Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΣΕΛΑΓΙΑ

Σαν Σαλβαδόρ ΑΠΕ
Δεν κατάφερε να επιστρέψει στη χώρα του ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια. Μετά από μια περιπετειώδη προσπάθεια να προσγειωθεί  στην Τεγκουσιγκάλπα και μια σύντομη στάση  στη Μανάγκουα, ο Σελάγια έφθασε τελικά  στο Ελ Σαλβαδόρ.Το αεροπλάνο του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια έφθασε στην Τεγκουσιγκάλπα περίπου στις 02:30 τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) και άρχισε να κάνει κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, του οποίου ωστόσο ο διάδρομος προσγείωσης είχε καταληφθεί από στρατιωτικά οχήματα.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ονδούρας είχε δώσει εντολές στο στρατό να μην επιτρέψουν την προσγείωση του αεροσκάφους του Σελάγια και υπέδειξε στον ανατραπέντα πρόεδρο να κατευθυνθεί προς το Ελ Σαλβαδόρ.
Την ίδια ώρα, συγκρούσεις σημειώνονταν έξω από το αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα, το οποίο είχε κλείσει από νωρίς και όλες οι πτήσεις είχαν ακυρωθεί.
Υποστηρικτές του Σελάγια, μετά από έκκληση του ιδίου, συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας, προκειμένου να εισέλθουν στον διάδρομο προσγειώσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.
Στη διάρκεια των επεισοδίων ακούστηκαν πυρά και όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 30 τραυματίστηκαν.
Μετά τα επεισόδια, η κυβέρνηση Μιτσελέτι, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος κατά του Σελάγια την περασμένη εβδομάδα, επέκτεινε την νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος που μετέφερε τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας κατευθυνόταν προς την Νικαράγουα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, όπου παρέμεινε για περίπου δύο ώρες. Εν συνεχεία, το αεροσκάφος απογειώθηκε και πάλι, αυτή τη φορά με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ.
Στο Σαν Σαλβαδόρ υποδέχθηκαν τον Σελάγια οι ομόλογοί του, του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Ο Σελάγια θα έχει συνάντηση στο Σαν Σαλβαδόρ με τον γ.γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγέλ Ινσούλσα, καθώς και τους προέδρους της Αργεντινής και του Ισημερινού.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σελάγια συνόδεψε μόνο ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ Ντεσότο Μπρόκμαν.
Χωριστά, σε άλλα αεροσκάφη, επιβιβάστηκαν ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο πρόεδρος της Παραγουάης και πρώην επίσκοπος Φερνάντο Λούγο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ο γ.γ. του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και δεκάδες δημοσιογράφοι.
Ο Μανουέλ Σελάγια είχε επιβιβαστεί σε τζετ που του διέθεσε η Βενεζουέλα και απογειώθηκε από την Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Κυριακής (22:00 ώρα Ελλάδας).
Εν πτήσει, δήλωσε ότι είναι ο μοναδικός νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του Ενόπλων Δυνάμεων και ζήτησε από το στρατό να υπακούσει στην εντολή του και να ανοίξει το αεροδρόμιο, ώστε το αεροσκάφος του να προσγειωθεί χωρίς πρόβλημα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μιτσελέτι δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, αλλά χωρίς να περιλαμβάνεται στο διάλογο η επιστροφή Σελάγια. Νωρίτερα, την Κυριακή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) αποφάσισε να αποβάλει την Ονδούρα από τον Οργανισμό.
Επιπλέον, την ώρα που διαδραμματιζόταν το θρίλερ της επιστροφής Σελάγια, ο Μιτσελέτι κατήγγειλε κινήσεις του στρατού της Νικαράγουα στα σύνορα και προειδοποίησε ότι η Ονδούρα θα αμυνθεί, εφόσον δεχθεί επίθεση. Χαρακτήρισε, δε, την κίνηση αυτή της Νικαράγουα προσπάθεια ψυχολογικού εκφοβισμού.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα διέψευσε ότι πραγματοποιούνται κινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα με την Ονδούρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα