Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Και αποκαλυπτήρια
του ανδριάντα του

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του γιατρού Ανδρέα Γιάννη Αρχοντάκη, γνωστού και ως "Κάστρο" των Χανίων, οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καντάνου το Σάββατο 11 Ιουλίου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ημερίδα στις 3.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καντάνου και στις 8 το βράδυ αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στα Πλεμενιανά.
Στη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διά Βίου Εκπαίδευσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, αναφέρεται:
"Ο γιατρός Αντρέας Αρχοντάκης (1926-1982), ο  «Κάστρο» των Χανίων, από τα Πλεμενιανά Καντάνου, ήταν μια ξεχωριστή μορφή της Χανιώτικης Κοινωνίας. Έφηβος ακόμη, πήρε μέρος στην αντίσταση την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από τις τάξεις του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ κι έλαβε μέρος στη Μάχη της Παναγιάς εναντίον των Γερμανών. Εξαίρετος επιστήμονας, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Καμπανό και στην περιοχή της Καντάνου και αργότερα στα Χανιά. χωρίς να παίρνει αμοιβή από τους φτωχούς και τους ανήμπορους. Περήφανος, αντικομφορμιστής, και επαναστάτης, εναντιώθηκε στη δικτατορία του 1967 και φυλακίστηκε 3 χρόνια για τη δράση του. Βαθιά πολιτικοποιημένος, συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή του νομού Χανίων, παλεύοντας σ’ όλη του τη ζωή για μια δίκαιη κοινωνία.     
Ο άνθρωπος αυτός που χάθηκε πρόωρα, πρέπει να μείνει ζωντανός στη μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν και να γίνει υπόδειγμα για τις γενιές που έρχονται.
Για το λόγο αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Δήμος Καντάνου διοργανώνουν το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009:
 Εκδήλωση στις 3.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καντάνου με θέμα:  «Αντρέας Γιάννη Αρχοντάκης Γιατρός εκ Καντάνου. Ημερίδα για τον «Κάστρο» και προσκλητήριο στις ζωντανές δυνάμεις του σήμερα».
Πρόγραμμα Ημερίδας:  
– 3.30 μ.μ.: Ώρα προσέλευσης.
– 4 μ.μ.: Έναρξη, χαιρετισμοί. Συντονίζει ο Νίκος Πετράκης, τοπογράφος μηχανικός, πρ. Δήμαρχος  Σητείας, Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.
– 4.15 μ.μ.: Αντρέας Αρχοντάκης: Ένα σύντομο βιογραφικό χρονικό (Ανδρέας Σταυριανουδάκης, ηλεκτρονικός τεχνολόγος μηχανικός).
– 4.30 μ.μ.: Ο γιατρός εκ Καντάνου, Αντρέας Γιάννη Αρχοντάκης (Πόπη Ντουντουλάκη, δρ  παθολόγος- διαβητολόγος).
– 4.45 μ.μ.: Η ιδιαίτερη προσωπικότητα και η πολιτική σκέψη του Αντρέα
(Κώστας Βαρδάκης, πολιτικός μηχανικός, πρ. γραμματέας Σοσιαλιστικής Πορείας νομού  Χανίων).
– 5 μ.μ.: Παρουσίαση της έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων: Αντρέας Αρχοντάκης, ο Κάστρο. Ένας «ηττημένος» νικητής (Έμμυ Παπαβασιλείου, Τμήμα Πολιτισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων).
-5.15 μ.μ.: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τη στάση ζωής του Αντρέα Αρχοντάκη.
Συντονίζει ο Γιάννης Γαρεδάκης, εκδότης, δημοσιογράφος.
Συμμετέχουν: Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος, πρ. βουλευτής, πρ. Υπουργός, Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος, συγγραφέας, Αγγελική Κωστάκη, πτυχιούχος σχολής φυσικοθεραπείας, Στέλιος Νέστωρ,  δικηγόρος Θεσσαλονίκης, πρ. βουλευτής Συνασπισμού, Γεράσιμος Νοταράς, κοινωνιολόγος, επικεφαλής Ιστορικών Αρχείων Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος ΚΕ.ΘΕ.Α.  
Θέματα: Πώς η συμμετοχή στα κοινά θα επανακτήσει το νόημά της για τις νεώτερες  γενιές. Ο συμβιβασμός στην πολιτική: Τα όρια, οι κίνδυνοι, οι προϋποθέσεις.
-6.45-7.45 μ.μ.: Συζήτηση.
Αποκαλυπτήρια Ανδριάντα, στις 8 μ.μ. στα Πλεμενιανά.
Τελετή Αποκαλυπτηρίων. Χαιρετισμός Γρηγόρη Αρχοντάκη, Νομάρχη Χανίων.
Χαιρετισμός Ευτύχη Δασκαλάκη, Δημάρχου Καντάνου. Ευχαριστήρια ομιλία εκ μέρους της οικογένειας του Αντρέα από τον Γιάννη Μάρκου Αρχοντάκη, δικηγόρο Αθηνών.
8.30: Κρητικό Παραδοσιακό Τραπέζι,  στον υπαίθριο χώρο δίπλα στον ανδριάντα.
9 μ.μ.: Προφορικές μαρτυρίες από συγχωριανούς, φίλους, συναδέλφους και συναγωνιστές του Αντρέα. Συντονίζει ο Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος, λαογράφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα