Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε ο νομάρχης, Γρηγόρης Αρχοντάκης, τις πρόσφατες δηλώσεις στα “Χ.Ν.” του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων, Νίκου Κόρακα, σύμφωνα με τις οποίες ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από την τουριστική προβολή του Νομού που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι το πακέτο της  προβολής συναποφασίζεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής, ενώ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον κ. Κόρακα για "παραγοντισμό" αλλά και "κινδυνολογία που ευνοεί το παιχνίδι της TUI".    
Από την πλευρά του, ο κ. Κόρακας έκανε λόγο για "έλλειψη ενημέρωσης" και μη ισότιμη αντιμετώπιση των τουριστικών φορέων από μέρους της Νομαρχίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του στα "Χ.Ν." υποστήριξε ότι δεν είχαν καταγγελτικό χαρακτήρα ενάντια στην Επιτροπή.
“ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ
 Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ”
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Αρχοντάκης σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κόρακα στα "Χ.Ν." επεσήμανε ότι το πακέτο των δράσεων για την τουριστική προβολή συναποφασίζεται και συνεπώς δεν μπορεί ένα μέλος της επιτροπής να κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς όταν συμμετέχει στις αποφάσεις.
Επίσης, υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής -στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά (συμμετοχή σε εκθέσεις, έντυπα, δώρα, φιλοξενία δημοσιογράφων, στήριξη συνεδρίων, διαφημίσεις, αναβάθμιση των ιστοσελίδων, εκδόσεις κ.λπ.)- υλοποιούνται στο ακέραιο και μάλιστα με ίδιους πόρους της Νομαρχίας καθώς από το 2008 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΤ.
Μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Χανίων σημείωσε ακόμα ότι η Νομαρχία έχει προβεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών που σχετίζονται έμμεσα με τον τουρισμό (όπως τα έργα αναβάθμισης της παλιάς εθνικής οδού) και πρόσθεσε -απευθυνόμενος στον κ. Κόρακα- ότι για όλα αυτά δεν έγινε ποτέ ένα θετικό σχόλιο.     
Καταλήγοντας, έκανε λόγο στις αρνητικές συνέπειες που -όπως είπε- είχε η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε πριν από μερικούς μήνες για την πτώση του τουρισμού.    
“Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΙΞΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ”    
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρχοντάκης κατηγόρησε τον κ. Κόρακα ότι κινδυνολογούσε από τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέποντας ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που -όπως είπε- δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κινδυνολογία είχε ως συνέπεια η TUI να ρίξει τις τιμές των συμβολαίων.  
Ειδικότερα, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι η πτώση του τουρισμού δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί  και πρόσθεσε ότι η μείωση στα τσάρτερ κυμαίνεται στο 10% για τα Χανιά (23% για το Ηράκλειο), στο 4% για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ έχει σημειωθεί αύξηση 3% στις αφίξεις εσωτερικού μέσω των αεροπορικών συγκοινωνιών.
Συνολικά ο κ. Αρχοντάκης εκτίμησε ότι η μείωση στον τουρισμό θα κυμανθεί περίπου στο 10%, ενώ είναι πολύ πιθανό το ποσοστό να είναι μονοψήφιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κόρακας αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του ήταν καταγγελτικές ενάντια στο έργο της Επιτροπής, ωστόσο, επέμεινε ότι χρειάζονται πιο σύγχρονες μέθοδοι μάρκετινγκ στο θέμα της προβολής.
Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για "παραγκωνισμό και έλλειψη πληροφόρησης", ενώ σε ό,τι αφορά τα περί κινδυνολογίας υποστήριξε ότι ποτέ δεν προέβη σε δηλώσεις που να έκαναν λόγο για πολύ υψηλά ποσοστά πτώσης του τουρισμού και απλώς είχε μιλήσει για πτώση 20% σύμφωνα με στοιχεία της TUI.
Στο σημείο εκείνο ο κ. Αρχοντάκης καταφέρθηκε ενάντια στον κ. Κόρακα τονίζοντας ότι "με αυτόν τον τρόπο παίζετε το παιχνίδι της TUI", ενώ διατύπωσε το ερώτημα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου δεν προέρχονται από τα μέλη του, αλλά από την TUI.
Ο κ. Κόρακας αφού αρνήθηκε την κατηγορία  παραδέχθηκε ότι η TUI "υπερέβαλε" και πρόσθεσε ότι το -20% που λέγονταν καταγράφεται σύμφωνα με τις εξελίξεις σε         -12%, ειδικά σε ό,τι αφορά τους Σκανδιναβούς επισκέπτες.
Παράλληλα, ο κ. Κόρακας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των ξενοδόχων για τις εξελίξεις στην τουριστική κίνηση, ενώ υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα δεν μπορούν να αποκρύπτονται.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έργα που υλοποιεί η Νομαρχία και τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό υπογράμμισε ότι επανηλειμμένως έχει εκφραστεί δημοσίως θετικά για αυτά.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα