Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΞΟΝΑ

Ακόμα
η ΔΕΥΑΒΑ
δεν έχει
παραλάβει
το έργο!

"Aποφύγαμε τα χειρότερα" λένε στην ΔΕΥΑΒΑ μια μέρα μετά την διαρροή λυμάτων στον ποταμό Ιάρδανο (Κερίτη). Η ζημιά στο αντλιοστάσιο επιδιορθώθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης ενώ
-προληπτικά σύμφωνα με την ΔΕΥΑΒΑ- απαγορεύτηκε η κολύμβηση στην εκβολή του ποταμού.
Πάντως ερωτήματα γεννιούνται αναφορικά με την ποιότητα του έργου, καθώς αποκαλύπτονται τεχνικές ελλείψεις, που από πλευράς της ΔΕΥΑΒΑ τις αποδίδουν στον κατασκευαστή του έργου.
Η ζημιά στις αντλίες του αντλιοστασίου που βρίσκεται στη γέφυρα του Πλατανιά, δίπλα  στον ποταμό, έγινε προχθές το απόγευμα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια των συνεργείων της ΔΕΥΑΒΑ οι αντλίες επαναλειτούργησαν τις πρωινές ώρες χθες, ωστόσο πολλά κυβικά λυμάτων είχαν φύγει προς το ποτάμι και από εκεί κατέληξαν στη θάλασσα.
 "Η  ζημιά αποκαταστάθηκε περίπου στις 12 το βράδυ. Και οι δύο αντλίες λειτούργησαν κανονικά. Υπήρξε μια μηχανική ζημιά που δεν μπορεί να προβλεφθεί και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Να πάθουν ζημιά και οι δύο αντλίες ενός αντλιοστασίου, και η κανονική και η εφεδρική, είναι κάτι πολύ σπάνιο" δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Αντρέας Μαραμπουτάκης.
Αναφορικά με τις προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης σημείωσε πως " άμεσα καλέσαμε τα μεγαλύτερα βυτιοφόρα που υπάρχουν στην περιοχή μας. Πέντε βυτιοφόρα συγκεκριμένα από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες άντλησαν το λύμα και το μετέφεραν λίγο πιο κάτω στο επόμενο αντλιοστάσιο. Αυτό κράτησε 4 ώρες. Ομως η υπερχείλιση, επειδή ήταν και ώρα αιχμής, ήταν μεγάλη  και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια κυβικά να φύγουν και να καταλήξουν στο ποτάμι. Προλάβαμε όμως τα χειρότερα και δεν είχαμε μεγάλη μόλυνση".
Για την κατάσταση της θάλασσας ο κ. Μαραμπουτάκης δήλωσε πως "ήταν πεντακάθαρη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά για προληπτικούς λόγους τοποθετήσαμε κόκκινες σημαίες παρακαλώντας τους λουόμενους να μην κάνουν μπάνιο για μια μέρα κοντά στις εκβολές του ποταμιού . Για τον Κερίτη,   έπεσε λύμα και  θα δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί όμως χειρότερα πράγματα."
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Ερωτηθείς από τα "Χ.Ν." για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην παρουσιαστούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ αφού ανάφερε πως η διαδημοτική επιχείρηση "δεν έχει παραλάβει ακόμα το έργο γιατί δεν έχει τελειοποιηθεί, υπάρχουν ακόμα τεχνικές ελλείψεις" επισήμανε: "Το έργο το ολοκλήρωσε ο ΟΑΔΥΚ και υπάρχουν κάποιες ατέλειες που πρέπει να συμπληρωθούν. Το πρωί της Πέμπτης ενημερώσαμε τον ΟΑΔΥΚ να μας πει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Η ΔΕΥΑΒΑ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να εξασφαλίσει αυτά που απαιτούνται· νομίζω ότι ο ΟΑΔΥΚ που είναι ο φορέας  υλοποίησης του έργου, έχει τη δυνατότητα μέσα από προγράμματα να αντλήσει χρήματα και να το ολοκληρώσει."
ΓΕΡΑΝΙ
Ο κ. Μαραμπουτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ανάλογα προβλήματα στην περιοχή του Γερανίου όπου υπάρχει ανάγκη για άλλο ένα αντλιοστάσιο. "Πρέπει άμεσα να γίνουν κάποια πράγματα" ανάφερε καλώντας την πολιτεία " να λύσει το πρόβλημα γιατί αν μας συμβεί  κάποια ζημιά σε αυτό το σημείο, είναι κάτι που  δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν έχουμε τους πόρους να ολοκληρώσουμε ένα τόσο μεγάλο έργο. Πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει".
Τέλος ο πρόεδρος της διαδημοτικής επιχείρισης ευχαρίστησε το προσωπικό της ΔΕΥΑΒΑ καθώς όπως ανέφερε  "από την πρώτη στιγμή   μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα δίναμε τη μάχη. Η αποκατάσταση των ζημιών έγινε από το ίδιο το προσωπικό της ΔΕΥΑΒΑ. Φυσικά είχαμε την αρωγή εξωτερικών συνεργατών αλλά   ειλικρινά χαίρομαι που περιστοιχίζομαι από ανθρώπους  που χωρίς να είναι τακτικό προσωπικό και που πληρώνονται με συμβάσεις έργου, αλλά πρόσφεραν τόσα πολλά και βοήθησαν ώστε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά."


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα