Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

Πρόταση να γίνει επισκέψιμη η νήσος των Αγίων Θεοδώρων (γνωστή ως Θοδωρού), ύστερα από σύνταξη σχεδίου και σχετική μελέτη,  διατυπώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέας Κυδωνίας και καταθέτουν αίτημα να  συζητηθεί ως κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σημειώνουν:
"Το νησί των Αγίων Θεοδώρων, το αρχαίο Ακοίτιον, (το Θοδωρού) έχει συνολική έκταση περίπου 68 εκτάρια, με διαστάσεις 1550 μ. μήκος και 750 μ. πλάτος, ενώ το μέγιστο υψόμετρο είναι 156 μ.
Απέχει από την ακτή της Αγίας Μαρίνας 850 μ, και βρίσκεται περίπου 8 χιλ. δυτικά της πόλης των Χανίων.
Σήμερα ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και τη διαχείρισή του έχει η Περιφέρεια Κρήτης (Διεύθυνση Δασών Χανίων). Στο νησί απαντώνται 9 τύποι οικοτόπων παρά το μικρό του μέγεθος. Το 1963 κρίθηκε εκτροφείο για τη διατήρηση του Αγριμιού και το 1976, με Απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας, ανακηρύχθηκε επίσημα ως Εκτροφείο Θηραμάτων και απαγορεύτηκε η επί σκοπό θήρα, η παραβίαση των ορίων του και η οποιαδήποτε βλάβη των εκτρεφομένων θηραμάτων.
Η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νησιού και του πληθυσμού των Αγριμιών που σήμερα είναι περίπου 75".
Στη συνέχεια αναφέρονται στην ταυτότητα του νησιού, στην πανίδα, την ορνιθοπανίδα, την χλωρίδα και τους αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους για να επισημάνουν τη σημασία της επισκεψιμότητας και να τονίσουν:
"Είναι γεγονός ότι την  τελευταία 20ετία έχει μεγαλώσει η ανάγκη του ευρύτερου κοινού για περιβαλλοντική ενημέρωση. Παράλληλα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οργανώνονται δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η δημιουργία οργανωμένων χώρων τόσο για το νομό Χανίων όσο και για ολόκληρη την Κρήτη που θα προσφέρουν την κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας στις μικρότερες ηλικίες.
Το νησί των Αγίων Θεοδώρων είναι γνωστό στο κοινό για την παρουσία του Αγριμιού. Παράλληλα έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά σε  τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή των Δήμων Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά και κοντά στην πόλη των Χανίων. Το δεδομένο ενδιαφέρον των τουριστών έχει οδηγήσει κάποιους επιχειρηματίες στην οργάνωση του περίπλου του νησιού με καραβάκια, στην προβλεπόμενη απόσταση των 100 μέτρων, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα παρατήρησης Αγριμιών. Το ενδιαφέρον, όμως, αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση ενημέρωσης των επισκεπτών, για την οικολογία και βιολογία του, καθώς για τη σημερινή κατανομή του στην Κρήτη και τα προβλήματα προστασίας του.
Πέραν από την παρουσία του Αγριμιού το νησί έχει να παρουσιάσει και άλλα σημαντικά στοιχεία που αξιοποιώντας τα θα προσέφεραν μια ολοκληρωμένη πρόταση στον επισκέπτη που θα περιλαμβάνει την επαφή του με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του νησιού. Δίνεται η ευκαιρία ,στον περιορισμένο χώρο του νησιού, της παρατήρησης και γνωριμίας με τη σχετικά μεγάλη ποικιλία οικοτόπων που εμφανίζεται σ’αυτό, ενώ και η παρουσία των αρχαιοτήτων αυξάνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών".
ΣΧΕΔΙΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ
Καταλήγοντας αναφέρονται στο σχέδιο επισκεψιμότητας:
"Προτείνεται το νησί να είναι επισκέψιμο αφού συνταχθεί ένα Σχέδιο Επισκεψιμότητας .
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η οικολογία και βιολογία του Αγριμιού, προκειμένου να αποφευχθεί κατά το δυνατό η όχληση.
Θα ορίζεται η πολύ χαλαρή χρήση του φυσικού περιβάλλοντος, για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η φωτογράφηση, η ορειβασία. Μπορούν να διανοιχθούν τα παλιά μονοπάτια, ίχνη των οποίων σώζονται Το δίκτυο των μονοπατιών, συνολικού μήκους 2510 μέτρων, θα διέρχεται από διάφορους τύπους οικοτόπων, καθώς επίσης από το ασβεστοκάμινο και τα δυο φρούρια Έτσι παρέχεται η δυνατότητα γνωριμίας με το νησί και τα χαρακτηριστικά του στοιχεία  Στο δίκτυο μονοπατιών θα τοποθετηθεί σήμανση για την ερμηνεία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα με τη βιοποικιλότητα του νησιού και την παρουσία του Αγριμιού, θα πρέπει να γίνουν επισκέψιμοι και οι αρχαιολογικοί χώροι, με εργασίες στερέωσης και διαμόρφωσης των δύο φρουρίων.
Απαιτείται η βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας και η δημιουργία χώρου αναψυχής. Η εγκατάσταση τραπεζοπάγκων είναι απαραίτητη για τους προσκυνητές, ιδιαίτερα την ημέρα του πανηγυριού.
Η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας στο νησί το καθιστά ευάλωτο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο ο πληθυσμός του Αγριμιού και η πτηνοπανίδα όσο και η βιοποικιλότητα του νησιού. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.
Για την εύκολη και ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών είναι αναγκαία η δημιουργία προβλήτας. Η προβλήτα θα κατασκευαστεί στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ασφαλής.
Η δημιουργία Κέντρου υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών θα έχει σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες στην περιοχή και να τους καθοδηγήσει ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις λειτουργίες του ευαίσθητου οικοσυστήματος των Αγίων Θεοδώρων".  
Ζητούν:
"Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης για την έναρξη διαδικασιών για την επισκεψιμότητα του νησιού των Αγίων Θεοδώρων
Σύσκεψη με τη Διεύθυνση Δασών, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Λιμενικό, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Πυροσβεστική Υπηρεσία  κ.λ.π. για τις παραπέρα ενέργειες
Πρέπει, φυσικά, να προηγηθεί ειδική μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και για το εάν και πώς δε θα διασαλευθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος. Πάνω από κάθε όφελος που θα προκύψει από την επισκεψιμότητα, βρίσκεται η προστασία του νησιού και του πληθυσμού του. Η μελέτη θα καταδείξει κατά πόσο είναι δυνατή η επισκεψιμότητα.
Αίτηση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Νέας Κυδωνίας και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο και την ανάληψη χρηματοδότησης μελετών έργων και εργασιών , προκειμένου να καταστεί το νησί επισκέψιμο, με προστατευμένη τη βασική αποστολή του  – που δεν αναιρείται – αλλά και ασφαλές για τους επισκέπτες.
Ένταξη και χρηματοδότηση έργων που είναι ειδικής φύσεως (στο ΕΣΠΑ).Στο Τεχνικό Δελτίο θα περιγράφεται η επισκεψιμότητα και η ευθύνη λειτουργίας του οικοτόπου.
Καθορισμός και γνωστοποίηση φέρουσας ικανότητας του νησιού.
Νομοθετική ρύθμιση για καθορισμό εισιτηρίου".
Το αίτημα υπογράφουν:
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης: Μαρκογιαννάκη Αλέκα, Νικηφοράκης Νικηφόρος, Αρώνης Θεόδωρος, Βαλίνης Γιάννης,  Κοκκινάκη Μαρία,           Μαζανάκη Κατερίνα, Μπαλαδάκης Σταύρος.
-Τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων: Γουλεάκης Γιώργος, Παπαγιάννης Ανδρέας, Χατζημανωλάκης Γιώργος, Μανουσογιαννάκη Μπέση, Φιωτάκης Γιάννης, Μαζανάκη Μαρία, Τραχανατζής Γιώργος.
-Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι: Τζαγκαράκης Γιώργος, Θεοδωράκης Χρήστος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα