Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Υποσχέσεις
Υπουργείου
σε φιλοζωικούς
συλλόγους

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποδέκτηκε μέρος των προτάσεων που του υπέβαλε η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των 100 φιλοζωικών σωματείων της χώρας, όπως ισχυρά πρόστιμα στους δήμους που δεν εφαρμόζουν τον νόμο για τα αδέσποτα, για τα οποία έχουν την αρμοδιότητα (το πρόστιμο θα φθάνει έως τα 50.000 ευρώ και θα είναι άμεσα καταβαλλόμενο), μεγάλη αύξηση των ποινών για τους ανθρώπους που δηλητηριάζουν, κακοποιούν, σκοτώνουν ζώα, υποχρέωση των ιδιωτών κτηνιάτρων να μην εξυπηρετούν τους πελάτες τους, αν δεν έχουν τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα (microship) στα κατοικίδιά τους, απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας σε τσίρκο με ζώα κ.λπ.”.
Τα παραπάνω τονίζονται σε χθεσινή ανακοίνωση εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων με αφορμή τη συνάντηση που έγινε προ ημερών μεταξύ του αντιδημάρχου  Ηρακλείου κ. Αλεξάκη, και των φιλοζωικών συλλόγων.
Παρέστησαν εκ μέρους των τελευταίων η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης κα Ελένη Ανδρουλάκη, η πρόεδρος της Ζωφόρου κα Μαρία Χουστουλάκη και η κα Αναστασία Μπομπολάκη εκ μέρους της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των 100 φιλοζωικών σωματείων της χώρας.               
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των ανωτέρω φιλοζωικών φορέων, με αφορμή το θέμα των ευθανασιών, αδέσποτων ζώων στο Ηράκλειο, που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, μετά από καταγγελίες της Ζωόφιλης Δράσης, επεκτάθηκε δε και σε άλλα θέματα.  
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Η συντονισμένη και δυναμική  συνεργασία  και δράση των ανωτέρω φιλοζωικών συλλόγων και της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, εκτός των  προαναφερομένων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ηρακλείου, εκπρόσωποι περιαστικών δήμων και η κτηνίατρος του καταφυγίου του Δήμου Ηρακλείου.
Τα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των συλλόγων ήταν
1. H αποπεράτωση του καταφυγίου που έπρεπε ήδη, σύμφωνα με το πλάνο, να είχε τελειώσει εδώ και χρόνια.
2. Τονίστηκε ότι αδιαπραγμάτευτα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες που θέτει ο νόμος για να ευθανατωθεί ένα ζώο: Δηλαδή
 α.  σύγκληση επιτροπών,
β. συνεννόηση των αρμοδίων, όχι τηλεφωνικά αλλά με συμμετοχή στη συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής ώστε να ελέγχουν το κατοικίδιο,
γ. εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση των συλλόγων  στην άποψη, ότι με μια υπεύθυνη δήλωση κάποιου πολίτη -δεδομένης της νοοτροπίας και της αντίληψης που έχει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης- να θεωρείται, απρόκλητα επιθετικό ένα αδέσποτο και να ευθανατώνεται,  και  
δ. Ενημέρωση -ΕΓΚΑΙΡΑ  πάντα- των φιλοζωικών σωματείων του νομού και όχι μόνο, για να βρίσκουν τρόπο σωτηρίας και υιοθεσίας του “επιθετικού” σκύλου, πριν βεβαίως συγκληθεί η δεύτερη επιτροπή.
Τονίστηκε εκ μέρους των συλλόγων, ότι ένα ζώο είναι ελάχιστες φορές απρόκλητα επιθετικό, και ότι αντίθετα, προκλητικά επιθετικοί προς τα ζώα είναι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι, η δε ύπαρξη αδέσποτων ζώων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οφείλεται αποκλειστικά στους ανθρώπους.
Επομένως είναι απαράδεκτο να τιμωρείται το θύμα και όχι ο θύτης.
Για το ειδικό θέμα των ζώων της πλατείας Κορνάρου,  αν έχουν δηλαδή ευθανατωθεί ή όχι, συμφωνήθηκε την ερχόμενη Δευτέρα, η κα Ανδρουλάκη και εκπρόσωπος του καταφυγίου να μεταβούν στον χώρο, όπου ο αντιδήμαρχος κ. Αλεξάκης ισχυρίζεται ότι μεταφέρθηκαν και ζουν τα συγκεκριμένα αδέσποτα της πλατείας Κορνάρου.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν, οι φιλοζωικοί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.
Οι φιλοζωικοί σύλλογοι είναι προσανατολισμένοι και αποφασισμένοι κανένα           "επιθετικό ζώο" να μην ευθανατώνεται (πλην ελαχίστων και αντικειμενικών περιπτώσεων) αλλά να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια σωτηρίας του.      
3. Συμφωνήθηκε ΟΛΑ τα ζώα που υιοθετούνται από το καταφύγιο να φέρουν microtsip ηλεκτρονικής καταχώρησης του ιδιοκτήτη, όπως αναφέρεται στον νόμο 3170/2003.
4. Ο κ. Αλεξάκης πρότεινε τρόπους ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους, αλλά κυρίως των πολιτών  που έχουν ζώα, ζήτησε δε τη βοήθεια των σωματείων, τα οποία και αποδέχτηκαν.
Επίσης επιβεβαίωσε τη διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Αλικαρνασσού, Γαζίου και Αρχανών.
Ελπίζουμε τα λόγια της δημοτικής αρχής να μην μείνουν λόγια, όπως συνήθως συμβαίνει με τις υποσχέσεις των αρμοδίων αρχών ανά την Ελλάδα, αλλά να μεταφραστούν σε πράξεις.
Τέλος, έγινε ενημέρωση στους παρευρισκόμενους από τους εκπροσώπους των σωματείων, για τις τροπολογίες, που πρόκειται να κατατεθούν στο θερινό τμήμα της Βουλής, οι οποίες βελτιώνουν τον ισχύοντα νόμο".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα