Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒΑ

Ανησυχία για τις δύο βλάβες σε αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΒΑ και για τη διαρροή λυμάτων που έφτασαν μέχρι και τη θάλασσα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διαδημοτικού οργάνου της επιχείρησης.Παρότι  το μοναδικό θέμα της κατεπείγουσας σύγκλησής του ήταν η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2009, από μέλη του διαδημοτικού οργάνου έγιναν αναφορές στο πρόσφατο ζήτημα. Ιδιαίτερα η κα Θ. Γερανιώτη, δημ. σύμβουλος Πλατανιά, επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματοποίηση έργων στην περιοχή του Πλατανιά και της Νέας Κυδωνίας που αποτελούν και την οικονομική καρδιά του Νομού. Ανάλογη ήταν η αναφορά και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πλατανιά κ. Πραματευτάκη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και τη θέλησή του να συνδράμει ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την επιχείρηση ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Α. Μαραμπουτάκης όσο και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Τσαγκαράκης τόνισαν πως από πλευράς της επιχείρησης γίνεται κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσει σωστά το έργο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητηθούν λύσεις κυρίως στο οικονομικό ζήτημα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα συμπληρωματικά τεχνικά έργα που έχει ανάγκη το έργο της αποχέτευσης.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΣΜΑΡΗ
Σκληροί χαρακτηρισμοί ανταλλάχθηκαν μεταξύ μελών του διαδημοτικού και του πρώην δημάρχου Κολυμπαρίου κ. Μ. Ροσμαρή. Ο κ. Ροσμαρής με έγγραφό του στο Υπ. Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Κρήτης είχε ζητήσει το "πάγωμα" του προϋπολογισμού για το 2009 και τον διαχειριστικό έλεγχο της ΔΕΥΑΒΑ. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ροσμαρής είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι αμφισβητούμενος ως προς τα έσοδα και δείχνει προχειρότητα ως προς τα έργα, κατήγγειλε τη διοίκηση ότι δεν προχωράει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά μένει στους συμβασιούχους, μίλησε για υπέρογκες αμοιβές διοικητικών στελεχών, αλλά και για "σπάσιμο" των έργων ώστε να υπάρχουν πολλές αναθέσεις με πελατειακά κριτήρια κ.ά. Η αναφορά του κ. Ροσμαρή προκάλεσε την έντονη αντίδραση άλλων μέλων του διαδημοτικού. Ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας έκανε λόγο για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατήγγειλε τον κ. Ροσμαρή οτι ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΔΕΥΑΒΑ και προσπαθεί να μειώσει το έργο της, ενώ ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Τσαγκαράκης μίλησε για "παραλήρημα" του πρώην δημάρχου Κολυμπαρίου και για "θράσος" καθώς "αυτός που δεν επέτρεψε να γίνει πέρυσι ο απολογισμός του προηγούμενου Δ.Σ. τώρα μας εγκαλεί γιατί δεν έχουμε κάνει απολογισμό". Άλλα μέλη του Δ.Σ. παρατήρησαν πως το "σπάσιμο" των έργων αποτελεί πάγια τακτική των ΟΤΑ και των οργανισμών τους, προκειμένου να υπάρχει μια ευελιξία και ότι όλοι οι διαγωνισμοί γίνονται με διαφάνεια. Εν τω μεταξύ ο κ. Ροσμαρής είχε αποχωρήσει μετά από λεκτική αντιπαράθεση που είχε με μέλη του Διαδημοτικού.
Τον λόγο πήρε η κα Α. Μαρκογιαννάκη ζητώντας να επικρατήσουν οι χαμηλοί τόνοι και να εργαστούν όλοι ώστε να μπορέσει η εταιρεία να βρει τον βηματισμό της, ενώ ο κ. Μαλαμάς παρατήρησε πως οι αποζημιώσεις των στελεχών της ΔΕΥΑΒΑ είναι απόλυτα σύμφωνες με τη νομοθεσία. Να επικρατήσει νηφαλιότητα ζήτησε και ο κ. Ν. Νικηφοράκης υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε στο Δ.Σ της εταιρείας να μπει κάποιος ειδικός επιστήμονας και όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα και ότι θα πρέπει όλοι μαζί να λειτουργήσουν χωρίς σκοπιμότητες.
 ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Αντιπαράθεση όμως υπήρξε και στο θέμα της διαχείρισης των νερών στον Δήμο Κολυμπαρίου. Η ΔΕΥΑΒΑ θα έπρεπε να έχει αναλάβει τη διαχείριση των νερών και σε αυτόν τον Δήμο όπως έκανε και στους υπόλοιπους (Πλατανιά, Ν. Κυδωνία, Βουκολιές) όμως από πλευράς του Δήμου Κολυμπαρίου αναφέρεται πως εκτός από τα Καμισιανά ο υπόλοιπος Δήμος επειδή υδρεύεται από το αντλιοστάσιο του Κολενίου και υπάρχει και θέμα με την άρδευση, άρα θα πρέπει να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΒΑ για να γίνει η παραχώρηση της διαχείρισης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού δεν προβλέπεται στο καταστατικό της επιχείρησης αναφέρθηκε από την πλευρά της ΔΕΥΒΑ. Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Π. Πολυχρονίδης αφού επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση για τη μη διεκδίκηση πόρων και για το ότι  δεν προχωράει το έργο του δικτύου μεταφοράς νερού από το Βαρύπετρο στο Κολυμπάρι σημείωσε πως από την αρχή είχε ζητήσει τα τιμολόγια της επιχείρησης να είναι λίγο πιο αυξημένα προκειμένου να υπάρχει οικονομική άνεση αλλά ωστόσο δεν εισακούσθηκε. Απαντώντας ο κ. Μαραμπουτάκης εξέφρασε την έκπληξή του για το θέμα της διοχέτευσης νερού από το Βαρύπετρο στο Κολυμπάρι λέγοντας πως το θέμα έχει προχωρήσει όπως είχε αναφερθεί σε σύσκεψη που έγινε στον ΟΑΔΥΚ παρουσία του κ. Πολυχρονίδη και επανέλαβε πως η διαχείριση του νερού πρέπει να δοθεί στη ΔΕΥΒΑ χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς απαιτήσεις για ιδιαίτερη μεταχείριση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα