Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Πρόσωπα: Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή…

«Είμαι 40 χρονών, χρήστης από τα 12 και από 15 χρονών μπαινοβγαίνω στις φυλακές. Εχω μια κόρη 9 χρονών και την έχω δει μόνο στις άδειες. Εδώ βρήκα φίλους, μια δεύτερη οικογένεια, θέλω να τελειώσω το πρόγραμμα, να αποφυλακισθώ και να ζήσω με την κόρη μου, να τη μεγαλώσω σωστά».

Είναι τα λόγια του Γκιουνάι, ενός από τους 12 χρήστες κρατούμενους των Φυλακών Διαβατών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” στη νέα αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα στις φυλακές.
Ο Γκιουνάι απευθύνεται στον πρωθυπουργό, που έχει δίπλα του τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, σε μια ξεχωριστή συνάντηση, χωρίς πρωτόκολλο και επισημότητες, και μιλάει για την ελπίδα, την ισχυρή θέληση του να ξεφύγει οριστικά από τα ναρκωτικά και να αρχίσει μια νέα ζωή, αλλά και τον φόβο του.
«Φοβάμαι, μήπως ξαναχαθώ στα ναρκωτικά. Ακόμα κι όταν αποφυλακιστώ θέλω να είμαι κοντά στον “Προμηθέα” γιατί φοβάμαι τον εαυτό μου. Η κόρη μου με κρατάει», εξομολογείται.
«Είμαι 4,5 χρόνια καθαρός», λέει στον Αλέξη Τσίπρα, με καμάρι, ένας Αλβανός συγκρατούμενος του Γκιουνάι και προσθέτει: «Ούτε οι γονείς μου το πιστεύουν ότι είμαι καθαρός. Είναι στην Κορυτσά και όταν τους τηλεφωνώ τους κάνει εντύπωση που με ακούν ήρεμο. Δεν μπορούν, όμως, να πιστέψουν ότι είμαι καθαρός».
Ο αρχιφύλακας των Φυλακών Κώστας Βαρσάμης εξηγεί κι αυτός με τη σειρά του πώς άρχισε να βλέπει με άλλο μάτι την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ και να πιστεύει στους χρήστες κρατούμενους που θέλουν να απεξαρτηθούν. Τον βοήθησαν τα μαθήματα που έκανε για δύο χρόνια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία του κοσμήτορα –τότε- και σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
Ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά και τους 12 χρήστες κρατούμενους, έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση του καθενός, ζήτησε να ενημερωθεί για την οικογενειακή τους κατάσταση κι αφού τους ευχήθηκε να έχουν δύναμη τους είπε: «Θα μαθαίνω νέα σας. Θα ρωτάω για σας».
Εκείνοι του χάρισαν μια δική τους κεραμική κατασκευή, που είναι ένα σπίτι το οποίο δείχνει να γέρνει προς τη μία και την άλλη πλευρά, αλλά δεν πέφτει. Συμβολίζει τη δική σας προσπάθεια να μείνετε στο τέλος όρθιοι, όπως και το σπίτι, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πριν αναχωρήσει από την πτέρυγα, ο πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε μαζί τους και οι χρήστες κρατούμενοι σχημάτισαν κύκλο και με τη γνωστή κραυγή τους φώναξαν το όνομα του καθενός και ότι είναι “εντάξει”.
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, που λειτουργεί στις Φυλακές Διαβατών, με 76 άνδρες και 7 γυναίκες, και συνομίλησε με μαθητές και δασκάλους. Οι κρατούμενοι μαθητές είναι Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί από χώρες της Βαλκανικής, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.

AITHMATA KAI ANAΓΚΕΣ
Τρεις από τους μαθητές έχουν ετοιμάσει γραπτό κείμενο και το διαβάζουν. Ένας από αυτούς, ο Μπάμπης, διαμαρτύρεται ότι συμπίπτουν οι ώρες και δεν μπορεί να συμμετέχει παράλληλα στο συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και με επίμονο τρόπο ζητά να βρεθεί λύση.
«Είμαι εξαρτημένος από 13 ετών, και 20 χρόνια μπαινοβγαίνω σε φυλακές. Θέλω και σχολείο και θεραπεία», σημειώνει.
Ένας άλλος, αλλοδαπός μαθητής, θέτει το θέμα της ιθαγένειας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του λέει: «Αν είχα ταυτότητα θα πήγαινα δέκα φορές να σας ψηφίσω».
«Είστε ο μόνος πρωθυπουργός που επισκέπτεστε τη Φυλακή, και είστε τόσο δημοφιλής εσείς και το κόμμα σας», του είπε ένας άλλος.
Ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Καραγιαννίδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, καθώς υπάρχουν τρεις καθηγητές, ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια για 9 τάξεις, ανάμεσα τους και εθελοντές.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση ο πρωθυπουργός τους είπε: «Θα προσπαθήσουμε για πιο ανθρώπινες συνθήκες, και κυρίως μπορούμε να ανταμείψουμε τη θέληση και την προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Αυτό αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και δουλεύουν για σας. Τους υπαλλήλους, τους ανθρώπους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τους εισαγγελείς, και κυρίως αφορά εσάς. Και αυτό τον χαρακτήρα τον συμβολικό έχει η παρουσία μας εδώ. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν κάτω από το χαλί και τους κρύβουμε. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αυτές οι δομές να αλλάξουν και να υπάρξει όχι μόνο ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά να υπάρξει και η δυνατότητα αυτή η δεύτερη ευκαιρία και η ελπίδα για σας επανένταξης στην πραγματική ζωή να γίνει με όρους που θα σας βοηθήσουν πραγματικά».
Στο προαύλιο του σχολείου οι μαθητές ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο πρωθυπουργός δεν τους χάλασε χατίρι κι ένας από αυτούς του είπε: «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι…». Παράλληλα του μίλησε για τις προσδοκίες που έχουν από τον ίδιο και την κυβέρνηση και οι υπόλοιποι κρατούμενοι (κατά την είσοδο του πρωθυπουργού στο κτήριο των Φυλακών οι κρατούμενοι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο για να έχουν οπτική επαφή και ζητωκραύγασαν). Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μεταφέρει και στους άλλους κρατούμενους πως θα προσπαθήσει για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα στις φυλακές.
Με την επίσκεψη του στις Φυλακές Διαβατών ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα “παράθυρο ελπίδας” για κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Όπως είπε ο ίδιος, «ένα παράθυρο για να βλέπουν οι μέσα, έξω. Ένα παράθυρο που θα βλέπει στην ελπίδα και όχι στο φόβο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για όσους τουλάχιστον το προσπαθήσουν και πάρουν την απόφαση ζωής να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση. Τη μεγάλη απόφαση να δουλέψουν για να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Και η Πολιτεία να τους δώσει το στήριγμα για να επανενταχθούν. Ένα παράθυρο λοιπόν, στην ελπίδα ώστε να μην γίνεται πράξη πάντοτε αυτό το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου “Σαν βγω από αυτή τη φυλακή, κανείς δεν θα με περιμένει”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σε λειτουργία το καφέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τις τελευταίες ημέρες το αναψυκτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με αυτόνομη είσοδο και με θέα στον κόλπο και στη συνοικία...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Νεκρός 45χρονος στους Αγίους Αποστόλους στα Χανιά

Ένας 45χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας του Δεκαπενταύγουστου στους Αγίους Αποστόλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος βρέθηκε πνιγμένος στην παραλία των Αγίων...

“Ράλι Ακρόπολις”… στη λεωφόρο Καζαντζάκη

Ικανότητες οδηγού που προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο “Ράλι Ακρόπολης” θα πρέπει να έχουν όσοι κινούνται στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο, ειδικά στο τμήμα...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Σασμός: Το νέο trailer που συγκλονίζει

Ακόμα πιο σαρωτικός, απόλυτα ανατρεπτικός και σίγουρα μη προβλέψιμος... Ο απόλυτος νικητής της σεζόν 2021-2022, η σειρά που κέρδιζε καθημερινά την τηλεθέαση κρατώντας εκατομμύρια τηλεθεατές...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα