Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αθήνα
Ένα μεγάλο πάρτυ οργανώνεται αύριο,
στους χώρους
της Εθνικής Γλυπτοθήκης
στο Γουδί, προκειμένου να τιμηθούν οι 7.000 εθελοντές
των τελετών
των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, σηματο- δοτώντας και τα εγκαίνια -το ίδιο βράδυ- της έκθεσης με κοστούμια και σκηνικά από
την τελετή έναρξης των Αγώνων. Το κτήριο των περιοδικών εκθέσεων της Γλυπτοθήκης θα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο «Mια ελληνική Γιορτή – Αθήνα 2004», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Οι οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι καθυστέρησης ξεπεράστηκαν και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ -όπου φυλάσονται και συντηρούνται τα αντικείμενα- και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, η έκθεση πραγματοποιείται και στην Αθήνα.
«Περιμέναμε να ξαναζήσουμε το θέαμα της κλεψύθρας, που οραματίστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και υλοποίησε με τη συνεργασία του εικαστικού Άγγελου Μέντη και τη βοήθεια των εθελοντών, για να αναπλάσουν τον ιστορικό χρόνο της Ελλάδας», είπε χθες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Ζωγραφισμένα κοστούμια από χαρτοπολτό, που φορούσαν οι εθελοντές, με αποτέλεσμα τις στυλιζαρισμένες μορφές της αρχαιότητας, που είδαμε στις τηλεοράσεις το βράδυ της τελετής έναρξης, πανοπλίες, άλογα, ο περιστρεφόμενος κύβος, φυσικά το καραβάκι – έμβλημα της τελετής, 47 παραδοσιακές στολές απ’ όλη την Ελλάδα, βίντεο της Αθηνάς Τσαγγάρη με τις προετοιμασίες και πολλά ακόμα αντικείμενα επέλεξε για τις ανάγκες της έκθεσης η Λίλη Πεζανού, σκηνογράφος της τελετής του 2004.
«Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μαρούσι (κτήριο Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου), ίσως το 2010, μόλις ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός», εξήγησε ο Κ. Μπούρας, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ και πρόσθεσε: «Έως τότε, τα κοστούμια και τα σκηνικά φυλάσσονται και συντηρούνται, διαδικασία πολυδάπανη και χρονοβόρα, αφού πρόκειται για ευπαθή υλικά (λάστιχο, χαρτοπολτός), επεξεργασμένα με ιδιαίτερη καλλιτεχική αξία».
«Μια σπίθα χρειαζόμαστε και τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά», είπε η εκπροσωπος των εθελοντών του Αθήνα 2004, κ. Ελευθεριάδη, εκ μέρους των 60.000 Eλλήνων και ξένων εθελοντών, που συνέβαλαν σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ίδια κρατά «νωπές τις αναμνήσεις από τις πρόβες των τελετών στον Ασπρόπυργο και το ωραίο συναίσθημα, που τους μετέδιδε ο καθοδηγητής τους, Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο μεταμόρφωνε τα πάντα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες