδα με του Μπλεντ, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο ενώ οι ΗΠΑ είχαν μια ομάδα έξι τέως Σοβιετικών!

Στην πιο υψηλή θέση οι Έλληνες

σκάκιΗ Ουκρανία, νικώντας στην κρίσιμη συνάντηση του 4ου γύρου την Ρωσία με 2,5-1,5 τερμάτισε μόνη πρώτη και αήττητη με 39,5 πόντους. Η Ρωσία, χάνοντας και από την Βουλγαρία, ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με 36,5 και, μετά την άρση ισοβαθμίας, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Η ισόβαθμη Αρμενία πήρε το χάλκινο. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ (35), το Ισραήλ (34,5), η Ινδία (34), η Κούβα (33,5), η Ολλανδία (33) και στις θέσεις 9 έως 11 η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα με 32,5.

Παρότι η χώρα μας υστέρησε σε συντελεστή άρσης ισοβαθμίας και δεν τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα, η ενδέκατη θέση μεταξύ 129 εθνικών ομάδων αποτέλεσε εξαιρετική επιτυχία. Είναι η υψηλότερη θέση της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών διαχρονικά σε δια ζώσης Σκακιστικές Ολυμπιάδες. Τερμάτισε πάνω από τα πανίσχυρα συγκροτήματα Γερμανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν (νίκη της Ελλάδας στον κρίσιμο τελευταίο γύρο), Γαλλίας, Κίνας και Ουγγαρίας.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Κοτρωνιάς 8,5/14, Παπαϊωάννου 7,5/13, Χαλκιάς 4,5/9, Δ. Μαστροβασίλης 7,5/12, Ι. Νικολαϊδης 3/6 και Θ. Μαστροβασίλης 1,5/2. Ο Μπανίκας υπηρετούσε φαντάρος και δεν αγωνίστηκε. Προπονητής ήταν ο Σέρβος Μαριάνοβιτς.

Στην Ολυμπιάδα Γυναικών η Κίνα επικράτησε εύκολα (Ξιε Χουν 7/10, Χου Γιουχουά 6,5/10, Ζάο Ξουέ 10/12 και Χουάνγκ Κιαν 7,5/10), συγκεντρώνοντας 31 πόντους. Στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ με 28, κυρίως χάρη στην παρουσία της Ουγγαρέζας Σούζαν Πόλγκαρ στην πρώτη σκακιέρα (10,5/14). Τρίτη η Ρωσία με ισόβαθμη τέταρτη η Γεωργία (από 27,5). Η Εθνική Γυναικών Ελλάδας βρέθηκε στην 29η θέση σημειώνοντας τέσσερις νίκες πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες αφού είχε δύσκολο πρόγραμμα και αντιμετώπισε αρκετές ισχυρές ομάδες. Η σύνθεση: Ντέμπο 9/14, Μπότσαρη 2,5/9, Μακρόπουλου 7,5/12, Φαχιρίδου 3,5/7.

Οι αγώνες σκιάστηκαν από ένα πολύ δυσάρεστο επεισόδιο που έγινε στη διάρκεια της τελετής λήξης όταν ο αντιπρόεδρος της FIDE και κορυφαίος γκραν μετρ Ζουράμπ Αζμαϊπαρασβίλι, επιχείρησε να ανέβει στη σκηνή και να υπενθυμίσει στους διοργανωτές ότι είχαν παραλείψει να απονείμουν ένα σημαντικό βραβείο. Οι Ισπανοί αστυνομικοί του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν βάναυσα. Η υπερβολική αντίδραση των Ισπανών, καθώς και τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας αποδόθηκαν στον φόβο που είχε προκαλέσει λίγους μήνες πριν η επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης.

Κάρλσεν

σκάκιΟ Κάρλσεν έχει αξιοποιήσει τη φήμη του, περισσότερο από τον Κασπάροβ ή οποιονδήποτε άλλον σκακιστή διαχρονικά, για να γίνει ένας από τους κορυφαίους ιμπρεσάριους του σκακιστικού κόσμου και να συγκεντρώσει μια μικρή περιουσία.

Ο 31 ετών Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγνους Κάρλσεν βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του σκακιστικού ενδιαφέροντος ό,τι και αν κάνει. Γίνεται πρώτο θέμα στις σκακιστικές σελίδες μεγάλων εφημερίδων και σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης για σπουδαίες επιτυχίες (όπως η νίκη με το συντριπτικό 7,5-3,5 επί του Ρώσου Νεπομνιάτσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον περασμένο Δεκέμβρη) ή και για αποτυχίες (όπως η απώλεια των τίτλων του παγκόσμιου πρωταθλητή στο ράπιντ κι στο μπλιτς, λίγες μέρες αργότερα).

Κάθε αναφορά στο όνομά του προσθέτει νέες εγγραφές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό καταναλωτών προϊόντων και χρηστών ιδιόκτητων προγραμμάτων εκμάθησης στα τέσσερα εκατομμύρια! Όχημα των επιχειρηματικών του ενεργειών είναι η Play Magnus, μια εταιρεία που συνίδρυσε το 2013, τη χρονιά που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Σταδιακά επεκτάθηκε, κυρίως μέσω εξαγορών, για να συμπεριλάβει δώδεκα θυγατρικές. Κατέχει πλέον έναν διαδικτυακό ιστότοπο παιχνιδιού, πολλαπλές πλατφόρμες διδασκαλίας και εκπαίδευσης, καθώς και ψηφιακές και εκδόσεις βιβλίων. Είναι η μοναδική εισηγμένη στο χρηματιστήριο σκακιστική εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς 115 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια του 2021, όταν ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας πολλές σκακιστικές εκδηλώσεις, η Play Magnus διοργάνωσε μια σειρά από 10 κυρίως διαδικτυακών τουρνουά με έπαθλα 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Συμμετείχαν 44 από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλσεν, ο οποίος, ως νικητής, εισέπραξε χρηματικό βραβείο 315 χιλιάδες δολάρια. Στην έκθεση μετόχων του τρίτου τριμήνου, αναφέρθηκε ότι η διοργάνωση είχε 115 εκατομμύρια προβολές ζωντανής μετάδοσης και 29 εκατομμύρια ώρες βίντεο.

Ο πατέρας του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Χένρικ Κάρλσεν, ο οποίος δημιούργησε πριν από 15 χρόνια μια μικρή εταιρεία για να διαχειρίζεται τα κέρδη του Μάγκνους, υποστηρίζει ότι το να σκέφτεται ο γιος του τις εμπορικές συνέπειες όταν παίζει ένα τουρνουά ή ακόμα και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι παράλογο. Γι΄ αυτό έχει αναλάβει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου την διαχείριση, ζητώντας την γνώμη του Μάγκνους σε σημαντικές αποφάσεις. Ο στόχος του παγκόσμιου πρωταθλητή, να κάνει το παιχνίδι πιο προσιτό για περισσότερους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να ισχύει.

Ο στόχος των γονιών του, να συγκεντρωθεί ένα ικανό ποσόν ώστε να μπορέσει στην ηλικία των 25 ετών να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, εφόσον θα ήθελε να αποσυρθεί από το σκάκι, έχει ξεπεραστεί!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα