Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που προβλέπει τη συνεργασία ΤΕΙ – ΑΕΙ και σε προπτυχιακό στάδιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μερική ενσωμάτωση τμημάτων τους, καθώς και τη μετονομασία ή και το κλείσιμο των ΤΕΙ περιορισμένης ζήτησης, προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος,
στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ)
που ασχολούνται με την πανεπιστημιακή και την τεχνολογική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το Βήμα, ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το κλείσιμο τμημάτων, μετονομασία ή αλλαγή του επιστημονικού αντικειμένου τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Στο νομοσχέδιο σχετικά με τα ΤΕΙ, που θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή ώς το τέλος του μήνα, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη με την οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά η συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο, σε περιπτώσεις ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια της χώρας.
Η νομοθετική αυτή κίνηση θεωρείται η πρώτη κίνηση για τη μερική ενσωμάτωση ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς ώς σήμερα συνεργάζονταν μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ενδέχεται, επίσης, να κατατεθούν υπό μορφή τροπολογιών οι αλλαγές που ζήτησαν οι πρυτάνεις στον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ και κυρίως εκείνη που θα δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης να συμμετάσχουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις πρυτανικές εκλογές.
Με το νέο νομοσχέδιο κλείνουν τα τμήματα ΤΕΙ περιορισμένης ζήτησης που δεν δέχονταν εισακτέους τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν οι «βάσεις» για τη ρύθμιση και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των υποψηφίων τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ορίζεται ότι «τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη μπορούν με την παραπάνω διαδικασία να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ.
«Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και γνώμη του αρμόδιου συμβουλίου του ΕΣΥΠ για την τεχνολογική εκπαίδευση μπορεί να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους και να αναστέλλεται η εγγραφή και εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά».
Τέλος, τα ΤΕΙ αποκτούν εργαστήρια αντίστοιχα με εκείνα των πανεπιστημίων και οι διοικήσεις τους αποκτούν τα «προνόμια» που έχουν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ (ασκούν τυπικό έλεγχο στις εξελίξεις των διδασκόντων, διατηρούν τις θέσεις τους σε συμβούλια και επιτροπές μετά τη συνταξιοδότησή τους κ.λπ.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα