Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τα περιστέρια είναι σύμβολα της ειρήνης, ταχυδρόμοι σε καιρό πολέμου, αλλά όχι και κριτικοί τέχνης! Και όμως, μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ακριβώς αυτό: τα συμπαθή πουλιά, που μερικές φορές φαίνεται να αφήνουν τις κουτσουλιές τους κατά προτίμηση πάνω σε συγκεκριμένα αγάλματα της πόλης, ίσως ξέρουν τι κάνουν τελικά;
Ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, υπό τον καθηγητή Σιγκέρου Γουατανάμπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν, μετά από σχετικά πειράματα, ότι τα περιστέρια όχι μόνο έχουν "προχωρημένες αντιληπτικές ικανότητες", αλλά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έναν "καλό" και σε έναν "κακό" πίνακα ζωγραφικής, αναγνωρίζοντας την ομορφιά σε ένα καλλιτεχνικό έργο, με τον ίδιο λίγο – πολύ τρόπο που και οι άνθρωποι το κάνουν.
Οι επιστήμονες -που πρόσφατα είχαν δημοσιεύσει σχετική έρευνα ότι τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πίνακα του Μονέ από έναν του Πικάσο- αυτή τη φορά προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα συγκεκριμένα πουλιά, πέρα από την αναγνώριση ενός διαφορετικού πίνακα, προτιμούν τον ένα από τον άλλο.
 Για το πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν πίνακες ζωγραφικής από παιδιά του δημοτικού, οι οποίοι είχαν ξεχωριστεί σε δύο κατηγορίες, "καλούς" και "κακούς", από τους δασκάλους τους και από άλλους ενήλικες. Οι Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν τους πίνακες αυτούς σε οθόνη στα περιστέρια και τους έδιναν φαγητό ως ανταμοιβή, όταν διάλεγαν με το ράμφος τους έναν "καλό" πίνακα, ενώ δεν τους έδιναν τίποτε, αν διάλεγαν ένα "κακό" πίνακα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πλειάδα εικόνων, από παστέλ μέχρι υδατογραφίες, από προσωπογραφίες μέχρι τοπία, που πάντα ήσαν ταξινομημένα σε "καλά" και "κακά". Στη διάρκεια του πειράματος, που κράτησε έναν μήνα, τα περιστέρια έμαθαν να ραμφίζουν μόνο τους "καλούς" πίνακες. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έκαναν κάτι τέτοιο και σε πίνακες που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί, με άλλα λόγια είχαν σταδιακά αναπτύξει ένα καλλιτεχνικό αισθητήριο.
Η ικανότητα αυτή των περιστεριών δεν έχει αποδειχτεί (ακόμα τουλάχιστον!) ότι αφορά προωθημένες καλλιτεχνικές εκτιμήσεις, όπως αυτές που κάνει ένας κριτικός τέχνης, όπως φρόντισε να διευκρινίσει ο καθηγητής Γουατανάμπε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως "η νέα έρευνα έδειξε ότι τα περιστέρια είναι ικανά να διακρίνουν τους καλούς και όμορφους πίνακες, με τον τρόπο που ένας μέσος άνθρωπος το κάνει". Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό "Animal Cognition".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα